Fiskeutredning

Länsstyrelsernas fiskeutredningsgrupp arbetar nationellt på uppdrag från mark- och miljödomstolar och andra myndigheter. De gör bland annat fiskeutredningar vid tillståndsprövningar av vattenkraftverk, muddringar eller andra verksamheter som påverkar fiskbestånd.

Fiskeutredningsgruppen är lokaliserad vid Länsstyrelserna i Norrbotten, Västernorrland och Västra Götaland. Den svarar för dessa tre länsstyrelsers uppdrag att göra de utredningar om det allmänna fiskeintresset som begärs av andra myndigheter i ansökningsmål. För dessa utredningar ska avgifter tas ut. Utredningarna ska visa på olika verksamheters effekt på fiskbestånd och fiske, men hela den akvatiska miljön kan vägas in.

Utredning, stöd och kompetens

Utöver fiskeribiologiska utredningar jobbar fiskeutredningsgruppen även med resursövervakning av bland annat lax. Gruppen kan också bidra med stöd och kompetens till andra myndigheter i det pågående arbetet med omprövning av vattenkraften. Vidare pågår ett arbete kopplat till de svenska kompensationsodlingarna samt uppföljning av fiskvägars funktion.

Exempel på olika typer av utredningar som görs:

  • Utredningar på begäran av andra myndigheter i ansökningsmål.
  • Sakkunnigutredningar i ansökningsmål efter förordnande av mark- och miljödomstolen.
  • Kontrolluppdrag enligt föreskrifter i miljödomar.
  • Planering, handläggning och beslut om fiskeavgiftsmedel.
  • Övriga interna eller externa utredningar, ofta i samverkan med annan myndighet.

  • Utredningar i ansökningsmål i mark- och miljödomstol innebär att bedöma olika verksamheters inverkan på fiskbestånd och fiske. Samt att ta fram skydds- och kompensationsåtgärder som verksamhetsutövare behöver genomföra. Exempel på sådana verksamheter är anläggning, förändring och drift av vattenkraft, hamnar, broar och vindkraftparker till havs.
  • Förslag till skyddsåtgärder kan handla om att uppföra fiskvägar, bestämma tillräckliga vattenflöden eller införa restriktioner i tid och rum för verksamhetens utförande. Förslag till kompensationsåtgärder kan bestå i genomförandet antingen av direkta åtgärder för att förbättra vattenmiljön. Eller av indirekta åtgärder i form av fiskeavgifter avsedda för att bekosta fiskevårdande åtgärder.

  • Om det finns behov av en fördjupad utredning i ett ansökningsmål, kan Mark- och miljödomstolen utse en sakkunnig att utföra en undersökning och ge ett utlåtande som kan öka kvaliteten på beslutsunderlaget. Den här typen av utredning ska bedöma inverkan på allmänt fiskeintresse, inklusive ta fram förslag på skydds- och/eller kompensationsåtgärder.
  • En sakkunnig förordnas i regel efter begäran från berörda myndigheter. Exempelvis Havs- och vattenmyndigheten eller Länsstyrelsen. I vissa fall kan även sökanden begära en sakkunnigutredning. Yrkande till domstolen om behov av sakkunnigutredning sker i regel i samband med att myndigheterna yttrar sig en första gång om en ingiven och av domstolen kungjord ansökan. En sakkunnigutredning sker på verksamhetsutövarens bekostnad.

Ta kontakt med fiskeutredningsgruppen för att initiera en utredning genom att skicka e-post till: fiskeutredningsgruppen@lansstyrelsen.se

Redogör kortfattat för:

  • Vad det är för ärendetyp: exempelivs tillståndsansökan, anmälningsärende eller tillsynsärende.
  • Ge en kort beskrivning av ärendets innehåll: vilken typ av verksamhet som avses.
  • Finns ett påbörjat utkast till yttrande/beslut? Då kan detta med fördel bifogas.
  • Ärendets tidsramar.

Utifrån en första bedömning avgörs hur den fortsatta gången blir:

  • Sakkunnigutredning efter förorndande från Mark- och miljödomstolen.
  • Uppdrag på begäran av annan myndighet.
  • Dialog med Fiskeutredningsgruppen.

Behöver du exempelunderlag för ett yrkande eller avtalsutformning? Då är du också välkommen att kontakta oss.

Fiskeavgiftsmedel

Mark- och miljödomstolen kan som villkor föreskriva att verksamhetsutövarna ska betala fiskeavgifter. Det sker som kompensation för den skada på fiskbestånd och fiske som uppkommer av verksamheter. Fiskeutredningsgruppen kan vara med och beräkna och föreslå fiskeavgifter vid olika typer av exploateringar.

Bestämmelserna om fiskeavgiftsmedel finns i lagen med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet och förordningen om bygde- och fiskeavgifter. Enligt den förstnämnda lagen kan fiskeavgiftsmedel antingen vara allmänna och förvaltas då av Havs- och vattenmyndigheten för främjande av fisket i hela landet. Eller särskilda, som då är riktade till geografiskt avgränsade områden och åtgärder.

Vanligast är särskilda fiskeavgifter som kan användas för fiskevårdsåtgärder i berört eller angränsande vattenområde enligt vad som anges i domen. För vissa medel ligger beslutanderätten hos länsstyrelsen i berört län och för vissa på de tre länsstyrelser där fiskeutredningsgruppen finns. Medlen används oftast till fiskvägar, biotopvård och utsättning av fisk.

För att få veta mer om eventuella tillgängliga fiskeavgiftsmedel i just ditt vattenområde, ta kontakt med oss.

Fiskvägar och deras funktion

Fiskeutredningsgruppen har lång erfarenhet av att vägleda kring fiskvägslösningar vid kraftverk och dammar. Och bedöma behovet av specifika fiskvägslösningar för att möjliggöra vandringsmöjligheter för målarter och utifrån miljökraven på platsen. Under senaste åren har arbeten med fiskvägslösningar inom ramen för omprövningen av vattenkraften varit dominerande. Uppdrag innefattar ofta också uppföljning av fiskvägars funktion.

Arbetet har genererat erfarenheter av olika fiskräknartyper som exempelvis:

  • optiska räknare och ekolodsräkning
  • placering, datahantering och analys.

Arbetet med fiskvägar och deras funktion kan ske genom sakkunniguppdrag från mark- och miljödomstolar eller på uppdrag från andra myndigheter som länsstyrelserna, HaV och SLU.

Åren 2015-2019 inventerade och bedömde fiskeutredningsgruppen 350 olika fiskvägar i Sverige. Mer information om inventeringarna finns i följande rapporter:

Tekniska fiskvägar i södra Sverige

Tekniska fiskvägar i Norr- och Västerbottens län

Fiskvägsinventering 2018-2019 i Gävleborgs län, Västernorrlands län och Jämtlands län

Kompensationsodling av fisk

I utbyggda älvar och vattendrag har fiskbestånden påverkats negativt eller helt slagits ut. I vissa av dessa ska verksamhetsutövare enligt dom sätta ut fisk som kompensation.

På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten arbetar fiskeutredningsgruppen i samverkan med kraftbolag, odlare, myndigheter och andra aktörer i frågor om kompensationsodling. Som en del i detta genomförs till exempel årliga samverkansseminarier. Det tas även fram underlag för stöd till anvisningar om hur odling och utsättning ska genomföras. Vid flera kompensationsodlingar genomfös även en så kallad smoltbesiktning. Det innebär kontroll av storlek och eventuella skador på fisken.

Rapport om kompensationsodling:

Svensk kompensationsodling av lax och öring med förslag till riktlinjer för godkänd smolt, Länsstyrelsen Norrbotten

Kontakt

Fiskeutredningsgruppen

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Följ oss