Genomfört arbete med förorenade områden
Information om redan genomfört arbete i länet, exempelvis om vilka efterbehandlingsåtgärder som har genomförts.
Identifiering och inventering
Det grundläggande identifierings- och inventeringsarbetet som har bedrivits med statliga medel slutfördes under år 2013. I Värmlands län har över 3600 områden identifierats som potentiellt eller konstaterat förorenade. Av de identifierade objekten har över 1200 objekt inventerats och riskklassats.
Områdena kan kopplas till olika branscher som typiskt sett kan ha bidragit till föroreningar. I Värmlands län finns de många registrerade områden inom branscher som bilverkstäder, bensinstationer och verkstadsindustrier.
Områdena som ligger högst på prioriteringslistan tillhör branscher med verksamhet inom klor- och luttillverkning, sågverk, järn- och stålindustri, gruvor och kemtvättar. Alla identifierade områden finns inlagda i EBH-stödet, den nationella databasen för potentiellt förorenade områden. Objekten innefattar både miljöfarliga verksamheter som är nedlagda och de som är i drift. Även objekt från andra aktörer har registrerats i EBH-stödet.
Undersökningar och utredningar
Undersökningar görs för att ta reda på om ett område är förorenat och för att ge underlag för bedömning av om det är prioriterat med fortsatta utredningar och åtgärder.
Undersökningarna görs i flera steg. Man börjar med översiktliga undersökningar som ingår i en förstudie. Dessa syftar till att konstatera vilka föroreningar som kan finnas på området och prover tas där man kan förvänta sig de högsta halterna. Om de översiktliga undersökningarna visat att området är förorenat inleds den fördjupade undersökningen som ingår i huvudstudien.
Länsstyrelsen har genom tillsyn arbetat löpande med att få ansvariga verksamhetsutövare att undersöka och utreda sina områden. Arbetet styrs av olika prioriteringsgrunder. Senaste åren har arbetet till stor del varit inriktat på större bruksområden som krävt undersökningar i flera steg.
Viss tillsyn har också varit händelsestyrd, i samband med inlämning av statusrapporter enligt industriutsläppsförordningen eller vid nedläggning av verksamheter.
Ett flertal undersökningar har genomförts med hjälp av statliga bidrag, till exempel kemtvättar, sågverk, glasbruk, massa- och pappersbruk, gruvområden med flera. Exempel på sådana åtgärder hittar du i den utfällbara boxen här nedanför.
Översiktliga undersökningar
Glasbruk
Glava glasbruk
Liljedals glasbruk
Kemtvättar
Fryksände/Torsbytvätten
Kostympressen
Kostymtvätten
Skogaholmstvätten
Sunne kemiska tvätt- och kostympress
Sågverk
Finnebäcks sågverk
Högboda sågverk (rapport saknas)
Kolsäters sågverk
Stöpafors/Tossebergs sågverk
Gamla Slottsbrons sågverk
Massa- och pappersindustri
Brättne Bruk
Edsvalla bruk
Forshaga-Klarafors bruk
Gamla Slottsbrons träsliperi
Jössefors bruk
Koppoms bruk
Stjärnsfors bruk
Svanskogs bruk
Gruvområden och metallverk
Jansbrohults kopparverk
Karlsviks kopparverk
Källargruvan
Lahälls gruvområde
Mangens storgruva
Norra Ängens gruvor
Rolfsbols silververk
Torskbäckens anrikningsverk
Vegerbols gruvor
Övrigt
Holmstrands plåtindustri
Klaraborgs gasverk
Svanskogs arsenikdeponi
Lesjöfors bruk
Fördjupade undersökningar
Hagforstvätten
Impregneringsanläggningen i Konsterud (rapport saknas)
Lesjöfors bruk
Lysviks sågverk (rapport saknas)
Stjärnsfors bruk
Huvudstudie Jössefors bruk
Huvudstudie Glava Glasbruk
Undersökningar av sediment i Vänern
Under 2020–2021 genomfördes ett projekt där sediment i Vänern undersöktes av SGU på uppdrag av länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland. Målsättningen med projektet var att få kunskap om vilka verksamheter som bidrar mest till föroreningsproblematiken och vilka åtgärder som ger bäst miljönytta. Under projektet undersöktes sediment i elva förorenade områden. Bland annat undersöktes halter av metaller, PAH, PFAS, dioxiner och PCB. Projektet finansierades av Naturvårdsverket och SGU och till viss del även av regeringsuppdraget för förorenade sediment RU:FS
Åtgärder
I Värmlands län har cirka 70 objekt åtgärdats helt och cirka 100 objekt har åtgärdats delvis. Förorenade områden har åtgärdats bland annat i samband med exploatering och nedläggningar av verksamheter. Många nedlagda bensinstationer har åtgärdats genom SPIMFAB (SPI Miljösaneringsfond AB).
Ett av de åtgärdade objekten, Konsterud impregneringsplats, har delvis finansierats med statliga bidrag från Naturvårdverket. Utöver det har delåtgärder vid Lesjöfors bruk och Landstingets tvätteri finansierats med statliga bidrag.
Konsteruds impregneringsplats
Vid före detta Konsterud impregneringsplats i Kristinehamns kommun har träskyddsbehandling genom tryckimpregnering med lösta metallsalter förekommit. Verksamheten orsakade föroreningar av arsenik, koppar, krom och zink på platsen. År 2002 genomfördes en schaktsanering med delvis statliga medel på platsen. En avfallsmängd på 7 400 ton omhändertogs för deponering.
Beräkningar har visat att cirka 1,5 ton arsenik har sanerats från området. I medel innehöll avfallsmassorna cirka 200 mg As per kilo avfall. Vid impregneringsanläggningen syntes tydliga metallutfällningar och halterna i jorden var där mycket höga. Sammanlagt har cirka 4 ton tungmetaller (As,Cu, Cr och Zn) sanerats från området.