Risk för gräsbrand i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Anlita antikvarisk expert

När Länsstyrelsen fattar beslut enligt kulturmiljölagen eller enligt förordningen om bidrag till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer, ställer vi ofta krav på antikvarisk medverkan.

När en antikvarisk expert medverkar säkerställer vi att åtgärder utförs på ett sådant sätt att de kulturhistoriska värdena bevaras och att arbetet dokumenteras på rätt sätt. De antikvariska experter som medverkar ska vara godkända av Länsstyrelsen.

Inför varje enskilt ärende sker en bedömning av den antikvariska expertens lämplighet. För olika typer av ärenden kan särskild kompetens och/eller erfarenhet komma att krävas.

Enligt 3:e och 4:e kapitlet i kulturmiljölagen får länsstyrelsen i tillstånd om ändringar på byggnadsminnen och kyrkliga kulturminnen ställa villkor om hur arbetena ska utföras samt vilken dokumentation som behövs. Det samma gäller för bidrag enligt vad som anges i förordningen om bidrag till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer. Ett sådant villkor kan vara att arbetet ska utföras under antikvarisk medverkan. Se vidare Riksantikvarieämbetets vägledning Antikvarisk medverkan.

Fördelning av ansvar och kostnader

Det är fastighetsägaren/bidragstagarens ansvar att se till så att länsstyrelsens beslut och villkor följs med hjälp av den antikvariska experten. Det är fastighetsägaren/bidragstagaren som står för kostnaderna för medverkan och dokumentation. Överenskommelse om kostnaden görs därför mellan fastighetsägaren och den antikvariska experten.

Vid vård- och underhållsarbeten på byggnadsminnen har fastighetsägaren möjlighet att söka bidrag hos Länsstyrelsen. Vid beviljat bidrag kan även bidrag för antikvarisk medverkan och dokumentation ges.

Nedan följer våra krav på antikvarisk expert vid bidragsärenden och vid ärenden som rör byggnadsminnen och kyrkliga kulturminnen.

Teoretisk kunskap

För att bli aktuell som antikvarisk expert bör du kunna tolka och analysera byggnadsverk och anläggningar ur ett kulturhistoriskt perspektiv, utföra kulturhistoriska värderingar samt kunna redogöra för hur det kulturhistoriska värdet påverkas vid ändringar av byggnadsverk och anläggningar. Det innebär att du behöver ha kunskap om

  • byggnadstekniker,
  • byggnadstraditioner och material,
  • restaureringsteori och dess historia,
  • arkitekturhistoria.

Erfarenhet och lämplighet

En bedömning av den antikvariska expertens lämplighet för uppdraget sker i varje enskilt ärende. Särskild kompetens och/eller erfarenhet kan komma att att krävas vid olika typer av uppdrag. Det kan till exempel gälla ärenden enligt Kulturmiljölagens tredje och fjärde kapitel eller vid konserveringsarbeten, begravningsplatser eller kyrkliga föremål.

När fastighetsägare ansöker om bidrag till kulturmiljövård, ändring av ett byggnadsminne eller kyrka/begravningsplats samt bidrag ska de meddela vem som kommer att anlitas som antikvarisk expert. Därefter kan länsstyrelsen bedöma om det finns behov av antikvarisk medverkan samt om personen är lämplig utifrån vår kravställning. För att bedöma expertens lämplighet behöver vi få tillgång till personens tidigare uppdrag som antikvarisk medverkande, exempelvis i form av ett CV.

Arbetet ska dokumenteras

Den antikvariska experten ska dokumentera och sammanställa arbetet i en rapport som efter avslutade arbeten ska skickas till länsstyrelsen. Villkor för dokumentationen ställs i länsstyrelsens beslut.

Det är viktigt att rapporterna kommer in tid. Upprepade förseningar i rapporteringen kan vara avgörande för hur länsstyrelsen ställer sig till expertens medverkan i kommande projekt.

Byte av antikvarisk expert

Det kan av olika anledningar bli aktuellt att byta antikvarisk expert i ett projekt. Vid byte av expert är det fastighetsägarens ansvar att ansöka om Länsstyrelsens godkännande.

Omprövning

Om det framkommer att den antikvariska experten inte fullföljt sitt uppdrag utifrån aktuella kriterier kan Länsstyrelsen komma att ompröva lämpligheten.

Övriga upplysningar

Kontakta oss som arbetar med bidrag till kulturmiljövård, byggnadsminnen och kyrkliga kulturminnen om du har frågor angående antikvarisk medverkan.

E-post till Länsstyrelsen i Norrbottens län

Telefon 010-225 50 00 (växel)

Nedan beskrivs uppdraget Antikvarisk medverkan i ärenden som beviljats bidrag till kulturmiljövård, samt Länsstyrelsens krav på tjänsternas avrapportering.

Den övergripande uppgiften inom uppdraget är att vara bidragstagaren behjälplig med att följa Länsstyrelsens beslut och villkor. Ansvaret för att de följs vilar dock på bidragsmottagaren.

Hur omfattande uppdraget inom antikvarisk medverkan blir varierar mellan olika uppdrag. Det kan innefatta allt från några besök till att kontinuerligt följa och dokumentera arbetena och delta i byggmöten.

  • I uppdraget ” Antikvarisk medverkan” enligt bidragsförordningen ingår att:
    Sätta sig in i byggnadens/anläggningens historiska och tekniska förutsättningar, skadebild och vilka åtgärder som planeras.
  • Ta del av projektets handlingar i den omfattning som krävs för att bevaka de kulturhistoriska intressena.
  • Följa arbetet och vid behov lämna mer detaljerade anvisningar.
  • Delta i eventuella byggmöten, möten med entreprenör och delta i besiktningar.
  • Hålla sig informerad om vad som framkommer under arbetets gång och om avvikelser från beslutet blir aktuellt kommunicera detta med Länsstyrelsen.
  • Godkänna eventuella smärre ändringar i planerna.
  • Vid betydande avvikelse från beslut underrätta bidragstagaren om att ändring ska prövas av Länsstyrelsen.
  • Utföra nödvändig kulturhistorisk dokumentation före, under och efter arbetets utförande. Särskilt fokus ska läggas på kulturhistoriska, byggnadstekniska och/eller byggnadshistoriska iakttagelser som normalt är dolda men framkommer i samband med att konstruktionen friläggs under arbetet.
  • Samråda med Länsstyrelsen om arbetets inriktning och resultat om/när det uppstår frågor om avvikelser i jämförelse med Länsstyrelsens beslut, eller oförutsedda frågeställningar.
  • Dokumentera iakttagelser, givna anvisningar, nya förutsättningar och överenskommelser som avviker från beslutet, samt hur arbetet fortskrider med ett protokoll efter varje besök.
  • Redovisa genomfört arbete i en slutrapport.

Slutrapporten bör innehålla:

  • Innehållsförteckning
  • Administrativa uppgifter (bidragstagare, ägare, fastighetsbeteckning, kommun, projektör, entreprenör samt antikvarisk expert, uppgifter om tidpunkt för arbetets inledning och avslut, i ärendet framtagna handlingar, Länsstyrelsens ärendenummer).
  • Kort, lättläst sammanfattning.
  • Kort beskrivning av aktuellt objekt i berörda delar, insatt i sitt historiska sammanhang. Fullständig historik över objektet efterfrågas inte.
  • Statusbeskrivning av berörd byggnadsdel/anläggning/miljö före arbetets genomförande.
  • Redogörelse för genomförda åtgärder, arbetets omfattning samt använda material och fabrikat.
  • Beskrivning och motivering av eventuella avsteg från beslutade åtgärder och/eller antikvarisk praxis, samt beskrivning av avstegets påverkan på det kulturhistoriska värdet.
  • Redogörelse för eventuella byggnadstekniska/byggnadshistoriska iakttagelser som framkommit under arbetet.
  • Uppgifter om väder- eller klimatförhållanden som kan ha påverkat resultatet.
  • Relevant bildmaterial i form av fotografier, ritningar och enkla skisser som underlättar läsarens orientering.

Information

Avtal upprättas mellan uppdragstagaren inom tjänsten antikvarisk medverkan och bidragsmottagare, efter att kostnaden godkänts av Länsstyrelsen.

Efter att avtalet är upprättat, ska bidragsmottagaren hålla kontakt med den som fått uppdraget, så att ärendet kan följas och dokumenteras från start till slutförande.

Platsbesök ska göras för planering, uppföljning och avsyning av åtgärderna. Arbetet får inte starta innan det första mötet. Vid detta ska riktlinjer för arbetet dras upp och delges bidragstagaren. Denne ansvarar för att entreprenörer följer anvisningarna. Efter varje besök ska ett protokoll upprättas. Protokollet skickas inom tio dagar till bidragsmottagaren med kopia till Länsstyrelsen.

Observera att det inte ingår i uppdraget att ”godkänna” eller ”underkänna” arbetet, utan enbart att redogöra för vad som gjorts och hur insatserna bedöms påverka det kulturhistoriska värdet.

Slutrapporten ska lämnas till uppdragsgivaren/bidragsmottagaren och Länsstyrelsen inom två månader efter slutavsyning. Rapport till Länsstyrelsen lämnas i pdf format.

För samtliga tjänster gäller att den rapport som produceras inom ramen för uppdraget är offentlig handling och kan mångfaldigas och spridas i befintligt skick.

Så hanterar vi dina personuppgifter

Formella handlingar som protokoll och rapporter märks med diarienummer och sänds till:

E-post till Länsstyrelsen i Norrbottens län

Kontakta oss

Om du har frågor angående antikvarisk medverkan ta kontakt med någon av oss på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet som handlägger ärenden för bidrag till kulturmiljövård, byggnadsminnen och kyrkliga kulturminnen.

Beskrivning av uppdraget Antikvarisk medverkan, enligt kulturmiljölagens 3 och 4 kap. gällande byggnadsminnen och kyrkliga kulturminnen.

Kulturmiljölagen Länk till annan webbplats.

Nedan beskrivs uppdraget antikvarisk medverkan i ärenden som kräver tillstånd i enlighet med kulturmiljölagens 3 och 4 kapitel, samt Länsstyrelsens krav på uppdragets avrapportering.

Ansvaret för att följa Länsstyrelsens beslut och villkor vilar på byggherren och det är denne som upphandlar tjänsten antikvarisk medverkan. Den som får uppdraget ska bistå byggherren, oftast fastighetsägaren, med råd och anvisningar för att restaureringen/arbetena ska kunna fullföljas i enlighet med Länsstyrelsens beslut och villkor. I uppdraget antikvarisk medverkan ingår att dokumentera och lämna rapport från arbetet.

Hur omfattande uppdraget inom antikvarisk medverkan blir varierar mellan olika uppdrag. Det kan innefatta allt från några besök till att kontinuerligt följa och dokumentera arbetena och delta i byggmöten.

För samtliga tjänster gäller att den rapport som produceras inom ramen för uppdraget utgör offentlig handling och kan som sådan fritt mångfaldigas och spridas i befintligt skick.

Så hanterar vi dina personuppgifter

I uppdraget ” Antikvarisk medverkan” enligt kulturmiljölagen ingår att:

  • Sätta sig in i byggnadens/anläggningens historiska och tekniska förutsättningar, skadebild och vilka åtgärder som planeras.
  • Ta del av projektets handlingar i den omfattning som krävs för att bevaka de kulturhistoriska intressena.
  • Följa arbetet och vid behov lämna mer detaljerade anvisningar.
  • Delta i eventuella byggmöten, möten med entreprenör och besiktningar.
  • Hålla sig informerad om vad som framkommer under arbetets gång och om avvikelser från beslutet blir aktuellt, kommunicera detta med Länsstyrelsen.
  • Godkänna eventuella smärre ändringar i planerna.
  • Lämna detaljanvisningar för utförande i enlighet med eventuellt villkor i beslut.
  • Vid betydande avvikelse från beslut underrätta byggherren om att ändring ska prövas av Länsstyrelsen.
  • Utföra nödvändig kulturhistorisk dokumentation före, under och efter arbetets utförande. Särskilt fokus ska läggas på kulturhistoriska, byggnadstekniska och/eller
    byggnadshistoriska iakttagelser som normalt är dolda men framkommer i samband med att konstruktionen friläggs under arbetet.
  • Upprätta uppföljningsprotokoll i samband med platsbesök och möten samt skicka dessa till byggherre med kopia till Länsstyrelsen inom tio dagar. I protokollen ska eventuella detaljanvisningar, avvikelser från handlingar/beslut, nya förutsättningar och noteringar om arbetets fortskridande framgå.
  • Slutavsyna arbetet ur kulturhistorisk aspekt.
  • Inom tre månader efter avslutat arbete sammanställa en rapport från uppdraget. Rapporten skickas till byggherren, med kopia till Länsstyrelsen. Rapport till Länsstyrelsen lämnas i pdf-format.

Slutrapporten bör innehålla:

  • Innehållsförteckning
  • Administrativa uppgifter (ägare, byggnadsminnets/kyrkliga kulturminnets namn, fastighetsbeteckning, kommun, typ av byggnad/anläggning, Länsstyrelsens diarienummer, projektör och entreprenör samt antikvariska expert, tidpunkt för arbetets genomförande, i arbetet framtagna handlingar, slutbesiktningsdag.
  • Förteckning över för ärendet relevanta, använda material och fabrikat.
  • Kort, lättläst sammanfattning.
  • Kort beskrivning av aktuellt objekt i berörda delar, insatt i sitt historiska sammanhang. Fullständig historik över objektet efterfrågas inte här.
  • Statusbeskrivning av aktuell/berörd del före arbetets genomförande.
  • Redogörelse för genomförda åtgärder inklusive nyttjade material och tillverkare/leverantör, där eventuella avsteg från antikvarisk praxis/ i beslutet godkänd arbetsplan beskrivs och motiveras.
  • Redogörelse för eventuella byggnadstekniska/byggnadshistoriska iakttagelser som framkommit under arbetet.
  • Uppgifter om väder- och/eller klimatförhållanden som kan ha påverkat resultatet, gäller främst utvändiga åtgärder.
  • Relevant bildmaterial i form av fotografier, ritningar och enkla skisser som underlättar läsarens orientering.

Formella handlingar som protokoll och rapporter mejlas till:
E-post till Länsstyrelsen i Norrbottens län

Ange diarienummer i ärenderaden.

Kontakta oss

Om du har frågor angående antikvarisk medverkan ta kontakt med någon av oss på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet som handlägger ärenden för bidrag till kulturmiljövård, byggnadsminnen och kyrkliga kulturminnen.

Anmäl intresse

Anmäl intresse för att medverka som antikvarisk expert.
Ange diarienummer 1280-2025 i din ansökan.

E-post till Länsstyrelsen i Norrbottens län

Eller med post till:

Länsstyrelsen i Norrbottens län
Enheten för samhällsplanering och kulturmiljö
971 86 Luleå

Bifoga ditt CV med följande innehåll i intresseanmälan:

  • Eventuella specialistkompetenser eller certifiering
  • Förteckning över tidigare utförda uppdrag med angivna referenser
  • Företagets organisationsnummer eller personnummer
  • Handling som visar att företaget har gällande ansvarsförsäkring och vilka belopp den täcker.
  • Ange om din anmälan gäller bidragsärenden, byggnadsminnen och/eller kyrkliga kulturminnen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss