Lejakärret

Spångad stig över öppen mark med enstaka lövträd och grönskande växtlighet på marken

Lejakärret före slåtter. Foto: Christer Moberg

Naturreservatet Lejakärret är så nära Ölands orkidémarker vi kan komma i vårt län. På ett gammalt gruvfält där bland annat kopparkis brutits fram till 1919 växer en rad orkidéer, många i stort antal. En lättgången stig leder runt i området, som bjuder på många underbara upplevelser av några av våra allra vackraste orkidéer. Bästa tiden att besöka Lejakärret är i början av juli.

Här finns många orkidéer

Berggrunden i området innehåller bland annat kopparkis och kalksten. Lejakärret är ett så kallat rikkärr, vilket innebär att det finns gott om mineraler som kalk, men desto mindre näring. Många av de arter som växer här är specialanpassade för dessa förhållanden. Vi vet inte om de trivs extra bra på grund av dessa mineraler, eller om de snarare är tåligare än andra växter. Besöker du Lejakärret i början av juli är det läge att spana efter orkidéer, för här hittar du ovanligt många på samma plats. I kärrmarkerna hittar du bland annat jungfru marie nycklar, tvåblad, brudsporre och kärrknipprot. Den senare har här en av sina rikaste växtplatser i länet. I kärret hittar du även andra växter som majviva, vitpyrola, smalfräken och kärrspira, samt kalkgynnade halvgräs som gräsull, tuvsäv och hårstarr.

Rester efter en koppargruva

Brytning av kopparkis i området startade på 1550-talet, då Lejagruvan strax söder om reservatet öppnades. Brytningen pågick sedan under korta perioder fram till 1919. I området finns ett cirka en hektar stort ökenartat sligfält med grönskimrande kalk- och kopparhaltig sand. Sligen är en finkornig restprodukt efter bearbetningen av kopparmalm. I området finns också ruiner efter byggnader och gruvhål som tydliga spår från den tidigare gruvhanteringen. Fler lämningar efter områdets äldre bergsbruk finns i det omgivande naturreservatet Lejaskogen.

Läs mer om naturreservatet Lejaskogen

Håll dig till stigarna

Inom Lejakärret finns en cirka 1 kilometer lång markerad stig. För att skydda känsliga växter, särskilt vissa orkidéer, är det viktigt att inte gå utanför de spänger som finns i kärrområden.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

I naturreservatet Lejakärret är det förbjudet att:

  • plocka, gräva upp eller på annat sätt skada blommor och växtlighet,
  • tälta eller ställa upp husvagn,
  • cykla eller framföra motordrivet fordon,
  • anordna orienteringskontroller eller fasta spår,
  • sätta upp orienteringskontroller, skyltar, affischer eller liknande,
  • beträda kärrmarker vid sidan om befintliga spänger,
  • beträda de med staket omgärdade växtlokalerna.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förStig Stig

Fakta

Kommun: Lindesberg

Bildat år: 1973

Areal: 6 hektar

Markägare: Enskild

Förvaltare: Länsstyrelsen

Reservatsbildare: Länsstyrelsen

Natura 2000: delar av området ingår i EU:s nätverk för skyddad natur, SE0240090 Lejakärret

Beslut och skötselplan naturreservatet Lejakärret Pdf, 1.8 MB.

Bevarandeplan för Natura 2000-området SE0240090 Lejakärret (skyddadnatur.naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta hit

Från Lindesberg, fortsätt riksväg 50 norrut till Fanthyttan. Ta av mot ”Nora/Mårdshyttan”. Fortsätt 1,5 km, ta av mot ”Leja 2”. Efter 1 km, ta höger i Y-korsning och efter en kilometer är du framme vid parkeringen söder om Lejakärret.

Kontakt

Länsstyrelsen i Örebro län

Telefon: 010-224 80 00

Felanmälan i naturreservatet





Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Stortorget 22

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss