Organisation, Forum för social hållbarhet
Inom Forum för social hållbarhet möts länets aktörer i det enande mötet samt i samverkans- och projektgrupper för att samarbeta kring komplexa samhällsutmaningar med fokus på social hållbarhet.

Enande mötet
Det enande mötet är ett strategiskt samordnande möte med fokus på sociala hållbarhetsfrågor i Jönköpings län. Det enande mötet är även en mötesplats för aktörer i länet som har engagemang och påverkansmöjligheter i arbetet med social hållbarhet. Representanterna i det enande mötet har ledande positioner inom sina organisationer.
Mötesfrekvens: Två gånger per år.
Syfte
Syftet med arbetet i det enande mötet är att bidra till ökad regional samverkan inom sociala hållbarhetsfrågor i Jönköpings län och verka för ett socialt hållbart län. Detta åstadkommer vi genom att enas om insatsområden inom vilka vi som aktörer tillsammans kan agera med större kraft.
Uppdrag
Det enande mötets uppdrag är att vara pådrivande i länet i sociala hållbarhetsfrågor. Aktörerna ska besluta om de insatsområden som ingår under den prioriterade samhällsutmaning som är aktuell i länet. De sätter därmed en riktning för det sociala hållbarhetsarbetet i Jönköpings län. Representanterna i det enande mötet fortsätter sedan arbetet i sina respektive organisationer och verksamheter.
Deltagare och sammankallande
- Kommunerna i Jönköpings län
- Region Jönköpings län
- Kommunal utveckling
- Polisen
- Arbetsförmedlingen
- Jönköping University
- Representanter från idéburen sektor
- Länsstyrelsen
- Sammankallande: Landshövdingen
Samverkansgruppen
Samverkansgruppen är en grupp för strategisk, men även verksamhetsnära, kunskapsutveckling och samverkan inom området för social hållbarhet. Samverkansgruppen består av personer som i sina tjänster arbetar med uppdrag inom området social hållbarhet. De kan också arbeta inom områden som berörs av den prioriterande samhällsutmaningen och insatsområden.
Mötesfrekvens: Fyra gånger per år.
Syfte
Samverkansgruppens syfte är att bidra till en ökad regional samverkan på tjänstepersonnivå.
Uppdrag
I samverkansgruppens arbete ingår bland annat att sammanställa underlag rörande prioriterad samhällsutmaning och insatsområden till det enande mötet med fokus på läget i Jönköpings län inom sociala hållbarhetsfrågor.
I samverkansgruppens arbete ingår även att:
- Kommunicera med relevanta grupper i varje aktörs hemorganisation, med syfte att synliggöra och följa upp det enande mötets inriktningsbeslut.
- Ha överblick över processer i länet som berör social hållbarhet.
- Vara ett stöd för varandra i arbetet med social hållbarhetsintegrering.
Deltagare och sammankallande
Tjänstepersonnivå i kommun, region, myndighet och idéburen sektor.
Sammankallande: Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Projektgrupper
En projektgrupp är en arbetsgrupp som arbetar med ett tidsatt och tydligt operativt mål utifrån ett eller flera av Forum för social hållbarhets insatsområden. Projektgruppen ska alltid integrera tvärperspektiv inom området för social hållbarhet i sitt arbete, till exempel jämställdhet, mänskliga rättigheter och funktionsrätt. En projektgrupp skapas genom initiativ som tas i samverkansgruppen. Deltagarna i projektgruppen ska representera sin organisation, till exempel en kommun, en myndighet, näringsliv eller idéburen sektor.
Mötesfrekvens: Behovsstyrt.
Syfte
Syftet med arbetet i projektgrupperna är att arbeta operativt med de strategiska insatsområden som ligger till grund för Forum för social hållbarhet. Genom att uppmuntra till brett samarbete inom en specifik fråga inom ett insatsområde används kompetenser och resurser på ett mer samordnat och effektivt sätt. Aktörer kan arbeta tillsammans under en kortare eller längre tid, vilket bidrar till mer flexibilitet i det operativa arbetet. Insatserna som sker i samverkan kan till exempel vara att ansöka om projektmedel, arrangera konferenser, skriva handlingsplaner, genomföra förstudier och behovsanalyser. Gruppen får stöd genom samverkansgruppen med till exempel kompetens och kontaktnät. Återrapportering till samverkansgruppen sker för att dela med sig av kunskap och erfarenheter.
Deltagare och sammankallande
Lämpliga deltagare på tjänstepersonnivå i kommun, region, myndighet eller privat och idéburen sektor.
Sammankallande: En initiativtagare i samverkansgruppen. Personen som är sammankallande för en projektgrupp kan vara verksam i offentlig, privat eller idéburen sektor.
Kansliet
Kansliet består av tjänstepersoner på enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Kansliets uppdrag är att förbereda det enande mötet och samverkansgruppens möten, arrangera dialogmöten med idéburen sektor, utföra en årlig utvärdering av arbetet i Forum för social hållbarhet samt initiera och driva utvecklingsinsatser i syfte att utveckla arbetet i Forum för social hållbarhet.
Sammankallande för kansliet är samordnare social hållbarhet på Länsstyrelsen i Jönköpings län.