Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Sol och allvar när finländske presidenten besökte Göteborg
Solen tittade fram när Finlands president Alexander Stubb besökte Göteborg den 24 april, tillsammans med svenska Kungaparet och ett stort följe.
Bildspel från presidentens dag i Göteborg. Foton: Clement Morin.
Finländska presidentparet och det svenska kungaparet landade tidig förmiddag med sina delegationer på Landvetter flygplats. De togs emot av landshövding Sten Tolgfors och hans fru Karin Larsson, samt Finlands honorärkonsul Jaana Horal.
– Jag är glad att en del av det finländska statsbesöket i Sverige förlagts till Göteborg. Det visar Västsveriges centrala roll i det utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska samarbete som ligger högt på agendan under besöket, säger landshövding Sten Tolgfors.
Utveckla och fördjupa det svenskfinska samarbetet
Syftet med besöket var att fortsätta utveckla och fördjupa ett redan mycket nära samarbete inom samhällets alla områden. Det utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet var i särskilt fokus. Besöket var också del i en tradition enligt vilken en nyvald finländsk president genomför sitt första statsbesök till Sverige. Det är ett uttryck för den särskilda relation som råder mellan Sverige och Finland.
Det är Kungen som bjöd in presidenten och han deltog tillsammans med Drottningen under hela programmet.
Föreläsning på Göteborgs universitet
Fokus under besöket märktes tydligt redan under första punkten på programmet. På Göteborgs universitet höll Alexander Stubb en föreläsning med rubriken ”Ny världsordning: En era av oordning”. Där beskrev presidenten hur han ser på världen i den tid vi lever, och hur han tror framtiden kan utveckla sig.
– Jag tror att vi tio år från denna oredans tidevarv kommer att ha hittat en ny ordning. Den kommer inte vara likadan som den vi har idag, men det kommer vara ordning, sa president Stubb.
Han betonade också vikten av att lyssna, för att förstå världen och den framtid som väntar.
– Om vi är sluga så lyssnar vi på andra länder i världen, som inte har samma värderingar som vi, sa han.
Efter föreläsningen satte sig presidenten ner på scen för att svara på frågor från studenter på universitetet, innan det var dags att åka vidare mot lunch på residenset.
Varmt välkomnande vid Packhusplatsen
Därefter följde en promenad från Södra hamngatan över kanalen till M/S Hamnen som låg förtöjd vid kajkanten nära Packhusplatsen. Längs vägen hade det samlats en del människor, bland dem en skolklass som hade ritat egna finska flaggor att vifta med. Presidenten bröt ledet under en stund för att gå fram och hälsa.
Statsbesöket de här dagarna har också som syfte att verka för ett ännu närmare samarbete mellan svenskt och finländskt näringsliv. Handel, investeringar och gemensam stärkt global konkurrenskraft ska främjas.
Från civil handel till militär beredskap
Under turen ner för Göta älv och ut till Fästningsholmen informerade Göteborgs hamns VD Göran Eriksson och styrelseordförande Lars Johansson om hamnens verksamhet. De berättade om energiterminalerna, skapandet av klimatsmarta transportkorridorer, bilterminalen och containerterminalen, men också om säkerhetsarbetet på Skandinaviens största hamn.
På Fästningsholmen bytte resan fokus från civil handel till militär beredskap. Det illustrerades fysiskt med byte av fartyg och presidentparet anlände tillsammans med Kungen och Drottningen till Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) i en av försvarets bevakningsbåtar.
På regementet berättade överste Fredrik Herlitz, chef för Älvsborgs amfibieregemente, och överstelöjtnant Mathias Atterland, ställföreträdande chef för militärregion väst, om amfibieregementet som återetablerades 2021. De beskrev hur omvärldsläget påverkar den västra delen av Sverige, med koppling till Göteborgs garnison och Göteborgs hamn. Efter föreläsningen hölls en förevisning av amfibiebataljonens materiel och en landstigning.
Besöket i Göteborg avslutades med en så kallad ”svarsmottagning”, där den finländska sidan bjöd in de svenska deltagarna till en avtackningskonsert och servering i Konstmuseets lokaler på Götaplatsen.
Efter klockan sex lämnade de finska gästerna och delegationen från Stockholm Göteborg och åkte till Landvetter där de tog ett farväl för den här gången och reste vidare hemåt.
Vid det finländska statsbesöket stod landshövding Sten Tolgfors värd för en trerätterslunch på residenset i Göteborg.
Förrätt
Smaker från västkusten: Pilgrimsmussla, blåmussla, regnbågsrom, sockertång, färska örter, tomat, vrångebäcksost och rostad tångbrioche.
Huvudrätt
Torskrygg med smörad kräftbuljong, marmorerad potatispuré, krispiga vårprimörer och ramslök.
Efterrätt
Variation på rabarber med kardemummaglass.
Foton: Clement Morin.
Fakta statsbesök från Finland
- Besöket har pågått 23–24 april.
- Besöket började i Stockholm och avslutades i Göteborg.
- President Alexander Stubb kom tillsammans med fru Suzanne Innes-Stubb.
- H.M. Konungen stod för inbjudan och deltog under hela besöket tillsammans med Drottningen.
- Landshövding Sten Tolgfors deltog under hela besöket och stod värd för lunchen på residenset.
- Presidenten åtföljdes av en delegation med representanter för regering och näringsliv.
- Statsbesöket är det sjunde inkommande statsbesöket från Finland sedan kungens trontillträde.
- 2022 besökte president Niinistö Sverige.
- Kungen har genomfört fem utgående statsbesök till Finland. Det senaste ägde rum 2015.