Insatsområden, Forum för social hållbarhet

Forum för social hållbarhet beslutar tillsammans om vilka insatsområden som ska prioriteras för samverkan. Våra insatsområden är segregerad arbetsmarknad, tillit, sexuellt våld samt barn och ungas brottslighet.

Under perioden 2025-2027 har Forum för social hållbarhet beslutat om att samverka kring fyra prioriterade insatsområden:

  • Segregerad arbetsmarknad
  • Tillit
  • Sexuellt våld
  • Barn och ungas brottslighet

De fyra insatsområdena beskrivs utförligt i rapporten: Forum för social hållbarhet 2025-2027.

Forum för social hållbarhet 2025-2027.

Segregerad arbetsmarknad

En segregerad arbetsmarknad uppstår då människor hänvisas till olika yrken beroende på samhällets föreställningar om vem som kan och bör arbeta med vad. Vissa grupper kan också ställas helt utanför arbetsmarknaden. Det begränsar individens möjligheter att fritt välja yrke och bidrar till diskriminering. Samhället berövas även på viktig kompetens. Segregeringen förstärks när krav på högre utbildning, språkkunskaper eller körkort ibland ställs trots att de kanske inte är nödvändiga. Effekter av segregering är ökad arbetslöshet, ekonomisk ojämställdhet och minskad tillit till samhället, vilket skapar både individuell utsatthet och stora samhällskostnader.

Tillit

Tillit är avgörande för ett fungerande demokratiskt samhälle. I Jönköpings län är både social och politisk tillit lägre än i flera andra delar av landet, trots ett starkt och livaktigt civilsamhälle. Social tillit, som handlar om förtroende för andra människor, varierar beroende på kön, ålder och utbildning och är generellt lägre bland kvinnor, unga och personer med lägre utbildning. Politisk tillit, som rör förtroendet för samhällsinstitutioner, har minskat, särskilt bland unga. Ökad ojämlikhet och segregation minskar tilliten ytterligare, vilket utgör en demokratisk utmaning som kräver åtgärder för att stärka både social och politisk tillit i samhället.

Sexuellt våld

Sexuellt våld, som omfattar allt från trakasserier till våldtäkt, är ett uttryck för makt och dominans, och är kopplat till samhällens ojämställdhet. Det drabbar främst kvinnor, men även män och ickebinära är utsatta. Trots att framsteg har gjorts genom till exempel Projekt Survive, saknas fortfarande ett systematiskt arbete för att hantera sexuellt våld utanför nära relationer i Jönköpings län. Utsatthet för sexuellt våld finns i alla åldrar. Yngre utsätts mer på internet, medan äldres utsatthet ofta är helt osynliggjord. Samhällets insatser måste vara inkluderande och sträcka sig över hela livsloppet för att effektivt förebygga och hantera sexuellt våld.

Barn och ungas brottslighet

Barn och ungas brottslighet kan förebyggas genom att hantera befintliga problem på kort sikt och minska brottsbenägenhet och kriminogena miljöer på lång sikt. Det brottsförebyggande arbetet bör baseras på forskning och ha tydliga mål och åtgärder för att minska brottsbenägenhet och miljöer där brott normaliseras, samt identifiera de samhällsaktörer som har bäst förutsättningar och uppdrag för att genomföra åtgärder gemensamt och individuellt. I rapporten som publiceras under oktober 2024 presenteras resultaten från kartläggningen av hur länets offentliga aktörer arbetar för att tidigt upptäcka och förebygga brott bland barn och unga.

Illustration av en liten stad med människor av alla slag.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss