Skötsel av skyddad natur
Naturen i skyddade områden behöver ibland olika former av skötsel för att de höga naturvärdena ska kunna finnas kvar och utvecklas. Länsstyrelsen sköter om många naturreservat och nationalparker, men ansvaret kan också ligga på en kommun, en stiftelse eller annan organisation.
Länsstyrelsens skötsel av skyddad natur
I vissa skyddade områden tar vi hand om naturen med aktiva åtgärder, till exempel genom att röja sly, låta djur beta, lägga igen diken eller slå slåtterängar. I andra områden utför vi naturvårdsbränning för att gynna olika arter. I många områden får naturen sköta sig själv, utan inblandning av människan.
Den som planerar och utför skötseln av ett område kallas för förvaltare. För varje område finns det en skötsel- eller bevarandeplan som förvaltaren utgår ifrån.
För dig som besökare
För att göra områdena tillgängliga för dig som besökare anlägger och underhåller förvaltaren anordningar på utvalda platser för att göra besöket lättare. Det kan till exempel handla om informationstavlor, fågeltorn, parkeringsplatser och stigar.
Kontakta Länsstyrelsen om du upptäcker skador i naturen, eller om du stöter på en anordning som är trasig eller förstörd.
Värmlands särskilda projekt
Utöver det dagliga skötselansvar och förvaltarskap Länsstyrelsen har för skyddade områden arbetar vi extra riktat genom särskilda projekt. Projekt som tar ett större omfång och som ofta involverar fler län är vårt.
LIFE Taiga
Värmland samarbetar med 13 andra länsstyrelser i EU-projektet Life Taiga. Under projekttiden ska totalt cirka 2000 hektar skog brännas. Naturvårdsbränning är en naturvårdande verksamhet som genomförs eftersom vissa insekter, svampar och växter är helt beroende av bränd skog för att klara sig.
LIFE Taiga är ett av de största EU-projekten av sitt slag, och är en del av EU:s och länsstyrelsernas arbete för att bevara livsmiljöer och utrotningshotade arter. Projektet pågick under åren 2015-2019.
LIFE Vänern
LIFE Vänern var ett EU-finansierat naturvårdsprojekt som bedrevs av länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland under perioden 2014 till 2018. Syftet med projektet var att restaurera livsmiljöer och häckningsplatser för att förbättra bevarandestatus för habitat och fågelarter listade i EU:s Art- och Habitatdirektiv och Fågeldirektivet.
Projektet omfattade en rad olika typer av åtgärder, från restaurering av igenvuxna slåttermarker, betesmarker och häckningsplatser för fåglar omkring Vänern till framställning av olika rapporter och planer samt byggande av anordningar för friluftslivet. De fysiska åtgärderna utfördes i 17 olika Natura 2000-områden omkring Vänern.
Kontakt: Gunnar Lagerkvist
English summary of the projekt LIFE Vänern
LIFE Vänern was a partially EU-financed project which was performed by the County Administrative Boards of Värmland and Västra Götaland during the years 2014 to 2018. The project objectives were to restore important habitats and breeding sites for birds in and around Lake Vänern to enhance conservatory status for habitats and bird species listed in the EU Habitats and Birds Directives.
The project has comprised a wide range of different actions, from restoration of overgrown grasslands and breeding sites for birds, to production of plans, reports, information and building of facilities for visitors. The physical actions of the project were carried out in 17 different Natura 2000 areas around Lake Vänern.
Lokala naturvårdsinsatser - LONA
Länsstyrelsen kan lämna statligt bidrag till kommuner för lokala naturvårdsinsatser (LONA). Syftet med bidraget är att stärka det lokala engagemanget i arbetet med biologisk mångfald och naturvård, att skydda natur och göra den tillgänglig för besökare.