Bredmosseskogen

Utsikt mot sjö. I förgrunden ljung, bärris och gles tall- och granskog. På andra sidan sjön en ridå av barrskog.

I Bredmosseskogen samsas talldominerad skog med sjöar och myrar. Här trivs ovanliga och hotade arter som är beroende av skog som inte kalhuggits. Inlandsisen har lämnat tydliga spår efter sig i form av åsar, sandig jord och dödisgropar. Reservatet är svårt att besöka eftersom det ligger avsides och saknar parkeringsplats för bil.

Welcome to Bredmosseskogen!

Bredmosseskogen is a mosaic landscape with sandy pine dominated forest, mires and lakes. There are many traces from the time when the Inland ice melted away, such as boulder-rigdes, the sandy soil that was flushed here by ice rivers and the small lakes that origin from kettle holes (blocks of ice were left behind, buried and thus isolated and left holes when they finally melted).

In the pine forest grow rare species of fungi and orchids that need forest with long continuity to thrive.

Explore the reserve

This reserve is not very easy to visit since there are no place where you can park the car, which you need to go here if you don't happen to live very nearby.

The terrain is quite easy to walk in, as long as you avoid the mires of course.

Regulations for visitors

The usual right of public access does not apply fully in the nature reserve. In addition to all other legal restrictions, you are prohibited from:

  • destroying or damaging permanent natural objects or surface formations
  • destroying or damaging fallen or standing, dead trees or bushes
  • permanently putting up a sign or poster or similar
  • collecting and thereafter killing invertebrates. Exception:
    • scientific investigation with special permission, see the last paragraph
  • picking or collecting mosses, lichens or fungi. Exceptions:
    • occasional specimen needed for determination of species that cannot be done out in the field
    • picking mushrooms for household requirements
    • scientific investigation with special permission, see the last paragraph.

Without permission from the County Administrative Board you are also prohibited from:

  • carry out scientific investigations.

Syfte

Syftet med naturreservatet är att:

  • bevara och vårda sandtallskog, barrskog, öppen och trädklädd myr
  • bevara och vårda biologisk mångfald knuten till skogsmyrmosaiken bestående av sandtallskog och barrskog tillsammans med öppen och trädklädd myr
  • inom ramen för bevarande av naturvärdena ge besökare möjlighet till naturupplevelser och ett rikt friluftsliv.

Geologi och historia

I Bredmosseskogen har inlandsisen lämnat spår efter sig. Långsträckta åsar reser sig ur mossen och de många sjöarna är vattenfyllda dödisgropar. Dödisgropar bildades när stora isblock knoppades av isen och bäddades ner i sand och jord. Eftersom de fick isolering av det omgivande materialet dröjde det längre tid innan de smälte. När isblocket väl smält bort blev gropen kvar. Den sandiga jorden är också den en rest från inlandsisens tid eftersom den transporterats dit av isälvar.

Kartor från slutet av 1800-talet och mitten på 1900-talet visar att barrskogen stått länge men varit lite glesare än den är idag. Skogen har brukats, men troligen aldrig kalavverkats. Vattendraget som löper norrut från sjön Ängagöljen är troligen ett grävt dike. I sjön Horsagöljen finns en fornlämning i form av en urholkad båt.

Växt- och djurliv

Bredmosseskogen är en mosaik av barrskog, mindre sjöar och öppna och trädklädda myrar. I reservatets nordligaste del växer äldre tallskog med inslag av tallsumpskog. Här finns det gott om knärot, en orkidé som trivs på mark som länge varit skogklädd. Längs med bäcken vid Horsagöljen är mängden gran större än i övriga reservatet. Det finns också ett litet område med björksumpskog.

I den talldominerade skogen finns det svampar som kopplar samman sina svamprötter med trädens rötter, och på så vis kan byta näringsämnen och mineraler med dem. Dessa så kallade mykorrhizasvampar behöver skog som stått länge för att kunna utvecklas och är därför ovanliga och hotade idag. Exempel på mykorrhizasvampar som hittats här är tallriska, skrovlig taggsvamp och motaggsvamp. Även tallticka och blomkålssvamp, båda knutna till äldre tallar, finns i reservatet.

På de öppna mossarna är växtligheten lågvuxen. Det finns odon, skvattram, tuvull, ljung, rosling och tranbär men också rostvitmossa, granvitmossa och, på torrare områden, renlav.

Bredmosseskogens variation av talldominerad barrskog, sumpskog och öppna mossar är en värdefull miljö för bland annat tjäder och orre, som båda hittats i området.

Friluftsliv

Om man inte bor i närområdet är det svårt att ta sig till Bredmosseskogen, av den enkla anledningen att det inte finns någonstans att ställa bilen. Bortsett från det är området generellt sett lätt att vandra i, även om just myrmarkerna är lika svåra att gå på som alla andra myrmarker.

Det finns några anordningar sedan tiden innan området blev reservat i form av vindskydd och eldstäder vid norra änden av Horsagöljen. Gränsmarkering och informationsskylt kommer i sinom tid, men i övrigt planeras inga anordningar som underlättar friluftslivet. Du är välkommen hit ändå, men var rädd om dig och naturen.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten gäller inte fullt ut i naturreservatet. Du är välkommen att besöka Bredmosseskogen, men tänk på att det inte är tillåtet att:

  • förstöra eller skada fasta naturföremål eller liggande eller stående döda träd eller buskar
  • varaktigt sätta upp tavla, skylt, inskrift, affisch eller liknande
  • samla in och därefter döda ryggradslösa djur. Undantag:
    • vetenskaplig undersökning som beviljats tillstånd enligt sista punkten i föreskrifterna
  • plocka eller samla in mossor, lavar eller svampar. Undantag:
    • insamling av enstaka exemplar för den artbestämning som inte låter sig göras i fält
    • plockning av matsvamp för husbehov
    • vetenskaplig undersökning som beviljats tillstånd enligt sista punkten i föreskrifterna.

Inom naturreservatet är det utan Länsstyrelsens tillstånd förbjudet att:

  • utföra vetenskaplig undersökning.

Övrig lagstiftning för vad man får göra i skog och mark gäller givetvis också i naturreservatet.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Beslutsår: 2024
Storlek: 31,3 hektar varav 1,8 hektar vatten
Naturtyp: Sandtallskog, barrblandskog, myrar och sjöar
Kommun: Habo
Läge: Cirka 3 kilometer väster om Gustav Adolf kyrka och 7,5 kilometer nordost om Mullsjö
Markägare: Privata
Förvaltare: Länsstyrelsen i Jönköpings län
Anordningar: Informationstavla och gränsmarkering kommer att finnas i framtiden. Sedan tidigare finns vindskydd och eldplats.

Hitta hit

Från Habo:
I rondellen i Habo (på väg 195 mellan Jönköping och Hjo), sväng in på Bränningeleden (väg 1819) mot Mullsjö. Efter cirka 8 kilometer, sväng höger mot Nybrokvarn. Fortsätt på vägen tills den slutar i en T-korsning. Sväng vänster mot Blåhult och fortsätt i 2 kilometer. Sedan kommer en liten skogsväg på höger sida. Här är motortrafik förbjuden och det finns ingen parkering.

Koordinater (till kommande informationsskylt):
N 57° 57' 31.72", E 13° 59' 44.15"
57.95881, 13.99560

Tillgänglighet

Den västra delen av Bredmosseskogen är relativt välbesökt. Det finns flera (omarkerade) stigar och bruksvägar som används av besökarna. Den glesa tallskogen och vägarna gör området strövvänligt. På en höjd öster om sjön Horsagöljen finns det två vindskydd och en enkel grillplats. Vid själva sjön finns ytterligare en grillplats och två bänkar.

Det finns ingen parkering knuten till reservatet, och det finns inte heller varken informationsskylt eller gränsmarkering på plats ännu. Eftersom det inte finns någon parkering är det svårt att komma nära med bil. Om man vandrar in i området är det lätt att ta sig fram i stort sett överallt, utom i våtmarkerna.

Kontakt

Reservatsskötsel

Felanmälan i naturreservatet





Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss