Process för översiktsplanering
Förslag till samverkan mellan kommun och länsstyrelse i översiktsplaneprocessen
Länsstyrelsens olika roller:
- ta tillvara och samordna statliga intressen,
- verka för att mellankommunala frågor samordnas,
- tillhandahålla planeringsunderlag och
- ge råd om allmänna intressen och tillämpningen av PBL.
Redan när kommunen tar beslut om att ta fram en ny översiktsplan påbörjas planprocessen. För att hantera de sakfrågor som kommunen behöver ta ställning till på bästa sätt behöver flera initiativ tas i ett tidigt skede i planeringsprocessen. Länsstyrelsens målsättning för samverkan och rådgivning i ett tidigt skede i planprocessen är att bidra till att översiktsplanerna blir tydliga och utgör ett stöd för detaljplanering, bygglov och andra ärenden i kommunen.
Förslag till samverkan
Planeringsstrategi
Länsstyrelsen lämnar ett underlag till kommunens planeringsstrategi under de sista två åren i en ordinarie mandatperiod. Vid behov kan kommunen boka in ett möte för genomgång av underlaget. Kommunens antagna planeringsstrategi ska skickas till Länsstyrelsen och Boverket för kännedom.
Startskede
Länsstyrelsen ser gärna att kommunen bjuder in länsstyrelsen, Trafikverket och Region Jönköpings län till ett uppstartsmöte i ett tidigt skede. Det kan även vara lämpligt att kommunens styrgrupp för översiktsplanen medverkar vid mötet.
Strategisk miljöbedömning
Ett avgränsningssamråd om miljökonsekvensbeskrivnig (MKB) ska hållas med länsstyrelsen. Kommunen behöver skicka ett underlag till länsstyrelsen i god tid innan mötet, läs mer om förberedelserna inför avgränsningsamrådet nedan.
Analys
Kommunen kan efterfråga råd, stöd och goda exempel från länsstyrelsen vid behov.
Samråd
Länsstyrelsens samrådsyttrande samordnar statliga intressen och ger råd om allmänna intressen. Vid behov kan kommunen boka in ett möte för genomgång av länsstyrelsens yttrande.
Granskning
Länsstyrelsens granskningsyttrande ska ingå i den antagna planen. Vid behov kan kommunen boka in ett möte för genomgång av länsstyrelsens yttrande.
Inför avgränsningssamråd med Länsstyrelsen
Avgränsningssamrådet om MKB:n hålls med fördel i ett tidigt skede men arbetet bör ha kommit så pass långt att det har varit möjligt att göra en initial bedömning av alternativ och prioriterade frågor. Länsstyrelsen i Jönköpings län anser att avgränsningssamrådet bör ske genom ett möte där avgränsningen diskuteras med stöd av det underlag som kommunen har tagit fram.
Mötet initieras av kommunen. När ett datum är satt för mötet skickar kommunen in ett underlag till länsstyrelsens gemensamma e-postadress jonkoping@lansstyrelsen.se.
Under mötet tar kommunen minnesanteckningar som sedan skickas in till länsstyrelsen. Samrådet anses vara genomfört efter att kommunen skickat in minnesanteckningar från mötet till länsstyrelsens gemensamma e-postadress.
Underlaget kommunen tar fram skickas till länsstyrelsen senast tre veckor innan mötet och bör täcka in följande:
- geografisk avgränsning av planförslaget
- beskrivning av planförslaget
- beskrivning av noll-alternativet
- redovisning av miljöaspekter som bör inkluderas i miljökonsekvensbeskrivningen, till exempel en innehållsförtecking
- beskrivning av eller resonemang om rimliga alternativ till planförslaget exempelvis alternativa lokaliseringsmöjligheter av till exempel miljöfarliga verksamheter eller alternativ markanvändning i någon eller några delar av kommunen
- beskrivning av knäckfrågor och resonemang kring betydande miljöaspekter som kan antas bli en konsekvens av de strategiska val som gjorts i det inledanden skedet av översiktsplaneprocessen
- övriga frågor kommunen önskar diskutera under mötet.