Genussmart föräldraskap

Här hittar du filmer som ger dig 25 konkreta tips på vad du kan göra för att bidra till en mer jämställd värld. För barnens skull.

OBS! Du behöver inte vara förälder för att få ut något av filmerna, det räcker med att du har barn eller ungdomar i din närhet.

I filmerna går vi igenom fem olika områden:

  • Att vara en bra förebild
  • Lek och litteratur
  • Språk
  • Våld och makt
  • Kropp och utseende

För varje område får du fem tips på hur du blir mer genussmart inom just det området. Till exempel: "Hur kan du som vuxen agera utifrån ett genusperspektiv när det kommer till lek och litteratur?". Jo, genom att:

  • Variera och styra leken
  • Komplettera med "ovanliga" och otraditionella leksaker
  • Se över lekrum och vart leksakerna är placerade
  • Prova att ge leksaker ny innebörd samt välja böcker som utmanar normer.

Se filmerna om genussmart föräldraskap

Klicka på plussen nedan för att se filmerna i tur och ordning. Medverkande är Helen Nilsson som jobbar med jämställdhetsfrågor och barnrättsfrågor på Länsstyrelsen Kalmar län. Filmerna är textade med svensk text (klicka på textsymbolen för att aktivera undertexter). Klicka på fullskärmssymbolen för att se filmen i större format. 

Under varje film nedan finns en text som kort beskriver innehållet i filmen. Varje film är cirka 2-3 minuter lång.

"Att nå jämställdhet är för dom som jobbar med kids, eller? Det är väl någon annans jobb?"

Nja, det finns ganska mycket att göra. Det här är första filmen av sju om genussmart föräldraskap.

Område 1 – att vara en bra förebild.

Här får du tips som rör föräldraledigheten, det obetalda hem- och omsorgsarbetet, fördelning av uppgifter, inkludering och relationen till barnet.

Område 2 – lek och litteratur.

Här får du tips på hur du varierar och styr leken, kompletterar med ovanliga leksaker, ser över lekrummet, ger leksaker ny innebörd samt hur du kan läsa böcker som utmanar normer.

Område 3 – språk.

Här får du tips på hur du använder neutrala begrepp, språk för känslor, namn istället för kön, bryter normer om heterokärlek samt utmanar och breddar roller.

Område 4 – våld och makt.

Här får du tips på hur du lär barnen om samtycke och kroppslig integritet, tar avstånd från våld, tänker fördelning och inkludering samt uppmuntrar olika förmågor och roller.

Område 5 – kropp och utseende.

Här får du tips på hur du kan avdramatisera kläder, accessoarer och frisyrer, hur man kan prova olika och utmana det vanliga, blanda färger, variera orden samt utmana normer för skönhet.

Du har nu blivit rustad med hela 25 olika tips på fem olika områden, för ett mer genussmart föräldraskap. Men det finns så klart mer!

I den här sjunde och sista filmen rundar vi av med tips på vidare läsning och hur du kan ställa krav på skolan. Lycka till önskar Helen Nilsson på Länsstyrelsen Kalmar län. (Du hittar kontaktuppgifter till Helen här nedan).

Kontakt