Stöd för samarbeten

Myndigheter, kommuner, företag och andra organisationer kan söka stöd för att samarbeta och utbyta erfarenheter och kunskap inom till exempel konkurrenskraft, djurvälfärd, miljö, klimat, livsmedel och besöksnäring.

All allmän information om stödet, villkoren som gäller och hur du ansöker finns hos Jordbruksverket:

Stöd för samarbeten, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen handlägger din ansökan.

Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är stor för samhället, men där incitamentet för en enskild aktör är för litet för att kunna finansiera ett utvecklingsarbete.

Samarbete är en viktig del i att stärka en hållbar utveckling över längre tid i näringar och landsbygder som påverkas och präglas av glesa strukturer. Landsbygder kan inte erbjuda samma stödjande förutsättningar till företag och befolkning som i mer tätbefolkade områden. I kombination med längre avstånd mellan aktörer blir därför stöd till samarbeten nödvändiga.

Stödet ska bidra till en direkt nytta för landsbygden i länet, vilket innebär att den för projektet aktuella delen av landsbygden ska vara direkt kopplad till projektet. Det kan vara i form av stödsökanden, samarbetspart och/eller en aktör som på annat sätt är direkt kopplad till projektets aktiviteter.

Vem kan söka?

Stöd till samarbete får lämnas till myndigheter, kommuner, regioner, föreningar, andra organisationer och företag. Stödmottagaren ska ha minst en samarbetspart från en annan myndighet, kommun, region, förening, organisation eller företag än stödsökanden för att genomföra åtgärden. Stöd får lämnas för nya samarbetsprojekt och för nya aktiviteter i pågående samarbeten.

Stödberättigande utgifter och kostnader ­– utgiftstyper

Stöd till samarbete får lämnas inom följande utgiftstyper för kostnader som avser:

  • Utgift för personal: lön till personal (både stödsökande och samarbetsparter) inklusive lönekostnadspåslag.
  • Indirekta kostnader: OH-kostnader kopplade till projektet. För samarbetsprojekten ersätts indirekta kostnader med en schablonsumma på 15 procent av utgifter för personal. Se 3 kap 37-42 § i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2024:001) om företagsstöd, projektstöd och miljöinvesteringar samt stöd för lokalt ledd utveckling, följ länk nedan, för hur du räknar ut dina indirekta kostnader.
  • Övriga utgifter: eget arbete (för privatpersoner eller enskild firma), köp av tjänster (dock ej tjänster från en annan samarbetspartner i projektet).

Stödnivå

Stöd får lämnas med minst 70 och högst 100 procent av de stödberättigande utgifterna.
Stöd till offentliga stödmottagare lämnas med 100 procent av de stödberättigande utgifterna.

Minimipoäng för stöd

300 poäng av max 1 000 poäng

Regionala prioriteringar

Det finns inga regionala prioriteringar inom stöd till samarbeten.

Detaljerad poängfördelning för stödet framgår i filen ”Sammanställning urvalskriterier”

Sammanställning urvalskriterier 2024 Pdf, 147.4 kB.

Information om urvalskriteriernas bedömningsgrunder för att få poäng finns i Jordbruksverkets fil ”Uppgifter för urvalsförfarande under år 2024”

Uppgifter för urvalsförfarande under år 2024 Pdf, 1.2 MB.

Vi poängsätter din ansökan utifrån urvalskriterier. Det är endast de ansökningar med högst poäng i en beslutsomgång/utlysning som får stöd.

Ansökningar som får samma poäng prioriteras utifrån nedanstående:

  1. Högst uppnådd poängnivå för respektive urvalsmodul, där urvalsmodul med högst möjliga maxpoäng har företräde framför urvalsmodul med lägre möjliga maxpoäng.
  2. Kvinnor eller personer som är inte är äldre än 40 år (om stödsökanden är en juridisk person som inte är en enskild firma avses den fysiska person som är ansvarig för den juridiska personen).
  3. Den ansökan som skickats in först.

Utlysning

Stödet går bara att söka i en aktuell utlysning. Vi avslår ansökningar som du skickar in innan eller efter aktuell utlysning.

Utlysning 1: 1 juli – 30 november 2024, budget: 3 000 000 kronor

Länsstyrelsen Jönköpings län utlyser 3 000 000 kronor för samarbetsprojekt som bidrar till att företag på landsbygderna med verksamhet inom livsmedel och besöksnäring kan utvecklas, marknadsorienteras, öka exporten, öka antalet arbetstillfällen och ta tillvara landsbygdens resurser. Även besöksnäringsorganisationer kan samarbeta för att utveckla besöksnäringen som helhet, i synnerhet utifrån måltidsturism.

Samarbeten ska bidra till att främja och bevara ett levande och dynamiskt kulturarv kopplat till mat-och livsmedelsframställning. Samarbeten ska bidra till att verksamma inom livsmedelsproduktion och förädling av livsmedel kan utbyta erfarenheter och utveckla processer, produkter, lokala marknader, öka lokal livsmedelsförsörjning och direktförsäljning från producent till konsument, förädlare och restauranger.

Ansökningsomgångar

Åtgärden har utlysningar.

Kommande utlysningar

Nästa utlysning för projektstöd till samarbete är inte planerad än.

Logga Medfinansieras av Europeiska unionen.

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Hamngatan 4, Jönköping

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss