Planering av väg och järnväg
Länsstyrelsen har olika roller och ansvar i arbetet med att planera väg- och järnvägar. Vi bidrar till exempel med statliga planeringsunderlag och godkänner miljökonsekvensbeskrivningar.
Huvudmannen för gator och vägar ansvarar för att driva planeringsprocesser för att förändra och förnya infrastrukturen i länet. Huvudman är antingen Trafikverket, kommunen eller vägföreningar. Länsstyrelsen medverkar i samtliga planeringsprocesser.
Länsstyrelsens olika roller och ansvar
Länsstyrelsens roll och ansvar i planeringsprocessen varierar beroende på vilken del av processen det handlar om. Länsstyrelsen:
- tillhandahåller statliga planeringsunderlag
- godkänner miljökonsekvensbeskrivningar
- samverkar med sökanden i processen
- tillstyrker fastställelse
- beslutar om tillstånd enligt miljöbalken
- har tillsyn över kommunala detaljplaner.
Nationell transportplan
Vi tillhandahåller statliga planeringsunderlag till nationella transportplaner.
Regional transportplan
Vi ger råd i arbetet med att ta fram regionala transportplaner och tillhandahåller statliga planeringsunderlag.
Åtgärdsvalsstudie
Vi samverkar med olika aktörer och yttrar oss i vissa fall över remisser, men vi har ingen formell roll i arbetet med åtgärdsvalsstudier.
Miljökonsekvensbeskrivningar
Länsstyrelsen har följande i uppdrag i arbetet med miljökonsekvensbeskrivningar i väg- och järnvägsplaner:
- Pröva betydande miljöpåverkan.
- Godkänna miljökonsekvensbeskrivningens kvalitet.
- Se till att miljökonsekvensbeskrivningen får den inriktning och omfattning som behövs för prövning av väg- och järnvägsplaner.
- Ge råd och stöd.
- Tillhandahålla statliga planerings- och kunskapsunderlag.
Fastställelse av väg- och järnvägsplaner
Det är Trafikverkets centrala funktion Juridik och planprövning som prövar och fastställer väg- och järnvägsplaner. Länsstyrelsens roll är att yttra oss om vi kan tillstyrka att planen kan fastställas.
Projekt Ladda i Mittstråket
Mittstråket är en viktig passage som sträcker sig från Trondheim, vidare genom Jämtland och Västernorrland ner till Sundsvall. I nuläget är Jämtland och Västernorrland två av de län som är mest bilberoende i hela Sverige och det är en utmaning att ställa om till ett mer hållbart resande. Syftet med projekt Ladda i Mittstråket är att minska klimatpåverkan från persontransporter genom utbyggnad av laddinfrastruktur för personbilar längs Mittstråket.
Genom att bygga cirka 85 laddstolpar (170 laddpunkter) i anslutning till alla järnvägsstationer med tåguppehåll längs Mittstråket ska projektet bidra till att minska klimatavtrycket och stödja omställningen till ett mer hållbart samhälle. Genom att koppla samman olika transporttyper ska projektet bidra till överflyttning av persontransporter från bil till kollektivtrafik.
- Hittills är 17 av projektets laddstolpar installerade och klara: 4 i Bräcke, 3 i Krokom, 1 i Ånn, 1 i Enafors, 4 i Åre och 4 i Järpen.
Karta över mittstråket, status december 2021Pdf, 394.8 kB, öppnas i nytt fönster..
- Totalt finns nu, sommaren 2022, 507publika laddpunkter längs mittstråket. Mer än hälften av alla nyregistrerade bilar i kommunerna längs mittstråket är är laddbara.
Infografik om mittstråket juni 2022Pdf, 922.1 kB, öppnas i nytt fönster..
Mål med projektet
Projektets övergripande mål är att stärka Mittstråket som ett funktionellt och hållbart transportstråk som främjar övergången till en fossilfri transportsektor.
- År 2023 bör andelen resor som genomförs med bil längs Mittstråket ha minskat till fördel för resor som genomförs med tåg.
- År 2023 ska järnvägsstationer med tåguppehåll i Mittstråket ha tillgång till laddplats för elbil.
På längre sikt ska detta resultera i ökat hållbart resande längs Mittstråket som i sin tur bidrar till effektivare markanvändning, minskad trafik, mindre buller och minskade luftföroreningar i tätorterna, vilket ökar regionens attraktionskraft och tillväxtförmåga.
Samverkan och finansiering
Projektägare är Länsstyrelsen Västernorrland och själva utbyggnaden görs av energibolagen Jämtkraft och Sundsvall energi, i nära samarbete med de berörda kommunerna Åre, Krokom, Östersund, Bräcke, Ånge och Sundsvall. Ladda i Mittstråket föddes ur ett tidigare projekt kring Mittstråket då samverkansplattformar etablerades och en dialog om fortsatt samverkan ledde vidare till detta projekt som Länsstyrelsen Jämtlands län och Europeiska regionala utvecklingsfonden är med och finansierar.
Mer information om projekt Ladda i Mittstråket
Karin Frejarö
Enhetschef, Hållbar regional utveckling
Länsstyrelsen Västernorrland
karin.frejaro@lansstyrelsen.se