Bidrag för att utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända
Länsstyrelsen kan ge ersättning till kommuner som vill utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända personer och ensamkommande barn. Vi kan även ge ersättning för att utveckla samverkan mellan kommuner samt mellan kommuner och andra aktörer i syfte att underlätta etableringen i samhället.
Länsstyrelsen fördelar medel till kommuner och kommunalförbund för verksamhet och samverkan som väsentligt bidrar till att underlätta bosättning och öka mottagningskapaciteten i kommunerna.
Prioriteringar 2023
Vi prioriterar insatser som syftar till att utveckla samverkansformer som säkerställer beredskap och kapacitet i mottagandet av nyanlända.
Länsstyrelsen Kalmar län kommer därutöver att prioritera insatser som främjar nyanländas digitaliseringskunskaper samt verksamheter för nyanlända utan eller kort utbildningsbakgrund.
Målgrupp för insatserna
Insatserna ska vända sig till nyanlända personer med uppehållstillstånd eller till ensamkommande barn som är asylsökande eller har uppehållstillstånd.
OBS! Ny information - gäller endast ansökningar av §37-medel.
Det har tidigare kommunicerats att skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet är en möjlig målgrupp för kommuners insatser finansierade via 37 § enligt förordning 2010:1122. Länsstyrelsen gör nu bedömningen att skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet inte är berättigade till stöd enligt §37.
Detta innebär att länsstyrelsen inte kan bevilja insatser som riktas mot målgruppen skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet under 2023 års utlysningar inom 37§.
Insatser som beviljades förra året, 2022, med skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet som målgrupp berörs inte av denna bedömning.
Utlysning av §37-medel 2023
Länsstyrelsen Kalmar län kan fördela 1 455 000 miljoner kronor. Sista ansökningsdag är 24 april 2023. I årets utlysning ska ansökan göras via länsstyrelsens e-tjänst, se nedanstående ruta.
Ansök om bidrag för att utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända
Skicka in din ansökan via e-tjänsten när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.
När Länsstyrelsen granskar del- och slutrapporter görs en bedömning av hur insatsen uppfyller syfte och mål. Länsstyrelsen tittar även på om statsbidraget använts som planerat för att uppfylla insatsens syfte och på ett sätt som är förenligt med ersättningsförordningen (2010:1122).
Om det finns några förändringar i insatsen tar Länsstyrelsen ställning till om de är rimliga eller om det kan finnas skäl att återkräva medel.
Viktiga frågor att fundera kring vid del- och slutrapport är därför:
- Har insatsen uppfyllt det syfte och mål som formulerades i ansökan?
- Har insatsen nått ut till de målgrupper som avsetts?
- Har insatsen följt villkoren i beslutet och förordningen (2010:1122)?
- Har det skett några förändringar av insatsen i jämförelser med beviljad ansökan? Finns andra avvikelser från projektplanen? Är förändringarna motiverade? Har eventuella förändringar först godkänts av Länsstyrelsen?
- Har de beviljade medel använts för de ändamål som angetts i ansökan? Är eventuella förändringar motiverade? Har eventuella förändringar först godkänts av Länsstyrelsen?
- Går det att tyda alla enskilda transaktioner i huvudboken?
- Har budgetposterna kontrollräknats?
Vänligen notera att eventuella ändringar av insatser ska först kommuniceras och godkännas av Länsstyrelsen.
Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport
Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.