Vind i kombination med snöfall på kalfjället i Västerbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Markföroreningar i Rönnskärsverkens omgivning

Marken i Skelleftehamnsområdet är förorenad efter mångårig industriverksamhet i området, bland annat verksamheten vid Rönnskärsverken. Länsstyrelsen undersöker hur föroreningarna påverkar miljön och hälsan för de som bor i eller besöker omgivningarna.

Varför är området förorenat?

Föroreningarna härrör bland annat från luftburna metallutsläpp från smältverket som pågått under en lång tid. Utsläppen har minskat markant de senaste årtiondena men då metaller aldrig bryts ned i naturen kommer föroreningarna ligga kvar under lång tid framöver.

Hur miljö och hälsa påverkas undersöks

I Skelleftehamnsområdet arbetar Länsstyrelsen för att få svar på vilka områden som är påverkade av utsläppen, hur höga föroreningshalterna är och om de innebär några risker för miljön eller hälsan hos människor som bor eller besöker omgivningarna.

Rönnskärsverkens verksamhetsutövare Boliden Mineral AB genomför i samråd med Länsstyrelsen undersökningar av marken i området.

Ett antal undersökningar avseende föroreningar i närliggande områden till Rönnskärsverken har redan gjorts, men det finns fortfarande en del kvar att ta reda på i kommande utredningar.

Högst föroreningshalter har uppmätts i områden närmast Rönnskärsverken, med avtagande nivåer ju längre bort från verksamheter man kommer. Det finns ingen heltäckande bild än över vilka platser som är påverkade av föroreningar från verksamheten.

Tidigare genomförda undersökningar

För att undersöka verksamhetens påverkan på miljön genomför Boliden Mineral varje år undersökningar av sin omgivning. Årligen genomförs provtagningar på land och vatten och regelbundet undersöks metallhalterna i bär och grönsaker i närboendes trädgårdar.

Utöver denna omgivningskontroll har ett antal undersökningar genomförts för att kartlägga hur föroreningshalterna i mark och vatten ser ut i omgivningen kring Rönnskärsverken, samt undersökningar för att bedöma om föroreningarna innebär hälsorisker för människor som lever och vistas i de förorenade områdena. Några av de undersökningar som genomförts tidigare sammanfattas här nedan.

Provtagning av tomtmark i omgivning kring Rönnskär 2022

Hösten 2022 mättes metallhalter på bostadsmark i närliggande områden till Boliden Rönnskär. 23 olika bostadstomter i framför allt Skelleftehamn, Örviken och Bureå undersöktes. Syftet var att få en bild över hur de historiska och nuvarande luftutsläppen från Rönnskärsverken har påverkat tomtmark i närliggande områden.

Resultaten från provtagningen visar att alla undersökta bostadstomter förutom de på längst avstånd söderut från Rönnskärsverken har förhöjda halter av framför allt arsenik och bly, men även kadmium, koppar och zink. De högsta halterna uppmättes på fastigheterna närmast Boliden Rönnskär.

Genomförda undersökningar av jord, bär och svamp vid Näsudden 2019 och 2021

Under 2019 och 2021 undersöktes marken i ett område vid Näsudden, Skelleftehamn för att ta reda på om föroreningarna innebär en hälsorisk för människor som bor och vistas i området. På uppdrag av Boliden Mineral genomfördes provtagning av jord, blåbär, lingon, svamp och dricksvatten inom ett område vid Snedsviken och Storgrundet.

Resultatet från provtagningen visar att i jorden är halterna av främst bly, arsenik, koppar, zink och kadmium höga och ligger över generella riktvärden för förorenad jord. Resultatet från proverna på bär visar på blyhalter över gränsvärdet i lingon. I svampproverna uppmättes kadmiumhalter som överskrider EU:s gränsvärde för livsmedel .

Löpande undersökningar av bär och grönsaker från trädgårdar

Rönnskärsverken genomför regelbundet egenkontroll, det vill säga undersökningar av hur verksamheten påverkar omgivningen. Sedan 1970-talet har bär och grönsaker från trädgårdar undersökts för bly- och kadmiuminnehåll.

Förekomst av bly i blod hos barn i Skelleftehamnsområdet

Under oktober och november 2001 undersöktes bly- och kadmiumhalter i blod hos 153 elvaåriga barn boende i Rönnskärsverkens närområde. Resultatet visade att bly- och kadmiumhalterna var låga. De dåvarande emissionerna från Rönnskärsverken visade sig inte påverka metallhalterna i blod i någon större utsträckning. Andra faktorer, som till exempel närhet till tung trafik påverkade resultatet i högre grad.

Fortsatta undersökningar

För att ge svar på om de uppmätta föroreningshalterna i Skelleftehamnsområdet utgör någon risk kommer Boliden Mineral, efter beslut från Länsstyrelsen, under hösten 2024 att genomföra en fördjupad riskbedömning baserat på tidigare undersökningar. Syftet med den fördjupade riskbedömningen är att ge svar på om, och i så fall i vilken omfattning, de uppmätta föroreningshalterna utgör någon risk för boende och besökare i Skelleftehamnsområdet. Resultatet ska presenteras för länsstyrelsen i början av 2025.

Denna sida kommer att uppdateras löpande med information om genomförda och planerade undersökningar.

Önskar du ta del av resultatet av tidigare undersökningar, kontakta Länsstyrelsen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helene Hellmark Knutsson

Besöksadress

Storgatan 71 B

Postadress

901 86 Umeå

Följ oss