Regionalt kompetensstöd och strategiarbete
Vi erbjuder exempelvis metod- och kompetensstöd för dig som arbetar inom kommunen eller hälso- och sjukvården och som behöver mer kunskap om området mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, könsstympning eller sexuellt våld.
Regionalt kompetensstöd
Länsstyrelsen kan bidra med kunskap, metoder och implementeringsstöd till myndigheter, landsting, kommuner och civilsamhället. I stödet ingår bland annat att sprida kunskap inom området mäns våld mot kvinnor via webbutbildningar, webbstöd, konferenser, utbildningsdagar, kampanjer med mera.
Webbstöd för kommuner är ett metod- och kompetensstöd för dig som arbetar inom kommunen och behöver mer kunskap om området mäns våld mot kvinnor. I webbstödet finns praktiskt inriktade texter, publikationer från berörda myndigheter samt reportage i form av ”lärande exempel” från olika kommuner.
Ta del av webbstöden på Nationellt centrum för kvinnofrids (NCK) webbplats.
Webbstöd för vården vänder sig till dig som arbetar inom hälso- och sjukvården och tandvården, och som möter patienter som utsatts för till exempel våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, könsstympning eller sexuellt våld.
Ta del av webbstöden på Nationellt centrum för kvinnofrids (NCK) webbplats.
Infogeneratorn är Länsstyrelsens verktyg som hjälper dig att kvalitetssäkra din kommuns, landstings eller regions information om våld och föräldraskapsstöd. Informationen kan tas fram på flera olika språk.
Webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs som ger grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor med fokus på våld i nära relationer. Kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar inom socialtjänsten. Men den kan också användas av yrkesverksamma inom vård, omsorg, skola och rättsväsende, och av organisationer inom civilsamhället.
På Nationellt centrum för kvinnofrids (NCK) webbplats kan du läsa mer om kursen.
Webbkurs om våld på NCK:s webbplats
Gå introduktionskursen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer
Webbutbildningen om könsstympning av flickor och kvinnor ger en översiktlig bild av vad könsstympning är, hur vanligt det är och hur sjukvården kan arbeta förebyggande för att förhindra att flickor i Sverige blir utsatta. Syftet är att ge dig generell kunskap om ämnet och om hur du kan ge ett gott bemötande.
Utbildningen riktar sig i första hand till sjuksköterskor, barnmorskor och läkare, men är även lämplig för andra som möter flickor och kvinnor som har blivit eller riskerar att bli könsstympade.
Webbutbildningen hålls av Socialstyrelsen.
Webbutbildningen riktar sig till dig som arbetar med barn och unga och behöver mer kunskap om människohandel och sexuell exploatering.
Läs mer om utbildningen hos Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT).
Socialstyrelsen erbjuder två webbutbildningar om sex mot ersättning. Den ena riktar sig till personer som arbetar med vuxna, och den andra till dem som arbetar med barn och unga. Det finns även skriftligt utbildningsmaterial för de två inriktningarna, som kompletterar och fördjupar innehållet i webbutbildningarna.
Läs mer om webbutbildningarna och utbildningsmaterialet på Socialstyrelsens webbplats.
Gå webbutbildningen Sex mot ersättning – om stöd och hjälp till vuxna
Gå webbutbildningen Sex mot ersättning – om stöd och skydd till barn och unga
Strategi och handlingsplan i länet
Länsstyrelsen är regional samordnare för uppdraget att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, och genomföra den nationella strategin. Detta gör vi genom att ta fram regionala strategier och handlingsplaner i samverkan med kommuner, regioner, myndigheter och civilsamhället.
Främja utveckling av tidigt förebyggande insatser
Våldsförebyggande arbete innebär att sätta in åtgärder som syftar till att förhindra att våld uppstår eller upprepas. Länsstyrelsen arbetar med att främja utvecklingen av förebyggande insatser mot våld genom att bland annat stötta spridning av våldsförebyggande skol- och föräldrastödsprogram och behandlingsprogram som riktar sig till våldsutövare.
Utvecklingsarbetet sker i nära samverkan med regionala och lokala aktörer som kommuner, regioner, myndigheter och organisationer från civilsamhället.
Kontakt
-
Isabel Persson
E-post till Isabel Persson
Telefon 010-2247339
-
Neslihan Erdis
Handläggare
E-post till Neslihan Erdis
Telefon 010-2247390
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.