Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Bild på guldmedalj med blågult tygband

Sörmlandsmedaljen

Sörmlandsmedaljen ska hedra personer och föreningar med anknytning till Södermanlands län och som har utfört betydelsefulla insatser för länet.

Under högtidliga former delas Sörmlandsmedaljen ut av landshövdingen varje höst. Sörmlandsmedaljen instiftades 2009 av dåvarande landshövdingen i Södermanlands län Bo Könberg. Syftet med Sörmlandsmedaljen är "att hedra personer eller föreningar med anknytning till Södermanlands län som utfört betydelsefulla insatser”. Medaljören utses av Länsstyrelsens insynsråd.

Tidigare medaljörer

Sörmlandsmedaljen 2023 tilldelades Elisebeht Markström för sitt engagemang med att utveckla kvinnojourer och arbeta mot mäns våld mot kvinnor. I över 30 år har Elisabeth varit en drivande och central kraft i arbetet för kvinnors rättigheter och för att hjälpa våldsutsatta kvinnor, både i Södermanland och nationellt.

Vinnaren 2022, Louise Chatteli, har på eget initiativ och helt ideellt utbildat sina sällskapsdjur till att utföra speciella uppgifter som bidrar till att förbättra barns och vuxnas välbefinnande i svåra sjukdomsrelaterade situationer. Djuren hjälper till med alltifrån att avdramatisera läkarbesök till att ge närhet och trygghet i svåra stunder.

Andra vinnare av Sörmlandsmedaljen är bland annat föreningen Sörmlandsleden, Lutte Berg, Flen Världsorkester, Cilla Krantz, Agro Sörmland och Leif Jacobsson, för sitt engagemang för Södermanlands liv och historia.

Nominering till Sörmlandsmedaljen 2024

Alla har möjlighet att föreslå en person, en organisation, ett företag eller en förening som man tycker ska få Sörmlandsmedaljen. Nomineringen till Sörmlandsmedaljen 2024 pågår till och med den 30 april 2024.

Här nominerar du din kandidat till Sörmlandsmedaljen 2024

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss