Gotlands landskapsmåltid
Under våren och sommaren 2022 anordnade länsstyrelsen en tävling för att få fram Gotlands nya landskapsmåltid! Här kan du ta del av den vinnande menyn.
Gotlands landskapsmåltid tar oss med på en resa från hav till land. Menyn genomsyras, från början till slut, av den friska smaken från stenkyrkeäpple.
Förrätt
Tartar på rimmad id med rostade ängshasselnötter, äpple, ramslöksaioli och knäckebröd på speltvete.
Förrätten är skapad av Martin Ragnar, Björn Hjernquist, Anncatrin Hjernquist och Riina Noodapera i samarbete med länsstyrelsen Gotland.
Varmrätt
Äppelbakat lammlägg från hånnlamb, rotfruktskaka med backtimjan, gotlandslinser i äppelsky, äppelchutney och Stafva covre.
Varmrätten är skapad av Mikael Wiflings, Dennis Jalonen och Victor Domnauer i samarbete med länsstyrelsen Gotland.
Efterrätt
Äppelglass på stenkyrkeäpplen smaksatt med kanel och kardemumma, serverad med rödbetskaramell, Ragnarpuffar och äppelcrunch.
Efterrätten är skapad av Mikael Wiflings, Dennis Jalonen och Victor Domnauer i samarbete med Länsstyrelsen Gotland.
Receptsamling
Vi har skapat en broschyr med måltidens alla recept. Du kan ladda ner broschyren här eller hämta ditt fysiska exemplar i länsstyrelsens reception på Visborgsallén 4, på naturum vid Vamlingbo prästgård eller på Visby turistbyrå.
Gotlands landskapsmåltid som nedladdningsbar broschyr Pdf, 34.3 MB.
I landskapsmåltiden lyfter vi specifikt fram gutefår (på gotländska: hånnlambi) som har skyddad ursprungsbeteckning (SUB), id som är en fisk som hittat tillbaka från förr, stenkyrkeäpplet som är vårt landskapsäpple, backtimjan, ramslök och hasselnötter som vi hittar i ängs- och betesmarker, kulturspannmålen från Ardre och rotfrukter som vi hämtar från de goda jordarna och den lokalproducerade osten från våra kor. Kryddorna har vi från tiden då Gotland var en central plats för handeln under Hansetiden.
Recepten bygger på att det finns råvaror som de flesta kan hitta under stora delar av året. Råvarorna vi berättar om går i samtliga fall att förenkla, till exempel genom att använda en annan vit fisk än id, svenskt lamm istället för hånnlamb, svenska äpplen och spannmål.
Bakgrund
Initiativet till satsningen ”landskapsrätter” kommer från Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Satsningen grundar sig i
att Stockholm blivit vald till Europas Gastronomiska Huvudstad 2023. Målet är att landskapsrätterna ska visa på Sveriges gastronomiska bredd och betydelse för utveckling av gastronomisk turism.
Tävlingen på Gotland
För att få fram Gotlands nya landskapsmåltid anordnade länsstyrelsen en tävling. Alla som ville fick vara med och skicka in sitt bidrag på förrätt, varmrätt och/eller efterrätt senast den 15 augusti 2022.
När ansökningsperioden stängt fick en utvald expertgrupp provsmaka rätterna och diskutera fram en vinnande meny. Expertgruppen bestod av Anders Flanking (Landshövding), Sanna Palomaa (landsbygdsdirektör), Daniel Michaneck (studentkåren Rindi), Karin Lekander (Restaurang och livsmedelsprogrammet), Susanne Welin-Berger (Gotland Grönt Centrum), Frida Ganshed (Gotlands Förenade Besöksnäring), Erik Öhrn (Tillväxt Gotland, måltidsturism) och Thomas Östlund (Protos).
Svenska landskapsrätter är inte officiellt fastställda. Det har under årens lopp funnits flera initiativ och initiativtagare till att samla landskapsrätter.
I kokboken Landskapsrätter som gavs ut första gången 1963 finns följande rätter med:
- Gotländsk sparrissoppa
- Klintebysoppa
- Lammsoppa med korngryn
- Gotländsk fiskgryta
- Ugnstroll
- Fiskpudding
- Enkel laxrätt
- Fårfiol
- Glöd-hoppa
- Fårkotletter med persiljepotatis
- Ugnsstekt fårbog med stuvade morötter
- Kanin i gräddsås
- Kokt kanin i svampsås
- Kanin på herrgårdsvis
- Marinerad vildkanin
- Kaninköttbullar med stuvade grönsaker
- Ingefärsstekt revbensspjäll
- Fylld rågbrödsbulle
- Saffranspannkaka
- Rabarberpaj
Bilder på förrätt:
Förrätt bild 1. Fotograf: David Skoog
Förrätt bild 2. Fotograf: David Skoog
Bilder på varmrätt:
Varmrätt bild 1. Fotograf: David Skoog
Varmrätt bild 2. Fotograf: David Skoog
Bilder på efterrätt:
Efterrätt bild 1. Fotograf: David Skoog
Efterrätt bild 2. Fotograf: David Skoog
Hela menyn:
Ladda hem bild på hela måltiden (liggande). Fotograf: David Skoog
Ladda hem bild på hela måltiden (stående). Fotograf: David Skoog
Vid användning, ange
Foto: David Skoog, Länsstyrelsen i Gotlands län