Pieljekaise

Fjällhed

Hedmark i höstfärger i Pieljekaise nationalpark. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Pieljekaise nationalpark ligger i väglöst land i Arjeplogsfjällen, mellan Jäckvik och Adolfström. Här hittar du ett böljande lågfjällsområde med många småsjöar. Pieljekaise är täckt av stora områden med fjällbjörkskog men också av öppna hedar och örtrika fjällängar.

Pieljekaise är en relativt okänd och inte så välbesökt nationalpark, men den är mycket vacker och lättvandrad. Det högsta fjället, som också har gett nationalparken dess namn är Pieljekaise, 1 138 meter över havet. Det samiska namnet Bieljijgájse betyder örontopparna, vilket kan ha att göra med att fjällets två toppar liknar ett öra i profil.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Syftet med nationalparken är att bevara ett område med fjällbjörkskog i dess naturliga tillstånd. Därför finns det regler som handlar om att inte störa eller förstöra. Fullständiga föreskrifter finns hos Naturvårdsverket.

 • Du får inte skada mark, stenar, fornlämningar, träd, buskar, växter eller djur.
 • Du får inte jaga eller fiska.
 • Längs Kungsleden får du ha med kopplad hund hela året och i övriga nationalparken får kopplad hund medföras under tiden 1 januari till 30 april.
 • Rida är inte tillåtet.
 • Skotertrafik är inte tillåten inne i nationalparken, inte heller längs vinterleden som är en skidled. Utanför nationalparken finns det en skoterled, Jäkkvik-Hällbacken-Adolfström.
 • Att plocka bär och matsvamp är tillåtet.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

 • Ikon förInformationstavla Informationstavla
 • Ikon förParkering Parkering
 • Ikon förRast-/övernattningsstuga Rast-/övernattningsstuga
 • Ikon förSkidled Skidled
 • Ikon förStig Stig
 • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Kommun: Arjeplog

Sameby: Semisjaur-Njarg

Storlek: 15 500 hektar (155 kvadratkilometer)

Bildad år: 1909

Övrigt: Kungsleden och ytterligare en led går genom nationalparken. Det finns en övernattningsstuga längs Kungsleden. Ingen väg går ända fram till parkgränsen. Parkeringsplats finns vid ledstarterna i Jäckvik norr om nationalparken och Adolfström på den södra sidan.

Hitta hit

Kungsleden och ytterligare en led går genom nationalparken. Det finns en övernattningsstuga. Ingen väg går ända fram till parkgränsen. Parkeringsplats finns vid ledstarterna i Jäckvik norr om nationalparken och Adolfström på den södra sidan. Mer information finns på sverigesnationalparker.se

Pieljekaise stjärnlogotyp

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss