Samråd inför skogsbruksåtgärder vid fornlämning
Planerar du att utföra skogsbruksåtgärder i närheten av en fornlämning? Då bör du samråda med Länsstyrelsen.
Fornlämningar och skogsbruk
Fornlämningar i skogen kan bli skadade av skogsmaskiner i samband med exempelvis avverkning och markberedning, men även vid körning och andra åtgärder. Skogsbruksåtgärder som sker inom 100 meter från en fornlämning kan kräva tillstånd till ingrepp i fornlämning, om Länsstyrelsen bedömer att en fornlämning berörs.
Röjning, gallring och avverkning som görs varsamt utan att markskador uppkommer (exempelvis vid körning) kräver inget tillstånd enligt kulturmiljölagen. Enligt kulturmiljölagen är det förbjudet att skada eller ändra fornlämningar. Du bör därför märka upp fornlämningar i skogen innan arbetet, samt lämna 1,3 meter höga kulturstubbar runtom lämningen, cirka 2—5 meter ifrån lämningens kant.
Markberedning, plantering, övertäckning, nyanläggning av väg, skyddsdikning och stubbskörd kräver tillstånd om de påverkar en fornlämning eller dess fornlämningsområde.
Fornlämningsområden
Till alla fornlämningar hör ett fornlämningsområde som är till för att skydda fornlämningen. Länsstyrelsen bedömer fornlämningsområdets storlek från fall till fall för varje enskild fornlämning. Om Länsstyrelsen bedömer att fornlämningsområdet berörs kommer det krävas tillstånd till ingrepp i fornlämning för åtgärderna.
Länsstyrelsen fastställer inte gränser för fornlämningsområden i samband med skogsbruksärenden. I stället kan ni beviljas tillstånd till ingrepp i fornlämning, med villkor om försiktighetsåtgärder inom en viss del av fornlämningsområdet. Den del av fornlämningsområdet där Länsstyrelsen beslutar att vissa skogsbruksåtgärder får ske benämns villkorsområde.

Samråd med Länsstyrelsen inför markberedning eller plantering
Du som planerar skogsbruksåtgärder i form av exempelvis markberedning eller plantering inom 100 meter från en fornlämning behöver samråda med Länsstyrelsen i god tid innan de planerade åtgärderna. Det räcker alltså inte med att göra en ansökan via Skogsstyrelsens e-tjänst, du behöver också kontakta oss i de fall som fornlämningar berörs.
Observera att olika Länsstyrelser kan ha olika rutiner kring samråd för skogsbruksåtgärder nära fornlämningar.
Skicka förfrågan om fornlämning
Övriga kulturhistoriska lämningar
De kulturlämningar som inte uppfyller alla kriterier för att utgöra fornlämningar benämns övriga kulturhistoriska lämningar. Mer information hittar du på webbplatsen Skogskunskap:
Fornlämning eller övrig lämning, Skogskunskap Länk till annan webbplats.
Övriga kulturhistoriska lämningar kräver inte Länsstyrelsens tillstånd till ingrepp, men ska ändå visas hänsyn vid all form av verksamhet. Detta regleras i lagen:
Kulturmiljölagen Länk till annan webbplats.
Skogsvårdslagen § 30 Länk till annan webbplats.
Frågor om hänsyn kring övriga kulturhistoriska lämningar som påverkas av skogsbruket hanteras av Skogsstyrelsen.
Var finns fornlämningen?
Du kan själv ta reda på var det finns kända registrerade fornlämningar genom att använda dig av Riksantikvarieämbetets kartverktyg Fornsök, där alla kända fornlämningar registreras.