Höga flöden i Värmlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Växa i Värmland

Växa i Värmland är en långsiktig, förebyggande insats som riktar sig till föräldrar och viktiga vuxna. Insatsen bidrar till att barn och unga får känna kärlek och värme från närvarande vuxna genom positivt bemötande, bekräftelse och ramar.

Växa i Värmland består av tematräffar där vuxna får möjlighet att reflektera och diskutera med varandra utifrån aktuella teman. Tematräffar kan genomföras på olika arenor exempelvis förskola, skola, fritidsgård, föreningsliv, arbetsplatser och familjecentraler. Tematräffar kan utföras av flera verksamheter gemensamt eller var för sig.

Syftet med Växa i Värmland är att främja god hälsa hos barn och unga genom att:

  • stärka föräldrar och viktiga vuxna i att förmedla kärlek, värme, närvaro, positivt bemötande, bekräftelse och tydliga ramar.
  • föräldrar och viktiga vuxna får möjlighet att dela erfarenheter samt få kännedom om vilka ytterligare stödinsatser som erbjuds.

Teman

Utbildade samtalsledare bjuder in till tematräffar. En tematräff pågar i cirka 1,5 timme och innehåller alltid en inledning om Växa i Värmland och temat. Träffen fortsätter med reflektion och gruppdiskussioner. Varje träff avslutas med information om vart man kan vända sig för ytterligare stöd i sitt föräldraskap.

Just nu finns 14 teman i fyra ålderskategorier 0-20 år:

  • 0-5 år
  • 6-12 år
  • 13-15 år
  • 16-20 år.

Till varje tema finns ett häfte som används under träffen och som deltagarna får ta med sig hem.

Tematräffar 0-5 år

Ett barn behöver bli sedd, hörd och berörd. Temat handlar om hur vi skapar tillsammanstid med våra små barn och hur vi använder tiden för att bygga en god relation mellan oss vuxna och barnet.

På tematräffen finns möjlighet att få tips och att dela erfarenheter med varandra.

Det ska vara lätt att prata om kroppen, därför är det bra om barn får med sig ord för kroppen som andra förstår. Det är vanligt att barn mellan tre och fem år är nyfikna på sina och andras kroppar. Genom att lyssna på barns frågor om kroppen visar du att du är en bra person att fråga.

På tematräffen pratar vi om detta och om hur och när vi fotar och delar bilder och filmer på barn.

Att tänka kring lust, behov, ansvar och konsekvens kan vara ett sätt att urskilja vilka konflikter man bör ta och varför. Var detektiv! Minska återkommande konflikter genom att se vad som händer innan och vad som händer precis efter. Vad utlöser? Leder bråken till några särskilda fördelar för någon?

När vuxna visar barn att de är intresserade av att leka och umgås stärks relationen och konflikter minskar. Detta pratar vi om på tematräffen Vem bestämmer.

Tematräffar 6–12 år

Rutiner behövs för att skapa trygghet, de är en bra grund för lärande och utveckling och kan förhindra många konflikter. Där det finns återkommande konflikter är det en god idé att fundera på om rutiner behöver ändras.

Kom ihåg att ha roligt tillsammans, ibland kan man behöva planera tid för det. På tematräffen ges tid till att reflektera kring våra rutiner, vilka som fungerar, vilka som kan ändras och hur vi gör för att skapa kul-tid tillsammans. Ett avsnitt handlar om rutiner kring skärm och hur och när det används.

Vuxna är viktiga för barnets fysiska och psykiska utveckling. När vuxna rör sig tillsammans med sina barn är chansen större att barnen rör sig. En del barn och vuxna gillar att röra sig hela tiden och andra har svårare att hitta rörelseglädje.

På den här tematräffen ges tips för att hitta rörelseglädje tillsammans. Vi pratar också om matlust och hur vi skapar positiva erfarenheter från måltider.

Temat behandlar frågor om kroppen i åldern 6-12 år. Vad man som vuxen ska tänka på när man pratar om kroppen. Det handlar bland annat om att prata gott om kroppen och hur den fungerar samt att ställa frågor och lyssna på svaren.

Tematräffen tar också upp barnens vardag på nätet och hur vi som vuxna kan förhålla oss och vara nyfikna på den. Det finns information om grooming och hur man som vuxen kan prata med barn om det.

Tematräffar 13-15 år

Rutiner skapar trygghet och är en bra grund för lärande och utveckling. För många är tonåren en tid när rutiner förändras. Vissa tonåringar är mer beroende av tydliga strukturer i vardagen för att må bra.

Som förälder eller viktig vuxen till en tonåring kan du fundera på vad tonåringen kan ta ansvar för, och vad du fortfarande behöver stötta kring. Dessa frågor diskuteras på denna tematräff.

En bra relation består av både kärlek och gränser. Barn och unga önskar tid och uppmärksamhet från sina vuxna. I tonåren tar många unga ett kliv bort från sina föräldrar. Kom ihåg att de fortfarande vill ha uppmärksamhet, tid och stöd.

Det är viktigt att kunna prata om vardagliga saker och visa intresse för sin tonårings liv. Om du behöver prata med din tonåring om svåra saker är det bra att göra det genom aktivt lyssnande. Hur aktivt lyssnande går till och hur vi behåller en god relation och bra samtal pratar vi om på den här tematräffen.

När barnen är små vet vi nästan allt om dem. Vi vet när de äter, när de går på toa, vilka de umgås med, och hur de växer och utvecklas. Det försvinner sakta ju äldre barnet blir. Det kan vara svårt att släppa den kontrollen, men precis som vi vuxna behöver också tonåringar ett privatliv.

Få vuxna vill diskutera sina kroppar eller sina tankar om sex och kärlek vid middagsbordet, och det gäller såklart också tonåringar. Däremot är det viktigt att vuxna visar att det är okej att fråga eller prata om sådant som är pinsamt om det behövs. Det visar du genom att vara intresserad på vad som händer över lag i tonåringens liv.

I tonåren vill många unga prova att vara vuxna, ta egna beslut och göra sådant som känns förbjudet. En del tonåringar är nyfikna på alkohol och tobak tidigt medan andra blir intresserade senare eller inte alls. Många unga idag avstår faktiskt från tobak, alkohol och droger.

Prata med din ungdom om vilka skäl hen har till att inte dricka eller röka. Är det träningen, ett livsstilsval eller vuxnas inställning? Dessa frågor och andra som rör alkohol och tobak och tonåringar pratar vi om på den här tematräffen.

Tematräffar 16-20 år

Vardagen förändras i takt med att våra ungdomar blir äldre. Att börja eller sluta på gymnasiet ändrar på vardagen. Att ta körkort, börja jobba eller extrajobba ändrar på vardagen. Vissa av våra ungdomar har också redan flyttat hemifrån och måste sköta vardagen på egen hand.

För ungdomar hör det till att gamla rutiner ifrågasätts och ändras. Ibland krävs det ganska små förändringar för att vardagen ska fungera bättre. Det kan gälla sömn, mat, hygien, skolgång och fritidsaktiviteter, men också gemensamma aktiviteter i familjen. En förändrad vardag och nya rutiner när våra ungdomar blir äldre pratar vi om på den här tematräffen.

En del av att växa upp och bli ung vuxen kan vara att ha egna kärleksrelationer. Vissa är tillsammans med någon som yngre tonåring, andra väntar tills de blir äldre. Ungdomar har rätt att själva välja vem de vill vara ihop med och de har också rätt att ha ett eget sexliv. Men att vara ihop med någon kan vara svårt, särskilt om man är nybörjare.

Att det finns vuxna som stöttar och bryr sig kan vara en stor hjälp för ungdomar. Hur vi gör för att stötta ungdomar i deras relationer pratar vi om på den här tematräffen.

Att ha lagom mycket att göra på fritiden är bra för hälsan. Att utvecklas och få känna sig bra på något påverkar unga positivt. En bra fritid kan kompensera när annat är svårt. Vuxna behöver visa stöd, intresse och engagemang för att vägleda unga i sina fritidsintressen.

Unga i dag dricker och röker mindre än tidigare, men använder narkotika i ungefär samma låga utsträckning. Var inte rädd för att prata om alkohol, tobak och droger med unga i din närhet – försök att ha ett öppet samtal där ni båda får säga vad ni tycker och tänker. Visa att du är intresserad och bryr dig och ta hjälp av professionella om du är orolig för en ungdom i din närhet.

Vuxnas förhållningssätt har betydelse för hur unga agerar, om det pratar vi om på den här tematräffen.

Samtalsledarutbildning

För att hålla i tematräffar och få tillgång till alla häften och material i Växa i Värmland hålls samtalsledarutbildningar. Just nu finns 100 utbildade samtalsledare i tio kommuner – Grums, Hammarö, Karlstad, Årjäng, Eda, Torsby, Filipstad, Storfors, Kristinehamn och Karlskoga.

Utbildningen riktar sig till yrkesverksamma och ideellt aktiva i kommun, region, föreningar och företag. Ingen tidigare erfarenhet av att hålla i grupper för föräldrar och andra viktiga vuxna behövs för att delta i utbildningen. Utbildningen inleds med två heldagar där vi går igenom materialet, testar upplägg för tematräffar och ger tid för reflektion och diskussion.

I utbildningen ingår att, efter de två inledande utbildningsdagarna, genomföra två tematräffar. Utbildningen avslutas med en uppföljningsträff.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor om Växa i Värmland eller är intresserad av att använda dig av materialet i din verksamhet är du välkommen att höra av dig.

Kontakt

Växa i Värmland

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss