Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Grön jul

Grön jul är ett samarbetsprojekt och ett årligt evenemang som syftar till att främja en mer hållbar konsumtion inför julen. Med Grön jul vill vi visa att det går att njuta av julklappar, mat och allt som hör julen till utan att tära på jordens resurser.

En flicka med tomteluva sitter vid ett bord fullt av pysselmaterial och skapar en krans av papper.

Foto: Sofia Scholler

Hållbar konsumtion och produktion är ett av de globala mål som världens länder genom Agenda 2030 har åtagit sig att uppnå till år 2030. Ökat återbruk, att använda det vi producerar flera gånger och ge det en längre livscykel, kan ta oss en bit på vägen.

Grön jul startade som ett endagsevenemang på Gråbo i Visby 2018 med prova-på-aktiviteter och återbruk i fokus. Sedan dess har evenemanget vuxit och arrangerades 2022 under fem dagar i lika många orter runtom på Gotland.

Grön jul har redan från starten genomförts i samarbete mellan en rad organisationer. Bakom 2022 års arrangemang stod Länsstyrelsen i Gotlands län, Röda Korset Gotland, RF-SISU Gotland, Region Gotland (Ungdomsgårdarna, Återvinningscentralen Visby, Biblioteken) Studieförbundet Vuxenskolan och Studiefrämjandet Gotland.

Kontakt