Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Afrikansk svinpest – en sjukdom som smittar grisar, men som också drabbar samhället

en gris

Afrikansk svinpest, ASF, är en av de virussjukdomar som omfattas av regelverk för förebyggande åtgärder samt för bekämpande och utrotning av sjukdom.

ASF drabbar bara grisar, vilda och tama, framför allt genom kontakt med smittade djur och djurprodukter. Smitta kan även överföras via kläder och utrustning. Det är därför extremt viktigt att inte utfodra grisar med matavfall, hålla ordning på hushållssoporna och se till att inte föra med sig smitta till exempel från jakt av vildsvin i drabbade områden. Det är alltså viktigt att vara försiktig, fastän det inte finns vildsvin här.

ASF har en mycket stor dödlighet. Det är förstås mycket plågsamt för drabbade djur, men påverkar även hela grisnäringen negativt. Till exempel minskar exporten av produkter från gris på grund av att andra länder inte vill riskera att få in smittan i sitt land.

ASF har i början på september konstaterats hos vildsvin i Fagersta. Inga fall av smitta på tama grisar har hittats (18 oktober 2023), trots utökad provtagning. Det finns misstanke om att vildsvinen smittats när de ätit av hushållssopor på en avfallsanläggning i området, men det har inte kunnat fastställas. Jordbruksverket har beslutat att upprätta en spärrad zon på 1000 km2. Inom zonen har alla tamgrisar avlivats. Skogsbruk, jordbruk och friluftsliv har starkt begränsats i zonen. Ett kärnområde inom zonen håller på att stängslas in, och därefter ska utökad jakt på vildsvin ske. Hur länge spärrzonen ska finnas kvar är inte bestämt ännu, men det kan dröja lång tid, eftersom man inte vill riskera att smittan blossar upp igen.

Tänk på att:

  • Det är förbjudet att mata grisar med matavfall eller slaktavfall.
  • Se till att besökare i grisbesättningar använder skyddskläder.
  • Kontakta veterinär om du misstänker att dina grisar drabbats av ASF.
  • Undvik om möjligt att föra in strö, grovfoder och spannmål, till alla djur, från länder där afrikansk svinpest förekommer. Om du ändå gör det bör strö och grovfoder lagras i tre månader, och spannmål i en månad, innan det används.
  • Ta med matresterna hem från utflykten, lämna inget i naturen.
  • Utrustning (även hund, fordon, vapen) ska rengöras om du jagat vildsvin i ett smittat land.
  • Avstå från att besöka grisbesättningar inom 48 timmar efter vildsvinsjakt i ett smittat land.
  • Kött från gris/vildsvin och obehandlade jakttroféer från vildsvin kan vara en smittorisk.

Mer info finns att läsa på Jordbruksverkets och Statens veterinärmedicinska anstalts webbplatser.

Kontakt

Norrbruk

Tipsa oss gärna om intressanta företag, projekt eller satsningar!

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss