Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ukrainas ambassadör framförde president Zelenskyjs tack

Ukrainas Sverige-ambassadör Andrii Plakhotniuk på scenen med blågul bakgrund.

Blått och gult - svenskt och ukrainskt. Ukrainas Sverige-ambassadör Andrii Plakhotniuk var väldigt tacksam men också bekymrad, när han talade på på konferensen Leverans och Försvar i Storlien.

– Vi kämpar för att överleva och jag tackar Sverige för allt stöd å det ukrainska folkets vägnar.

Det sa ambassadör Andrii Plakhotniuk när han talade inför svenska och norska företagare i Storlien.

Landshövding Marita Ljung var värd när ambassadören besökte länet. En av punkterna på programmet var att besöka Woolpower i Östersund. Där finns ett tiotal anställda från Ukraina.

Ambassadören guidades av företagets operativa chef Ulrika Rogeman som berättade om företaget. Andrii Plakhotniuk fick också möjlighet att att träffa sina landsmän.

Från kriget till Woolpower

Alla Shierieva bodde i Charkiv och kom till Sverige med sin dotter 2023. Hon saknar sin gamla hemstad men återvänder inte innan det finns några slags normala förhållanden där.

- Jag är glad att vara här. Jag har fått bra möjligheter att lära mig ett nytt yrke som sömmerska, berättade Alla som arbetade som ekonomilärare hemma i Ukraina.

Valentyna Romaniuk har arbetat på Woolpower i 1,5 år. Hon vill stanna i Sverige och läser SFI, svenska för invandrare.

Valentyna Romaniuk har arbetat på Woolpower i 1,5 år. Hon vill stanna i Sverige och läser SFI, svenska för invandrare. På bilden också Linus Flodin, vd på Woolpower, landshövding Marita Ljung och ambassadör Andrii Plakhotniuk.

I Storlien höll ambassadören ett anförande inför svenska och norska företagare. De hade samlats på konferensen Leverans och försvar och fick höra ett tacktal men också många berättelser om livet i Ukraina.

- Vi kämpar för att överleva och har stora utmaningar i samhället. Det gäller också företagen. Exempelvis elförsörjning, lagerhållning, och leveranser, är svårt drabbade, sa ambassadören.

Försvarar Europas frihet

- Ni försvarar Europas demokrati och yttrandefrihet. Det är nödvändigt och viktigt att vi fortsätter stödja Ukraina. Därför är jag glad att den svenska regeringen är så tydlig med det, sa landshövding Marita Ljung.

Ambassadören berättade att man i Ukraina tillverkar och utvecklar nya vapen men att man inte hinner testa dem innan slagfältet. Han sa också att få företag var förberedda på krig.

- I ockuperade regioner har företagen förlorat allt! Nu jobbar vi med att hitta lösningar som att få utländska ordrar och öka exporten. Er hjälp betyder mycket. All hjälp uppskattas och motiverar oss.

Andrii Plakhotniuk pratar med konferensdeltagare.

I centrum. Det var många som tog chansen att få tala med Ukrainas ambassadör på konferensen i Storlien.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss