Anmäl bristande djurhållning

Djur som hålls av människor ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande. Ser du ett djur som far illa kan du ringa oss.

Viktigt att tänka på innan du ringer

Vi prioriterar de anmälningar som kommer in efter allvarlighet och risk för lidande, och hanterar därför de mest akuta anmälningarna först. Därför är det viktigt att du ger oss så utförlig och korrekt information som möjligt när du ringer in med din anmälan.

Uppgifter om djurhållaren

För att vi ska ta emot din anmälan måste du ha namn och adress på djurhållaren (gärna telefonnummer) eller en adress där djuren finns. Ha uppgifterna nära till hands när du ringer.

Information om djuren

Här följer några exempel på frågor om djuren som vi kan ställa till dig när du anmäler. Det är bra om du har tänkt över dessa frågor innan du ringer.

  • Hur många djur rör det sig om?
  • Hur ser djuret/djuren ut? Färg, teckning med mera.
  • Får djuret/djuren foder och vatten?
  • Är djuret/djuren sjukt eller skadat?
  • Finns det några döda djur?
  • Är djuret/djuren för tjockt eller för smalt
  • När såg du djuret/djuren senast?
  • Hur länge har du noterat bristerna?

Skicka gärna in bilder

Du kan komplettera din anmälan med bilder på djuren. Tänk dock på att du endast kan vara anonym om du skickar in bilderna genom en anonym mejladress. Se under rubriken Om du vill göra en anonym anmälan nedan så får du veta mer.

Nummerbrickorna på djuren ger god information

När det rör sig om en anmälan som gäller till exempel nötkreatur eller får som hålls på ett bete, och du inte vet vem som äger djuren, är det bra om du kan ge oss hela numret som står på den gula brickan i örat på djuren. Då kan vi på Länsstyrelsen ta reda på vem som äger djuren.

Om du vill göra en anonym anmälan

I första hand vill vi att du ringer in din anmälan till oss. Då har du också möjlighet att vara anonym. Det är dock viktigt att du inte uppger ditt namn när du ringer för att du ska kunna vara anonym.

Mejlar du in din anmälan till oss kommer avsändaradressen och eventuella namn och kontaktuppgifter som finns i e-posten att vara synliga i anmälan. Du kan då alltså inte vara anonym.

Eftersom anmälningarna som kommer in till Länsstyrelsen är offentliga handlingar kan allmänheten begära ut handlingarna och ta del av dessa uppgifter. Vi har en begränsad möjlighet att sekretessbelägga anmälningar.

Telefon för att anmäla bristande djurhållning

Telefon 010-224 10 00 (växel)

Telefontider:

Måndag klockan 13.00-15.00 samt tisdag-fredag klockan 09.15-11.15

Så hanterar vi anmälningarna

Djurskyddsenheten hanterar de anmälningar som kommer in på olika sätt beroende på hur akut ärendet är. Det kan till exempel ske genom kontakt via brev eller telefon, eller genom ett besök hos djurhållaren.

Om djurskyddskontroller

Kontakt

Anmäl bristande djurhållning

Telefon 010-224 10 00 (växel)

Telefontider:

Måndag klockan 13.00-15.00 samt tisdag-fredag klockan 09.15-11.15

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss