Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Gröna hälsoslingor

En grön hälsoslinga fungerar för i stort sett alla; för dig med rullstol, rollator, barnvagn och för promenad med teknikkäpp. Slingorna har ett relativt hårt och slätt ytskikt utan hinder. Området är flackt med endast små höjdskillnader. Inte fysiskt krävande.

Hälsoslingan Vaukaleden

2 km enkel väg

Vackra Vaukaleden ligger centralt i Arjeplog. Leden är 2 kilometer lång och mycket lättvandrad. Här finns spänger, broar och fiskeramper som ger dig möjlighet att komma nära naturen och kanske prova fiskelyckan i Vaukaströmmarna. På den breda träspången som löper hela sträckan kan du ta dig fram till fots eller på hjul med barnvagn, rullstol eller cykel. Här finns flera vindskydd, eldplatser och dass som är tillgänglighetsanpassade.

Hälsoslingan Vaukaleden Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Vaukarundan

6,9 km rundslinga

Vaukarundan erbjuder dig flera olika möjligheter att gå kortare eller längre sträckor i varierande natur. Vaukaleden, som är en del av rundan, är tillgänglighetsanpassad och tar dig genom Vaukaströmmarna och ger dig möjlighet att komma nära naturen. Genom att knyta ihop leden med parker och grönstråk nära Arjeplogs tätort kan du få en lång och härlig tur genom varierande landskap.

Hälsorundan Vaukarundan Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Åsarna

2,2 km rundslinga varav 100 m tillgänglighetsanpassad spång

Åsarna och Rapatjärn erbjuder ett spännande landskap med spår av stenålderns jägarfolk. Åsarna är en smal landtunga som sträcker sig ut i Hornavan. Intill Rapatjärnen finns en tillgänglighetsanpassad spång.

Hälsoslingan Åsarna Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Nuolajärvi

2 km rundslinga eller fram och tillbaka till södra grillplatsen

Nuolajärvi bjuder på fina och lättillgängliga naturupplevelser trots att det ligger bara någon kilometer från Gällivare centrum. Hälsoslingan går till största del på en tillgänglighetsanpassad spång runt sjön. Spången följer stranden över en tallskogsbevuxen myr. Här finns flera bryggor och bänkar där du kan sitta och titta på sjön. Alla bänkar är inte utsatta på kartan.

Hälsoslingan Nuolajärvi Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Lilla lasarettsrundan

220 m rundslinga

I anslutning till Gällivare sjukhus finns två hälsoslingor. Dels en kort grön slinga, dels en längre blå slinga. Den blå hälsoslingan beskrivs i ett annat dokument. Den gröna hälsoslingan fungerar även för dig som bara orkar gå mycket korta sträckor då den endast är 220 meter lång. Den är asfalterad och belyst och inte alls kuperad. Längs slingan finns flera bänkar
utplacerade. Slingan går genom högvuxen barrskog. På marken i skogen växer blåbär.

Hälsoslingan Lilla Lasarettsrundan Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Åke på toppen

3,1 km tur och retur

Stortoppen på Dundret har en toppstuga som heter Åke på toppen. Hälsoslingan Åke på toppen tar dig dit längs en lättvandrad grusad stig. Den ger möjlighet till fjällvandring även för den som inte kan röra sig i fjällen annars. Utsikten från toppen en klar sommardag är otrolig. Det sägs att det går att se 1/11 av Sverige från Dundrets topp!

Hälsoslingan Åke på toppen Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Älvpromenaden

6,4 km tur och retur Sandviken - sjukhuset

Längs älven i Gällivare finns ett fint promenadstråk. Det går att gå hela vägen från sjukhuset till Sandvikens badplats. Om du vill gå kortare kan du välja att bara gå fram och tillbaka en del av sträckan. Längs slingan finns flera bänkar där det går att sitta ner en stund och se ut över älven och Dundret i bakgrunden. Vid Sandvikens badplats finns flera grillplatser, bord, bänkar och ett utegym. Utegymmet är inte tillgänglighetsanpassat.

Hälsoslingan Älvpromenaden Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan EU-parken

900 meter rundslinga

I EU-parken mellan Haparanda och Torneå ligger denna lättvandrade hälsoslinga. Med vacker utsikt över Torne älv är det trivsamt att strosa i parken en stund. Man tröttnar aldrig på att se ut över strömmande vatten, vare sig det lugnt och majestätiskt flyter fram eller mer lekfullt brusar och forsar.

Hälsoslingan EU-parken Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Hälsans stig Haparanda-Tornio

4,5 km rundslinga

Samtidigt som stadens kommers och vardagsbestyr pågår strax intill kan du vända blicken åt andra hållet och i stället koppla av med grönska och glittrande vatten som närmaste granne. Hälsans stig är en spännande slinga i omväxlande miljö. På en relativt kort sträcka kan du uppleva både natur och kultur i två olika länder.

Hälsoslingan Hälsans stig Haparanda-Tornio Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Kivijärvi

0,8 km tur och retur sjön eller 1,8 km inkl. slingan runt sjön

Kivijärvi är en liten sjö mellan Haparanda och Kalix med grillplatser och små bryggor. Här finns fina platser där man kan sitta och njuta av stillheten vid sjön, med eller utan fiskespö. För den som vill fiska behövs fiskekort.

Hälsoslingan Kivijärvi Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Lilla rundan i Riekkola

200 m (rundslinga)

Att vara ute i naturen påverkar hälsan positivt. Det räcker med några minuter för att det ska få effekt! Bara några kilometer söder om Haparanda stad ligger Riekkola, ett populärt friluftsområde mitt i ett trevligt naturreservat med omväxlande skogs- och myrmiljöer. Här genom gammelskogen leder en lättillgänglig kort grön hälsoslinga där du kan uppleva fördelarna med att vara ute i naturen.

Hälsoslingan Lilla rundan i Riekkola Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Talvatis

2,3 km rundslinga

Bara ett stenkast från centrala Jokkmokk ligger Talvatis friluftsområde. Det är lätt att ta sig fram längs stigen genom skogen som kantar sjön. Längs större delen av leden har du vacker utsikt över sjön och du kan komma nära sjöns rika fågelliv. Det finns många saker att uppleva och göra i anslutning till stigen.

Hälsoslingan Talvatis Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Abisko kanjon

1,3 km tur och retur nedre parkeringen eller 2,1 km tur och retur naturum

I Abisko nationalpark finns en tillgänglighetsanpassad stig längs kanjonen, en av Sveriges väldigt få kanjoner. Det är som en ravin fast i berg i stället för jord. Från träspången med räcken kan du se de höga branta bergväggarna och det klara vattnet som forsar fram långt där nere i kanjonens botten. När du lyfter blicken ser du Torneträsk och fjäll där det även på sommaren ligger kvar fläckar av snö.

Hälsoslingan Abisko kanjon Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Lombolospåret

2,3 km blå (rundslinga) eller 3,2 km grön (rundslinga), båda 4,7 km

Under barmarkssäsongen finns två fina lättillgängliga hälsoslingar i elljusspåret vid Lombolo. De går genom gles björkskog i ett flackt område i anslutning till bostadsområden. Båda slingorna har hårt packat grus som underlag. De är belysta så att de går att använda även på höstkvällarna. Längs den västra slingan finns flera rastplatser med eldplats och bänkbord där de flesta tyvärr är svåra att nå med rullstol.

Hälsoslingan Lombolospåret Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Bredviksberget

1,8 km (tur och retur), bred spång ca 100 m

Från friluftsområdet Karlberg utgår flera vandringsleder och stigar. Det finns också en fin rastplats. Här kan du uppleva områdets natur och spännande kultur. En promenad upp på Bredviksberget bjuder på både puls och en vacker utsikt.

Hälsoslingan Bredviksberget Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Fårön

1,4 km (rundslinga), plus 1,5 km (avstickare tur och retur Fåröberget)

Bara 4 kilometer från centrala Piteå hittar du Fåröns fina friluftsområde som delvis är tillgänglighetsanpassat. Stigen tar dig genom en vacker trollskog och den som vill kan ta en avstickare upp på Fåröberget.

Hälsoslingan Fårön Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Grisberget

2,3 km och 3,5 km (rundslingor), plus anslutning från närområdet

Grisbergets motionsspår tar dig genom ett varierat skogslandskap. Du kan välja mellan olika sträckor och det finns ett stort utbud för rolig och varierad träning. Det finns också flera rastplatser.

Hälsoslingan Grisberget Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Hälsans stig Piteå

3,4 km (rundslinga), plus anslutning från intilliggande bostadsområden

I direkt anslutning till Piteå centrum går Hälsans stig. Här kan du promenera längs Norrstrand och blicka ut över vattnet eller njuta av grönskan i någon av Piteås många parker. Det finns gott om sittplatser. För den som söker något extra kan man uppleva konst, trädgårdar eller olika former av aktiviteter som erbjuds längs slingan.

Hälsoslingan Hälsans stig Piteå Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Karlberg

0,5 km respektive 1,0 km (rundslingor), bred spång ca 100 m

Från friluftsområdet Karlberg utgår flera vandringsleder och stigar. Det finns också en fin rastplats. Här kan du uppleva områdets natur och spännande kultur. En kort tillgänglighetsanpassad träspång tar dig till en vacker damm, därefter kan man fortsätta in i området till fots.

Hälsoslingan Karlberg Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Sandängesstranden

3,4 km varav 0,2 km tillgänglighetsanpassad spång (tur och retur)

Slingan ingår i Sandängesstranden naturreservat. Här finns en lång strand med finkornig sand, sanddyner och utsikt över havet och skärgården. Första delen av stigen är en tillgänglighetsanpassad spång som tar dig ända ned till stranden och en rymlig rastplats. Stora delar av sträckan ut till Klubbudden vandrar man i sand. Att gå i sand ger bra motion!

Hälsoslingan Sandängesstranden Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Hälsans stig

4 km (rundslinga)

Hälsans stig är en rundslinga som går runt trevliga bostadsområden i centrala
Älvsbyn. På några ställen får du utsikt över vatten. Slingan är lätt att gå och
framkomlig med rollator eller rullstol året runt. Längs slingan finns några
platser där det går att slå sig ner en stund och koppla av medan man kan vila
blicken på strömmande vatten eller parkernas grönska. Det går att börja och
sluta var man vill längs slingan.

Hälsoslingan Hälsans stig Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Storforsen

650 m (grön tur och retur), 950 m (tur och retur blå inklusive grön slinga)

En bred tillgänglighetsanpassad träspång leder ända fram till den brusande forsen, Europas största obundna fors! Längs spången finns tillgänglighetsanpassade grillplatser och fina informationsskyltar som berättar om områdets spännande kulturhistoria och natur. Här kan du bland annat läsa om de spår från timmerflottningens tid som fortfarande syns i landskapet.

Hälsoslingan Storforsen Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Strandpromenaden

4,1 km (rundslinga), med möjlighet att gå kortare sträckor

Strandpromenaden ligger mycket naturskönt vid Kalixälvens strand i direkt anslutning till Överkalix centrum. Här finns utmärkta stigar för promenad, flera platser där du kan sitta ned och koppla av och njuta av naturen samt olika möjligheter till aktiviteter längs med strandpromenaden.

Hälsoslingan Strandpromenaden Länk till annan webbplats.

Hälsoslingan Särkijärvi

3,6 km (rundslinga)

Att vara ute i naturen ger flera positiva effekter på hälsan. Bland annat sjunker blodtrycket, immunförsvaret stärks och välbefinnandet ökar. Att ha tillgång till lättillgängliga naturområden i närheten av bostaden gör det möjligt att ta del av dessa fördelar ofta. Särkijärvi ekopark är just ett sådant område där du som bor i Övertorneå kan ta del av detta på nära håll.

Hälsoslingan Särkijärvi Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss