Tynnyrilaki mätpunkt

Rastplatsen på Tyrynnilaki. Foto: Christer Kuttainen

Berget Tynnyrilaki är det högsta i Pingisvaaraområdet. När du närmar dig toppen finns ett vindskydd och en eldplats där du kan vila innan du går den sista biten upp. Här finns ett utsiktstorn där du har fina vyer över landskapet. I tornet finns även information om vilka andra mätpunkter du kan se härifrån.

Tynnyrilaki betyder "tunntoppen" eller "tunnhjässan" och sträcker sig 445 meter över havet. Berget fick sitt namn under Selanders och Skogmans uppmätningsarbeten i mitten på 1800-talet. Arbetsteamet signalerade till varandra mellan mätpunkterna genom att hissa upp en tunna på en hög stång. Tunnan var tillräckligt stor för att se från de närliggande bergen.

En bit nedanför toppen, intill stigen, finns ett vindskydd och en eldplats. Du hittar också stolpar som i terrängen markerar siktlinjer mot de andra mätpunkter som är närmast Tyrynnilaki. Inga spår är bevarade markering från Selanders och Skogmans uppmätning. På Tyrynnilakis topp finns dock en sten med inristat kryss som kunna vara en markering som anger det ungefärliga läge för huvudpunkten.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förEldplats Eldplats
  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRast-/vindskydd Rast-/vindskydd
  • Ikon förStig Stig
  • Ikon förUtsiktstorn/fågeltorn Utsiktstorn/fågeltorn

Fakta

Kommun: Kiruna

Världsarvspunkt: Nummer 5

Koordinater: 68.254763° N 22.982558° Ö

Hitta hit

Från riksväg 99, längs sträckan Karesuando Saivomuotka, cirka 3 mil söder om Karesuando ligger sjön Paittasjärvi. Tag av på skogsvägen öster om sjön, fram till foten av berget Tynnyrilaki. Här finns parkeringsplatser och en informationsskylt. Från parkeringen är det
cirka 1 kilometer att vandra längs en markerad skogsstig upp till toppen.

Kontakt

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss