Projekt om framtida energisystem
Det finns ett stort behov av en fossilfri energiomställning på Gotland där klimatfrågan, den gröna omställningen, beredskap och trygg energiförsörjning är drivkrafter. Med medel från Energimyndigheten driver Länsstyrelsen Gotland ett projekt för att stärka energiplaneringen i länet.
Projektets syfte och bakgrund
Syftet med projektet är att stärka energiplaneringen för att möjliggöra en minskad klimatpåverkan, grön omställning och robust energiförsörjning utifrån samhällets framtida behov av el.
Omställningen från fossil till förnybar energi kommer få betydande påverkan på dagens energisystem.
Industrisektorn på Gotland, framför allt sten- och cementindustrin, är dimensionerande för energisystemet och kan komma att behöva en stor mängd förnybar energi, bland annat från el. Även utfasningen av fossilberoendet inom transportsektorn och de areella näringarna är omfattande. Enligt flera aktörer inom bransch och näringar kommer elektrifiering spela en avgörande roll i den här omställningen.
Sveriges medlemskap i NATO ställer ytterligare krav på energisystemets kapacitet och robusthet och kan därför också påverka energiplaneringen.
Det finns ett stort intresse för energiproduktion på och omkring Gotland genom goda geografiska förutsättningar för sol- och vindkraft. Idag föreligger dock flera utmaningar med att planera för elproduktion och elinfrastruktur på Gotland, kanske framför allt utifrån olika målkonflikter. Två av dessa kommer att undersökas i projektet och handlar om målkonflikter med intressen för Försvarsmakt och kulturmiljö och landskapsbild.
Projektet kommer att löpa från september 2024 till december 2026, med en totalbudget på 6 000 000 kr. Projektet är indelat i två arbetspaket.
Projektet ska analysera hur det framtida energisystemet behöver dimensioneras, utifrån två olika perspektiv. Det ena perspektivet fokuserar på den mängd energi som behövs utifrån totalförsvaret och det andra perspektivet fokuserar på energibehovet för att stärka regional utveckling.
Sedan analyseras elektrifieringens roll och behovet av elproduktion i de två perspektiven. Genom en risk- och sårbarhetsanalys kommer behovet av regional energiproduktion jämfört med importerad energi identifieras, vad som påverkar behovet samt risker om behovet inte tillfredsställs.
För att kunna möta det identifierade elbehovet (från arbetspaket 1) ska projektet jobba fördjupat med de två utvalda målkonflikterna Försvarsmakten och kulturmiljö och landskapsbild för att i närtid åstadkomma samexistens med förnybar elproduktion.
Dels kommer projektet jobba iterativt med möjligheter för samexistens mellan förnybar elproduktion och Försvarsmaktens verksamhet. Dels kommer projektet ta fram vägledning till aktörer och myndigheter gällande kulturmiljö, landskapsbilds- och kumulativ påverkan.
Projektet genomförs i samverkan mellan Länsstyrelsen, Försvarsmakten, Energimyndigheten, Region Gotland, Gotlands Elnät AB och Uppsala universitet Campus Gotland.
Viktiga dialoger kommer även föras framförallt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Svenska kraftnät, stora energiavnämare och energiproducenter.
Projektet finansieras av Energimyndigheten.
Här kommer lärdomar och resultat från projektet att delas och publiceras.
Kontakt
-
Agneta Green
Energi- och klimatsamordnare
Telefon 010-2239358
-
Susanne Jung
Energi- och klimatstrateg
Telefon 010-2239253