Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Länsresidenset Linköpings slott

Bildkollage av Linköpings slott, både exteriör och interiör med ett beige mönster i bakgrunden

Linköpings slott är beläget intill Domkyrkan i centrala delarna av staden. Slottet började byggas redan på 1100-talet och är idag den äldsta profana byggnaden i Sverige som fortfarande är bebodd. Slottet är sedan 1795 residens Länk till annan webbplats. för landshövdingen i Östergötlands län Länk till annan webbplats.. Som ett led i att göra slottsmiljön tillgänglig har Länsstyrelsen tagit fram tio filmavsnitt där besökaren får följa med en guide som presenterar interiörerna och levandegör byggnadens historia.

Digital rundvandring på Linköpings slott

Välkommen på en guidad rundvandring i slottets representationsvåning. Guide Christel Storm från Linköpings slotts- och domkyrkomuseum tar dig med på en spännande vandring genom slottets salar. Du får chans att höra om dramatiska händelser ur stadens historia, beskåda vackra konstverk men också få en inblick i hur slottet idag används som en modern mötesplats.

Följ med på den digitala vandringen i filmerna nedan.

1. Introduktion på Borggården

Syntolkning: Kameran rör sig in mellan grindarna till inre borggården, där vi ser vi vår guide Christel Storm stå och vänta framför besöksporten. Bilden visar en plakett om att huset är ett byggnadsminnesmärke och att statens fastighetsverk förvaltar byggnaden. I slutet av filmen vänder Christel av mot slottet och går in genom porten och vidare uppför trapporna där hon på vägen går förbi två stora statyer, byster.

2. Landshövdingen hälsar välkommen

Syntolkning: Första sekvensen visar inre borggården och därefter möts vi av landshövding Carl Fredrik Graf. Han står i lilla salongen inne i slottet. Väggarna är milt gröna, parkettgolv pryds av fina mattor, och takhöjden är väl tilltagen. Möblemanget går i gammal stil som anstår ett slott, såsom det är i samtliga rum under visningen. Under hans välkomsttal visas olika bilder från slottets övriga rum som kommer att visas upp under guidningen. 

3. Norra Galleriet & Matsalen

Syntolkning: Vi följer Christel Storm genom en smal passage som kallas norra galleriet medan hon går bort mot en stor ekdörr. På vänstra väggen hänger stora porträtt i guldfärgade ramar och på den högra väggen släpper stora fönster in solljus. Därefter stannar hon i matsalen där flera stora dukade runda bord står. Väggarna är rosa och pryds av stora tavlor med porträtt. Bilder visar närbilder på dukningen och Christel lämnar över till husföreståndare Daniel Blomqvist som står vid ett av de dukade borden. Tillbaka till Christel som står framför öppningen till nästa rum på visningen så man ser flera av slottets salonger bakom henne. Hon visar på porträtten som hänger på väggarna när hon berättar om dem. 

4. Prinsessan Estelles Salong

Syntolkning: Christel Storm står mitt i det persikofärgade rummet med andra rum synliga bakom henne. Man ser närbilder på detaljer i rummet såsom sniderier på möbler, brinnande ljus på gammal spegel, lampfötter och en gammal klocka. När hon berättar om tavlorna så får man se först Desideria klädd som drottning i en bred guldfärgad ram och därefter en stor tavla på motsatt vägg med hennes man. I slutet av filmen ses en närbild på slottet och Linköpings domkyrka i den sistnämnda tavlan. 

5. Lilla Salongen

Syntolkning: Christel Storm står i lilla salongen, samma salong där landshövdingen välkomnade oss till visningen i film två. Hon står framför en liten grupp av guldfärgade stoppade möbler. Väggarna är milt gröna och parkettgolvet pryds av mönstrade mattor. I ena hörnet av rummet finns en öppen spis i marmor och en stor takkrona hänger från taket. Christel pekar mot tavlan Skvallerbyttan som visar närbilder på tre unga barn som skvallrar om ett barn som står och gråter. En liten tavla på Birger Jarl iklädd rustning hänger i ett hörn av rummet bredvid en gammal moraklocka.

6. Stora Salongen

Syntolkning: Christel Storm står nu i stora salongen, det största rummet på visningen. Rummet är möblerat med tre olika grupper av bord, stolar och soffor på stora mönstrade mattor. I ena hörnet står en flygel. På väggarna hänger stora tavlor med breda guldfärgade ramar och en stor spegel. Den pampiga takkronan upplevs nästan liten i det stora rummet. Bilder visar närbilder på detaljer ur rummet såsom gardintofsar och möbler. Tavlan på Karl den XV till häst, är störst i rummet. Tavlan Moln över Örberga är en landskapsbild med vita moln på en blå himmel över ett vidsträckt landskap. Genom slottsfönstret visas vyn mot den vackra trädgården. I nästa klipp visas bilder på den gröna slottsträdgården och husföreståndare Daniel Blomqvist i trädgårdslandet.

7. Hörnsalongen

Syntolkning: Hörnsalongen, där Christel står, är det mest moderna rummet under visningen. Salongen pryds av en milt grön tapet och rummet har stora fönster åt två håll. Framför den stora öppna spisen av Kolmårdsmarmor är det en grupp av fåtöljer och en soffa. Närbilder visar detaljer av möblerna i rummet och när Christel pratar om konsten så pekar hon åt tavlorna som det visas närbilder på. Christel står framför en låg sittgrupp av möbler av Erik Chambert. 

8. Sammanträdesrum & förmak

Syntolkning: Ett avlångt sammanträdesrum målat i en varm gul färg pryds av ett stort avlångt bord och målningar av tidigare landshövdingar. På bordet ligger en ordförandeklubba och vid nästa klipp står Christel framför öppningen till nästa rum som hon sedan går in i. Hon ställer sig vid sidan av ett porträtt av Karl den IX som hänger till vänster om henne. Rummet är vitmålat och det minsta rummet på visningen, ljus strilar in från stora fönster till höger. Närbilder på Karl den IX varvas med bilder på Christel som står i dörröppningen så man bakom henne ser kommande rum på visningen. 

9. Södra Hallen och Kungarummet

Syntolkning: Vår guide Christel Storm går mot kameran samtidigt som kameran backar genom en lång ljusgrön hall. I bild visas den blå långa mattan som löper genom hallen och en närbild på en byst av Alice Trolle. Bilder på porträtten i frisen långt uppe under taket visar närbilder av porträtten som Christel berättar om. Christel stannar först framför tavlan av Matilde De La Gardie och sedan stannar hon framför dörren till Kungarummet där man ser närbilder på måleriet på väggen. När hon avrundar backar kameran och vi lämnar vår guide utanför kungarummet.

10. Biblioteket

Syntolkning: Här möter vi landshövding Carl-Fredrik Graf i biblioteket. Ett mindre rum som pryds av gamla målningar i guldfärgade ramar, en vacker takkrona och en mindre sittgrupp som står på en persisk matta placerad på det gamla trägolvet. Bilder visar detaljer ur rummet såsom möbeldetaljer, ramar och det målade taket. Det är ett äldre tak bestående av träplankor med ett målat mönster på. Klippet visar även Carl-Fredrik som väljer bok i den ljusa höga bokhyllan och sitter i en fåtölj och bläddrar i en bok.

Kontakt

Länsstyrelsen Östergötland

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss