Kulturmiljö
Kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och fornlämningar ger både upplevelser och kunskaper om vårt län. Länsstyrelsen beslutar om tillstånd att förändra skyddade kulturmiljöer och om bidrag för att vårda dem. Vi fördelar även arkeologiska uppdrag till företag.
Bidrag till kulturhistoriska miljöer
Vårdar du en kulturmiljö så att den bevaras för framtiden? Eller arbetar du för att göra en kulturmiljö mer tillgänglig och användbar? Du kan söka bidrag för det hos Länsstyrelsen.
Fornlämningar och fornfynd
Länsstyrelsen ansvarar för fornlämningar och fornfynd i länet. Kontakta oss om du till exempel upptäcker en skada på en fornlämning, har hittat ett fornfynd eller planerar ett arbete vid en fornlämning.
Utföra arkeologiska uppdrag
Vill du utföra arkeologiska uppdrag? Här hittar du aktuella upphandlingar och information om hur ditt företag kan lämna anbud.
Metallsökare
Vill du använda en metallsökare? Då behöver du först ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.
Byggnadsminnen
Alla fastighetsägare behöver tillstånd från Länsstyrelsen för att göra ändringar i ett byggnadsminne.
Kyrkliga kulturminnen
Vill du ändra eller flytta ett kyrkligt kulturminne? Då kan du behöva söka tillstånd hos Länsstyrelsen. Vi ger även råd om vård- och underhållsplaner.
Skydda kulturegendom
Kulturegendom som är av stor betydelse för vårt kulturarv behöver skyddas i händelse av krig. Länsstyrelsen har i uppdrag att både märka upp viss kulturegendom och att ha en plan för undanförsel av betydelsefull kulturegendom.
Begreppet "K-märkt” är en förkortning av ordet ”kulturmärkt”. Det används i dagligt tal för byggnader eller områden som pekats ut som kulturhistoriskt värdefulla av en myndighet eller ett museum. Begreppet är alltså ett vardagligt samlingsnamn för olika typer av utpekanden. Några av dem innebär tydliga lagskydd, andra inte.
Om en miljö är skyddad som fornlämning, byggnadsminne eller som kyrkligt kulturminne enligt Kulturmiljölagen så har den ett starkt lagskydd. Även de få områden som förklarats som kulturreservat enligt Miljöbalken har ett starkt skydd. Staten ansvarar för dessa skyddsformer, genom Länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet. Länsstyrelsen kan därför svara på frågor om vad som gäller för de olika miljöerna.
En kulturhistoriskt värdefull miljö kan istället ha ett lagstadgat kulturskydd i den detaljplan eller områdesbestämmelse som gäller för området. Det är då kommunen som beslutat att skydda den. Idag används oftast beteckningen q för att skydda kulturvärden i de kommunala detaljplanerna. Kommunen kan svara på vilka miljöer som omfattas och vilka bestämmelser som gäller.
En miljö kan även ligga inom ett riksintresseområde för kulturmiljövården. Den skyddas då genom Miljöbalken. Det är staten som beslutar om vad som utgör ett riksintresseområde. Kommunen har ett ansvar för att skydda riksintressenas kulturvärden i sina planer och beslut.
Om en kulturmiljö inte omfattas av någon av de ovanstående skyddsformerna, så är skyddet inte lika tydligt. Men om miljön pekats ut som kulturhistoriskt värdefull i t.ex. en byggnadsinventering eller ett kulturmiljöprogram, så har den ändå ett visst skydd genom Miljöbalkens och Plan- och bygglagens allmänna bestämmelser om kulturmiljöer. Det blir då i högre grad en avvägning och en tolkningsfråga för Länsstyrelsen och kommunen vilka ändringar som kan tillåtas i miljön.
Kulturmiljöprojekt
Länsstyrelsens arbete med att ta fram kunskap om kulturmiljön drivs ofta som projekt. Kunskapsunderlag beskriver vilka kulturhistoriska värden som finns var.
Plattform för kulturarvet
Nu finns det en plattform för länets fortsatta kulturarvsarbete! Bakgrunden är ett uppdrag av förre landshövdingen Thomas Carlzon, som menade att länets slumrande kulturmiljöer är ”oslipade diamanter”.
Riksintressen för kulturmiljövården
Riksintressen är kulturhistoriska miljöer som alla tillsammans ska berätta om landets historia. De kan vara forntida boplatsområden likväl som sentida förortsmiljöer.
Ordet ”kulturmiljö” betyder ”miljö som påverkats av människan”. När man använder ordet i obestämd form menar man alla de spår som människor lämnat efter sig då de utnyttjat och omformat naturen. ”Kulturmiljö” är alltså den mänskliga aspekten av miljön eller landskapet omkring oss.
När man talar om ”en kulturmiljö” menar man vanligen ”en kulturhistorisk miljö”, det vill säga en miljö som berättar om människors liv i en annan tid än vår egen. Med en värdefull kulturmiljö avses oftast en miljö som visar historien på ett särskilt tydligt sätt. Precis som begreppet ”miljö” inte har någon bestämd storlek, så har inte heller ”kulturmiljö” det. En kulturmiljö kan till exempel utgöras av ett rum, en fornlämning, en stadskärna eller en hel bygd.