Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vi vill vara självförsörjande och må bra!

Två människor utanför en byggnad där det står mejeri och butik.

Kan man driva lantbruk, mejeri, gårdsbutik, sommarcafé och pizzarestaurang på två personer? Javisst går det, i alla fall på Vikagården strax norr om Luleå där Anna och Mustafa Gültekin lever och arbetar.

Vi har valt en av vinterns kallaste dagar för vårt besök. Termometern visar minus 32 grader och det biter i fingrar och tår. Samtidigt som vi rullar in kommer rörmokaren för att fixa ett läckande vattenrör då kylan ställt till det ute i ladugård och ekonomiutrymmen.

Anna och Mustafa är som vi alla trötta på kylan som varit ovanligt envis denna vinter med nästan en vecka med nedåt -40 grader. Då är det i alla fall skönt att lösdriften är färdigbyggd så att djuren
kommit in, även om det är en kall lösdrift. Mjölkkorna är dessutom sinlagda sedan några veckor så hanteringen är minimal just nu.

Det var för några år sedan som Anna och Mustafa tog över den gård som Annas pappa tidigare drivit med mjölkkor och traktor- och maskinförsäljning i Smedsbyn.

Från början skulle vi ha några höns för att få egna ägg, odla lite och öka självförsörjningen, berättar Mustafa.

Sedan skulle jag köpa ett par tacklamm av en bonde i grannbyn, och han hade ett par kvigkalvar som var hälften fjällko… De var inte så intressanta i den bondens köttuppfödning och därför fick de följa med hem, berättar Anna.

Hon hade med en tidigare partner drivit en mjölkgård i Råneå älvdal och visste vad hon gav sig in på. De två kvigorna kalvade in och som bekant så blir det ganska mycket mjölk från två kor, som dessutom var till hälften SLB.

Så jag började göra ost och smör! Först bara till oss själva, men jag visste att jag ville ha ett mejeri för att kunna förädla all mjölk och kunna jobba bara hemma på gården, berättar Anna.

Vinterfodret till djuren produceras med hjälp av en tidigare bonde i byn, som har maskiner kvar. Det är ett bra samarbete eftersom vi kan undvika att köpa på oss en stor och dyr maskinpark, säger Anna.

Sedan var det ju det där med caféet… På gården finns en bagarstuga. Den har använts som traditionell sommarbostad under många år och hade därför både kök och bakugn. Kunde man kanske använda den? Och bakugnen, där måste man väl kunna baka pizza? Mustafa hade ju bakat fler pizzor än han kunde räkna eftersom han tillsammans med sin bror tidigare drivit Marco Polo pizzeria på Mjölkudden i Luleå. Så ja, det blev pizzor i den gamla bakugnen. Och bybor och besökare var såklart jätteglada åt en pizzeria i byn.

Mustafa jobbade som säljare inne i Luleå under veckorna och bakade pizza under helgerna och hjälpte till med djur och gård annan ledig tid. Anna mjölkade, byggde mejeri, förädlade mjölk, bakade, stod i café med mera. Det var inte hållbart för någon av dem. Anna hann inte med att förädla all mjölken och det var slitsamt att hinna med allt som borde göras. Dessutom tog det på Mustafas 190 cm långa kropp att grädda pizzor vid den gamla bakugnen. Något måste göras!
De ville båda satsa på att kunna arbeta hemma på gården, så från oktober 2023 så arbetar båda hemma. De byggde om i den gamla höladan under hösten för att skapa en lösdrift för djuren. Där kommer de undan från drag och nederbörd. Mjölkning sker inne i den gamla ladugård där Annas pappa hade sina kor. Där finns plats för fem kor och det är precis vad som förväntas kalva under 2024.

De är lite utspridda under året, så det blir tyvärr ingen sinperiod under vintern nästa år, men jag kommer att kunna göra ost kontinuerligt i stället, säger Anna.

Och smör, fyller Mustafa i, det är inte gott det som vi köper, det som Anna gör är mycket godare!

Ännu en förändring har skett under senhösten. För att slippa den dåliga arbetsställningen vid den gamla bakugnen så har de köpt och gjort om en gammal arbetsvagn till pizzeria. Den öppnade på
nyårsdagen – årets stora pizzadag!

Då bakade jag 60 pizzor berättar Mustafa. Det går ju inte att jämföra med pizzerian i stan där jag kunde göra 400 en sådan dag, men det är mycket i Smedsbyn!

Pizzerian är öppen under helger, inklusive fredag kväll. Under vintern bara för avhämtning.

Men man kan alltid ringa annan tid, om man vill ha mer än fem pizzor så kan vi öppna, säger Mustafa.

Så vad är framtidsplanerna nu då?

Först och främst vill vi må bra, se till så att djuren mår bra, och bli självförsörjande, säger de. De vill också ha café och pizzeria öppet mer än under helgerna i sommar.

Det är så fint på sommaren, då kan man sitta på verandan eller utanför bagarstugan och fika eller äta. Våra hönor umgås gärna med gästerna och kommer på besök mellan borden, vilket många tyckte var jätteroligt, berättar Anna. Den lilla flocken med Orpingtonhöns ser också fram emot vår, barmark och mildare temperaturer.

Sedan skulle jag behöva investera i en större ystningsgryta, och i en större ugn för att grädda ostkaka och kaffeost, säger Anna. Nu är ju målet att förädla all mjölken från de fem korna. De produkter de säljer är främst grillost, kaffeost och hälsingeostkaka. Det är bra produkter som inte behöver lagras och som går att frysa.

I framtiden planeras även ett ostlager för att kunna börja göra sådana ostar som behöver lagring. Platsen i lokalerna finns förberedd för det ändamålet, vi får se när det blir dags!

De ostar som produceras, tillsammans med gårdens lamm- och nötkött, säljs i den obemannade butiken de har i en del av ladugården. Här finns även lite kioskvaror för den som blir sugen. Du
kan själv handla och betala med swish. Och till sommaren så öppnar café och matservering i den gamla bagarstugan igen. Fram till dess kan du svänga förbi och köpa en pizza. En sällsynt lyx på
landsbygden där pizzan annars oftast kallnar innan man är hemma!

Det finns möjlighet att söka investeringsstöd för förädling av jordbruksprodukter och för att diversifiera din lantbruksverksamhet med till exempel gårdsbutik eller café.

Kontakta din länsstyrelse för att få reda på mer om stöden!

Kvinna och man i köksmiljö.

Text: Sara Borgström, Länsstyrelsen i Norrbottens län
Foto: Ida Suopanki

Fler artiklar - Norrbruk

Kontakt

Norrbruk

Tipsa oss gärna om intressanta företag, projekt eller satsningar!

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss