Aktuella varningsmeddelanden i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Vadvetjåkka

Tältande människor

Vadvetjåkka är en svåråtkomlig nationalpark utan anläggningar. Foto: Peter Rosén/Lapplandmedia

Vadvetjåkka är ganska liten, om man jämför med övriga norrbottniska nationalparker. Den ligger i väglöst land och innehåller bland annat Sveriges nordligaste glaciär. I norr gränsar Vadvetjåkka mot Norge och i väster och öster gränsar den mot djupa dalgångar med bäckar.

Regn och snö

Vadvetjåkka är uppkallad efter fjället med samma namn. Nationalparken ligger ganska nära Atlanten och får mycket nederbörd i form av både regn och snö. Största delen av parken är kalfjäll med 1200 meter höga toppar. Mot söder övergår fjällmassivet i frodiga björkskogar och Njuoraeatnus deltaland, känt för sitt fågelliv och sina älgar.

Blommor och grottor

Eftersom fjället innehåller kalk har sluttningarna en rik flora. Här finns bland annat fjällsippa, purpurbräcka och fjällviva. I nationalparken och alldeles väster om den, har rinnande underjordiskt vatten format några av landets djupaste kalkstensgrottor.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Det är förbjudet att:

  • medföra hund i Vadvetjåkka, utom under tiden 1 januari till 30 april då kopplad hund får medföras.
  • rida, jaga, fiska, störa djurliv, förstöra mark, plocka blommor, fånga insekter, bortföra mineral, skada levande eller döda träd.

Du får gärna plocka bär och matsvamp och ta torra grenar för att göra upp eld eller ordna skydd.

Fullständiga föreskrifter, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Hitta hit

Vadvetjåkka ligger i väglöst land cirka 10 kilometer norr om E10 i Kiruna kommun. En sommarled går nästan ända fram till nationalparksgränsen och avslutas med en bro. Leden börjar vid en parkeringsficka vid E10 några mil väster om Abisko nationalpark.

Fakta

Kommun: Kiruna

Sameby: Talma

Storlek: 2600 hektar (26 kvadratkilometer)

Bildad år: 1920

Förvaltare: Länsstyrelsen Norrbotten

Övrigt: Vadvetjåkka är Sveriges nordligaste nationalpark. Den ligger i väglöst land, norr om E10. Från E10 i närheten av Kopparåsens hållplats är det en 11 kilometers vandring längs en sommarled för att komma fram till parkgränsen. Över sjön Vuolip Njuorajávris utlopp finns en bro, men därefter måste du vada för att komma in i parken. Även över vattendragen längs den östra och västra gränsen måste du vada. Inga anläggningar finns i nationalparken.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss