Bostadsförsörjning
Länsstyrelsen ansvarar för att analysera och rapportera hur bostadsmarknaden ser ut i länet. Vi stödjer även kommunerna i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjning.
Länsstyrelsen har olika uppdrag i de frågor som rör bostadsförsörjningen och bostadsmarknaden i länet. Vårt ansvar är att
- årligen ta fram en regional bostadmarknadsanalys
- stödja kommunerna i arbetet att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjning
- säkerställa kommunernas medverkan i Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät
- sammanställa uppgifter om värdeöverföringar i kommunala bostadsbolag.
Regional bostadsanalys
Länsstyrelsen ansvarar för att årligen ta fram en bostadsmarknadsanalys. Den är ett regionalt kunskapsunderlag om situationen i länet och om hur bostadsmarknaden har utvecklats under de senaste åren. Bostadsmarknadsanalysen ger en övergripande bild av det aktuella läget i länen, sätter fokus på viktiga frågor samt ger inspiration och utgör underlag för kommunala diskussioner, riktlinjer för bostadsförsörjning och översiktsplanering.
Bostadsanalysen riktar sig till kommuner, bostadsföretag och andra aktörer som verkar på bostadsmarknaden i länen, och som är intresserade av bostadsmarknadens utveckling i regionen. Analysen lämnas till Boverket.
Bostadsmarknadsanalys för Skåne 2020
År 2020 har präglats av utbrottet av Corona-pandemin och dess inverkningar kommer sannolikt att påverka bostadsmarknaden under lång tid framöver, exempelvis när det gäller planerat byggande. Det finns även en växande klyfta mellan olika grupper och geografiska delar av Skåne som riskerar att öka vid lågkonjunktur. Skåne är ett sårbart län för en marknadsstyrd bostadsmarknad och bostadsbyggande på grund av relativt låga inkomster.
Under 2019 byggdes rekordmånga bostäder i nyproduktion men utmaningarna i Skåne finns kvar. Tolv kommuner bedömer i årets bostadsmarknadsenkät att det är brist på särskilt boende för personer med funktionsnedsättning, åtta att det är brist på särskilt boende för äldre. 19 kommuner uppger att det är underskott på bostäder för anvisade nyanlända.
Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät
Boverket skickar årligen i december ut en bostadsmarknadsenkät till landets 290 kommuner. Boverket ansvarar för att administrera bostadsmarknadsenkäten, analysera kommunernas svar samt publicera analyser och öppna data från undersökningen. Länsstyrelsens roll är att ha kontakt med kommunerna i samband med undersökningen för att säkerställa att de svarar på enkäten och att svaren är relevanta.
Riktlinjer för bostadsförsörjning
Kommunen ska ta fram riktlinjer för planeringen av bostadsförsörjningen i kommunen. Syftet med planering är att skapa förutsättningar för alla att leva i goda bostäder och för att främja att lämpliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och genomförs.
Riktlinjerna för bostadsförsörjningen ska i sin tur utgöra underlag för planläggning enligt plan- och bygglagen (PBL) när det gäller de allmänna intressena bostadsbyggande och utveckling av bostadsbeståndet. Riktlinjerna för bostadsförsörjning ska antas av kommunfullmäktige under varje mandatperiod.
Länsstyrelsens roll i arbetet
- Lämnar råd, information och underlag till kommunen för deras planer för bostadsförsörjning.
- Yttrar sig över de kommunala riktlinjerna utifrån ett regionalt perspektiv gällande planeringsförutsättningar, framtida behov och utvecklingstendenser.
- Uttrycker behov av samordning med andra kommuner eller med andra insatser inom en eller flera regioner.
Handbok om bostadsförsörjning
Mer om bostadsförsörjning i Boverkets digitala handbok med riktlinjer för bostadsförsörjning.
Kommunernas bostadsförsörjning - handbok på Boverkets webbplats
Kommunala riktlinjer för bostadsförsörjning
Vi har samlat alla skånska kommuners antagna riktlinjer för bostadsförsörjning och användbara länkar för arbetet.
Boverket: Kommunernas bostadsförsörjning - En handbok
Kolada - Nyckeltal för kommuner och regioner
Jämställdhet på Länsstyrelsen Skåne
Region Skånes kommunrapporter: Näringsliv och arbetsmarknad i Skånes kommuner
Region skåne om regionala bostadsfrågor
Region skåne: Strategier för Det flerkärniga Skåne
Region Skånes kartbank för regional fysisk planering
Region Skånes rapport: Hur har det gått i Skåne? - Uppföljning av det regionala utvecklingsarbetet
Rapporter
Uppföljning av kommunala riktlinjer för bostadsförsörjning i Skåne
I rapporten kommer vi fram till att de flesta riktlinjer för bostadsförsörjning följer lagen.
Bostadsförsörjning är mer än bostadsbyggande
Länsstyrelsernas slutsats i rapporten är att de grupper som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden eller stanna kvar på bostadsmarknaden av olika skäl inte står i fokus i arbetet med bostadsförsörjningsfrågorna. Utmaningen för aktörerna hösten 2017 är att hantera det nya tillståndet på bostadsmarknaden där hemlösheten och utanförskapet ökar samtidigt som det byggs många nya bostäder.
Bostadsbehov planeringsläge och bostadsbyggande i Skånes kommuner
I rapporten beräknas bostadsbyggnadsbehovet landar på omkring 7000 bostäder per år till 2030.
Skånskt Bostadsnätverk
Skånskt Bostadsnätverk är en arena för fortsatt samverkan och kunskapsuppbyggnad. Nätverket har initierats av Länsstyrelsen Skåne, Kommunförbundet Skåne och Region Skåne men är en angelägenhet för alla aktörer med intressen i och engagemang för den skånska bostadsmarknaden.
Nätverket ska verka för en ökad förståelse och medvetenhet, och en gemensam bild, av den skånska bostadsmarknaden och dess drivkrafter. Nätverket arrangerar bland annat konferenser och seminarier.
Värdeöverföring från kommunala bostadsbolag
Ett allmännyttigt kommunalt bostadsaktiebolag ska varje år lämna skriftliga uppgifter till Länsstyrelsen om beslutade värdeöverföringar och hur de har beräknats. Vi sammanställer sedan uppgifterna från alla bolag i länet och lämnar en skriftlig rapport till Boverket senast den 1 oktober varje år. Boverket sammanställer uppgifterna till en nationell rapport. Boverket stödjer oss även i arbetet med att sammanställa och bedöma bolagens uppgifter.
Vilka uppgifter redovisar vi i rapporten?
- Värdeöverföringar, både samlade och fördelade på olika former av värdeöverföringar.
- Hur värdeöverföringarna förhåller sig till reglerna i lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag.
- Om värdeöverföringarna skett enligt undantagen från begränsningen och för vilka ändamål.
Kontakt
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.