Viktiga samtal

Samtala, pladdra, snacka… det behöver inte bli perfekt men att kunna prata med din tonåring om allt möjligt är viktigt. Du är viktig! Visa att du bryr dig, att du alltid finns där och att du lyssnar. Var tydlig med vad som gäller. Tonåringar bryr sig faktiskt om vad deras föräldrar eller andra viktiga vuxna i deras närhet säger – även om det inte alltid verkar så. En god och nära relation med viktiga vuxna är en skyddsfaktor så ta chansen att hjälpa våra ungdomar skapa fina sommarminnen!

Det behöver inte bli perfekt, bara det blir av. Forskning visar att de flesta ungdomar vill ha tydliga regler hemma kring alkohol och andra droger. Det är du som förälder, eller annan viktig vuxen, som ska våga ta de samtalen och besluten!

Hur ska jag ta samtalet?

  • Var uppmärksam på de stunder när din tonåring verkar vilja prata - under bilresor, vid måltider eller när ni bara är hemma tillsammans. Genom att vara tillgänglig när ditt barn söker kontakt, kan hen bli mer bekväm med att prata med dig.
  • Bygg förtroende genom att löpande prata om allt möjligt, om till exempel skolan, vänner och intressen. Då blir det till slut ok att även prata om svårare saker. Lyssna på din tonårings tankar i stället för att prata om egna erfarenheter.

  • Berätta att du bryr dig. Och att du ibland är orolig. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Din tonåring mår bra av att veta att du bryr dig. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och att du tar dem på allvar.
  • Visa att du inte backar eller reagerar negativt om du får höra jobbiga saker. Målet är att din tonåring känner att vad som helst går att berätta – utan att du blir arg.

  • Var tydlig! Sätt gränser och visa tydligt vad du förväntar dig. Var ärlig med vad som kan hända och uppmuntra att alltid ta sällskap med någon.
  • En annan viktig aspekt av regler och konsekvenser är positiv förstärkning – att berömma din tonåring när hen gör rätt och kommer hem i tid ger större motivation i längden. Det är viktigt att även ta de positiva samtalen löpande så att inte tonåringen förknippar era pratstunder med negativa följder.

Ditt nej gör stor skillnad! Ungdomar gör ofta inte som vi säger utan som vi gör. Ha uppsikt över eventuell tobak, nikotin, alkohol och läkemedel som finns i hemmet. Att köpa ut alkohol är olagligt och tonåringar som får smaka alkohol hemma dricker mer än andra jämnåriga. Tänk också på att vara konsekvent inom familjen – om en förälder tycker det är okej att vara ute till sent på natten men den andra säger det motsatta är det inte lätt för tonåringen att veta vad som gäller.

Håll kontakten under kvällen. Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att finnas tillgänglig om något skulle hända. Var gärna ute i miljöer där ungdomar befinner sig. Ju fler vuxna som rör sig ute, desto tryggare miljö skapar vi tillsammans. Prata med andra viktiga vuxna och kom överens med några av kompisarnas föräldrar om gemensamma regler. Lita på din känsla. Känns det som att någonting är fel har du troligtvis rätt.

Tonåren är en tid med många förändringar. Det som nyss var skrämmande kan plötsligt väcka nyfikenhet. Längtan efter att vara en del av gruppen är en stark och viktig drivkraft som kan få ungdomar att testa nya saker. Vissa saker blir goda vanor att ta med in i vuxenlivet och andra blir till ovanor som kan vara svåra att bli av med. Det börjar ofta med nikotin så var uppmärksam och skaffa mer kunskap som stärker dig i dina beslut.

Ha koll på om din tonåring börjar be om eller göra av med ovanligt mycket pengar, eller swishar till mobilnummer som du inte känner igen. Om du vet att tonåringen har druckit alkohol eller varit på fest där andra har druckit - fråga hur de fick tag på alkoholen. Tonåring behöver inte en till kompis, hen behöver en vuxen att lita på. Det är du som förälder eller annan viktig vuxen som ska tänka på tonåringens bästa och våga ta de jobbiga samtalen.

Majoriteten av alla som börjar röka eller snusa gör det i tonåren och risken för att bli beroende ökar för de som börjar tidigt. De som är nikotinfria fram till att de tar studenten har stor chans att förbli det hela livet! Unga hjärnor som vant sig vid nikotin blir lättare beroende av andra skad­liga ämnen, gör tidigare alkoholdebut och dricker ofta mer. Rökande unga testar oftare att röka canna­bis och erbjuds oftare narkotika.

Tobak, nikotin, alkohol och narkotika är inte bra för kroppen och kan orsaka olika skador och sjukdomar. Det har även en berusande effekt och påverkar omdömet. Ungdomar uppger själva att de råkar ut för problem i större utsträckning när de dricker än när de inte gör det. Det kan exempelvis handla om gräl, våld, olyckor, oönskat sex, köra på fyllan eller åka med en berusad förare.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss