Röda hälsoslingor

En röd hälsoslinga fungerar för dig som går bra utan hjälpmedel. Underlaget kan vara ojämnt och det kan förekomma större nivåskillnader och långa backar. Kräver viss uthållighet.

Hälsoslingan Renberget

7 km tur och retur till toppen

Ta en tur upp till Renbergets topp där du får en storslagen utsikt över Arjeplogs centrum och Hornavan. Stigen tar dig genom varierad natur med allt från torr tallskog till fuktig sumpskog. På toppen finns en öppen raststuga där man kan söka skydd från väder och vind.

Hälsoslingan Renberget Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Öberget

2,5 km tur och retur

Öberget, eller Suolovárre som det heter på lulesamiska, är ett utsiktsberg mitt i samhället Arjeplog. Det bjuder på en härlig utsikt över samhället Arjeplog, Hornavan och Gáldesbuovvda. Vandringen är relativ lätt om du kan gå utan större hinder, men stigningen upp på berget blir en pulshöjare.

Hälsoslingan Öberget Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Abborrtjärn (Nuortajärvi)

2,4 km blå rundslinga respektive 2,6 km röd rundslinga med kullen

Nästan mitt mellan Gällivare, Malmberget och Koskullskulle ligger Abborrtjärn som även heter Nuortajärvi. På trevliga stigar i området runt sjön går en blå och en röd hälsoslinga där den blå är lättast att gå. Stanna gärna till ibland för att lyssna efter naturens ljud och känna skogens dofter. Vid parkeringen finns grillplatser där du kan slå dig ner och titta ut över sjön.

Hälsoslingan Abborrtjärn (Nuortajärvi) Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Djävulsklyftan

6,3 km tur och retur

Vandringen till Djävulklyftan är rätt lång och bitvis är det fysiskt utmanande i de
steniga uppförsbackarna. Men du blir belönad med vacker utsikt ut över klyftan.
Skogen är en äldre hedtallskog med mycket hänglav och spår av bränder i gamla stubbar. Uppe vid klyftan finns många stenblock i lagom storlek att sitta på och njuta av utsikten.

Hälsoslingan Djävulsklyftan Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Kivijärvi

0,8 km tur och retur sjön eller 1,8 km inkl. slingan runt sjön

Kivijärvi är en liten sjö mellan Haparanda och Kalix med grillplatser och små bryggor. Här finns fina platser där man kan sitta och njuta av stillheten vid sjön, med eller utan fiskespö. För den som vill fiska behövs fiskekort.

Hälsoslingan Kivijärvi Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Riekkola elljusspår

3,0 km rundslinga

I Riekkola friluftsområde några km söder om Haparanda finns flera hälsoslingor med olika längd och svårighetsgrad. Den röda hälsoslingan går i elljusspåret, mestadels genom högvuxen barrskog och passerar öppna myrar och hällmarker. Underlaget är så jämnt och hårt att det fungerar för elrullstol trots att det är en röd slinga som normalt inte gör det. Däremot är det för kuperat för manuell rullstol. Stanna gärna vid någon av rastplatserna för att vila benen eller bara andas in skogens dofter och njuta.

Hälsoslingan Riekkola elljusspår Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Bryllesvängen

8,2 km rundslinga

Vilken lyx att kunna ta sig ut på lång skogstur med utgångspunkt i direkt anslutning till tätorten! Denna led går genom ett varierande naturlandskap – från Talvatis-sjöns vattenspegel, genom tunnlar av lövverk och över kuperad tallhed. Räkna med åtminstone en halvdagstur. Se till att ta med matsäck och något att sitta på.

Hälsoslingan Bryllesvängen Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Porjusberget

Cirka 2,0 km rundslinga inklusive avstickare till sydtoppen och Porjustallen

På Porjusberget kan du beundra en av Sveriges äldsta tallar som har överlevt skogsbränder och kraftiga stormar genom århundradena. Från sydtoppen får du en vacker utsikt över omgivningarna där du bland annat kan se Sarekmassivets snöklädda toppar.

Hälsoslingan Porjusberget Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Aptas

6,8 km (fram och tillbaka)

Hälsoslingan Aptas ligger i Aptasvare fjällurskogsreservat och tar dig upp på toppen av Ylinen Aptasvaara. Därifrån har du fin utsikt vid klart väder. Stigen går genom högvuxen gammal barrskog som får mer och mer inslag av björk högre upp. Senare försvinner granar och tallar och bara fjällbjörkar och några enstaka rönnar växer längs stigen. Uppe på toppen är det kalfjäll så där växer inga träd alls. I stället får du en milsvid utsikt. Du ser gruvan och centrum åt väster, och om du tittar åt norr kan du se ända till Jukkasjärvi. I söder bildar siluetten av trädtopparna i gammelskogen en taggig horisontlinje.

Hälsoslingan Aptas Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Njakajaurestigen

5,6 km (rundslinga) respektive 9,8 km (med Nissunjokk)

Här är en fin hälsoslinga för dig som klarar av att gå i kuperad terräng under korta stunder. Den går genom Abisko nationalpark här du får se flera av naturtyperna som förekommer i nationalparken. Tack vare den kalkrika berggrunden finns här flera fjällväxter som är ovanliga på andra ställen. På sommaren kan du till exempel få se fjällsippa och lapsk alpros blomma. Glöm inte heller att stanna och njuta av utsikten över Abiskojokk eller dalen Čuonjávággi som även kallas Lapporten.

Hälsoslingan Njakajaurestigen Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Bredviksberget

1,8 km (tur och retur), bred spång ca 100 m

Från friluftsområdet Karlberg utgår flera vandringsleder och stigar. Det finns också en fin rastplats. Här kan du uppleva områdets natur och spännande kultur. En promenad upp på Bredviksberget bjuder på både puls och en vacker utsikt.

Hälsoslingan Bredviksberget Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Strömlidabacken

200 m (enkel väg) eller ca 500 m (rundslinga)

I anslutning till Hälsans stig i Piteå centrum finns Strömlidabacken. Här kan du få en riktig pulshöjare genom att ta en eller ett par vändor upp och ned för backen, eller träna på utegymmet som finns vid backens topp.

Hälsoslingan Strömlidabacken Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Nakteberget

5 km Naktetjärn respektive 7,5 km Övre Naktetjärn (tur och retur)

Hälsoslingan till Naktetjärn är fysiskt krävande, men lugnet och den vackra gammelskogen i Naktebergets naturreservat gör att vandringen känns väl värd besväret. Här väntar granar täckta av hänglavar, knotiga gammeltallar och utsikt över en vacker sjö.

Hälsoslingan Nakteberget Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Åsen

2,6 km (blå slinga tur och retur) respektive 2,8 km (rundslinga blå + röd)

En tallbevuxen ås alldeles vid älven i centrala Älvsbyn utgör Åsens friluftsområde. Här finns slingor av olika svårighetsgrad som du kan välja mellan. Det finns trevliga rastplatser där du kan fika eller grilla, eller bara slå dig ner en stund för att lyssna på vindens sus i träden. Mellan åsens tallstammar syns samhället åt ena hållet och älven åt det andra. I
Lomtjärnsparken vid slingornas start och mål finns ett utegym där du kan passa på att göra några övningar i samband med promenaden.

Hälsoslingan Åsen Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Grelsbyberget

2,1 km och 2,2 km (rundslingor) respektive 4,6 km (toppen tur och retur)

Ta en promenad längs motionsslingorna eller gör en topptur på fina Grelsbyberget. Vid toppen hittar du vidsträckta hällmarker och klapperstensfält som formats av havsvågor efter inlandsisens avsmältning för omkring 25 000 år sedan. Här finns gamla, lågvuxna tallar som bedöms vara minst 150–200 år. Det finns flera rastplatser och eldstäder där du kan njuta av utsikten både över samhället och omgivningarna.

Hälsoslingan Grelsbyberget Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Malungsberget

2,1 km (tur och retur)

Från toppen av Malungsberget får du en vacker utsikt över Kalixälven och omgivande skogar. Här breder hällmarkerna ut sig mellan uråldriga tallar och vidsträckta klapperstensfält. Ta gärna en fika vid rastplatsen på toppen och njut av utsikten från denna natursköna pärla!

Hälsoslingan Malungsberget Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Isovaaras toppstuga

2,7 km (röd tur och retur) eller 4,3 (blå tur och retur)

Hälsoslingan till Isovaaras toppstuga går genom äldre barrskog upp till toppen av Isovaara. På toppen finns rester av försvarsanläggningar som inte längre används och mellan träden på toppen går det att se delar av samhället. Ta gärna med något gott att äta och dricka uppe vid toppstugan medan du betraktar omgivningarna.

Hälsoslingan Isovaaras toppstuga Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss