Tillstånd Natura 2000-område
Du kan behöva tillstånd för att bedriva verksamhet eller genomföra åtgärder i eller nära ett Natura 2000-område.
När behöver du ansöka om tillstånd?
Du behöver tillstånd från Länsstyrelsen för verksamhet eller åtgärder som kan påverka naturmiljön i ett Natura 2000-område på ett betydande sätt. Du kan även behöva tillstånd om du planerar att göra en åtgärd nära ett Natura 2000-område, om det kan påverka miljön inne i området.
Det kan till exempel handla om åtgärder som grumlar ett vattendrag som leder till ett Natura 2000-område eller anläggning av ett nytt dike som kan påverka våtmarker inom intilliggande område.
Utgå från områdets bevarandeplan för att bedöma om det finns risk för påverkan. Du hittar bevarandeplaner i Naturvårdsverkets karta över skyddad natur:
Hjälp för att använda kartverktyget Skyddad natur, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Exempel på när du kan behöva tillstånd
- Uppföra byggnader eller anläggningar, till exempel vägar, skogsbilvägar, jakttorn och avloppsanläggningar.
- Samla in växter och djur.
- Fälla träd, avverka eller ta bort större buskage.
- Gräva, schakta, fylla ut, till exempel ledningsdragningar.
- Dika eller göra andra åtgärder som påverkar grundvatten och markvatten
I vissa fall kan det vara svårt att själv bedöma om en åtgärd kräver tillstånd. Kontakta oss på Länsstyrelsen för att få stöd i din bedömning. Ibland kan det behövas ett samråd.
Ansök om tillstånd i Natura 2000-område
Länsstyrelsen tar inte ut någon avgift för att handlägga ansökan om tillstånd för Natura 2000-områden.
Har området enbart Natura 2000-skydd, ansök genom att kontakta handläggare nedan.
Ansök om tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat naturområde
Är området också skyddat med någon annan skyddsform än Natura 2000, till exempel om området ligger i ett naturreservat, så ska du använda e-tjänsten på den här sidan för att ansöka om tillstånd.
Så här ansöker du om tillstånd
Ingreppet kan tillåtas om det utformas så att områdets naturvärden även i fortsättningen har en gynnsam bevarandestatus. Tillstånd kan i allmänhet lämnas om skyddsvärda miljöer inte skadas och om bevarandet av de arter som ska skyddas inte hotas eller försvåras.
Den som ska utföra åtgärden eller verksamheten ska söka tillstånd. En ansökan ska innehålla en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) med bedömning av åtgärdens påverkan på Natura 2000-värdena, möjliga alternativ, samt lämpliga skyddsåtgärder. I de flesta fall ställs ansökan till länsstyrelsen. I särskilda fall behövs tillstånd från regeringen, vilket också innebära en avgift. Det hela inleds dock med ett så kallat tidigt samråd med länsstyrelsen där man kommer överens om vad ansökan och MKB behöver innehålla.