Vadvetjåkka

Vadvetjåkka är en svåråtkomlig nationalpark utan anläggningar. Foto: Peter Rosén/Lapplandmedia
Vadvetjåkka är ganska liten, om man jämför med övriga norrbottniska nationalparker. Den ligger i väglöst land och innehåller bland annat Sveriges nordligaste glaciär. I norr gränsar Vadvetjåkka mot Norge och i väster och öster gränsar den mot djupa dalgångar med bäckar.
Regn och snö
Vadvetjåkka är uppkallad efter fjället med samma namn. Nationalparken ligger ganska nära Atlanten och får mycket nederbörd i form av både regn och snö. Största delen av parken är kalfjäll med 1200 meter höga toppar. Mot söder övergår fjällmassivet i frodiga björkskogar och Njuoraeatnus deltaland, känt för sitt fågelliv och sina älgar.
Blommor och grottor
Eftersom fjället innehåller kalk har sluttningarna en rik flora. Här finns bland annat fjällsippa, purpurbräcka och fjällviva. I nationalparken och alldeles väster om den, har rinnande underjordiskt vatten format några av landets djupaste kalkstensgrottor.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Det är förbjudet att:
- medföra hund i Vadvetjåkka, utom under tiden 1 januari till 30 april då kopplad hund får medföras.
- rida, jaga, fiska, störa djurliv, förstöra mark, plocka blommor, fånga insekter, bortföra mineral, skada levande eller döda träd.
Du får gärna plocka bär och matsvamp och ta torra grenar för att göra upp eld eller ordna skydd.
Fullständiga föreskrifter, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Fakta
Hitta hit
Vadvetjåkka ligger i väglöst land cirka 10 kilometer norr om E10 i Kiruna kommun. En sommarled går nästan ända fram till nationalparksgränsen och avslutas med en bro. Leden börjar vid en parkeringsficka vid E10 några mil väster om Abisko nationalpark.
Fakta
Kommun: Kiruna
Sameby: Talma
Storlek: 2600 hektar (26 kvadratkilometer)
Bildad år: 1920
Förvaltare: Länsstyrelsen Norrbotten
Övrigt: Vadvetjåkka är Sveriges nordligaste nationalpark. Den ligger i väglöst land, norr om E10. Från E10 i närheten av Kopparåsens hållplats är det en 11 kilometers vandring längs en sommarled för att komma fram till parkgränsen. Över sjön Vuolip Njuorajávris utlopp finns en bro, men därefter måste du vada för att komma in i parken. Även över vattendragen längs den östra och västra gränsen måste du vada. Inga anläggningar finns i nationalparken.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00