Anlägga våtmark
Vill du anlägga våtmark? Du behöver ansöka om tillstånd för våtmarker som är större än fem hektar. Mindre ytor behöver du endast anmäla.
Våtmarker fyller många funktioner och har ett stort värde ur ett hållbarhetsperspektiv. Framförallt fungerar de som naturliga reningsverk, utjämningsmagasin och gynnar den biologiska mångfalden. Våtmarker utgör livsmiljö för många hotade arter.
Olika typer av våtmark
- våtmark för att minska näringsläckaget
- fågelvåtmark
- översilningsmark
- viltvatten
- kräftdamm
- små våtmarksmiljöer som gynnar den biologiska mångfalden
- våtmarker som kan användas för bevattning.
Vad är syftet med din våtmark?
Innan du anlägger din våtmark är det viktigt att du vet vilket syfte du har med den så att du får en väl fungerande våtmark. Exempelvis ska inte våtmarker som är avsedda för groddjur innehålla fisk eller kräftor. I en våtmark som anlagts med syfte att minska läckage från växtnäring är det olämpligt att sätta in fisk och/eller kräftor och att utfordra fisk och fågel. Fisk i våtmarker sätter sediment med näringsämnen i rörelse och påverkar fågellivet negativt genom konkurrens om samma föda.
Anmäl eller sök tillstånd
Om du vill anlägga en våtmark med en yta under fem hektar behöver du först göra en anmälan om vattenverksamhet. Du gör anmälan i vår e-tjänst.
Om ytan är större än fem hektar behöver du söka tillstånd. Du söker tillstånd hos mark- och miljödomstolen. Innan du söker tillstånd ska du hålla samråd med Länsstyrelsen.
Om det är uppenbart att varken enskilda eller allmänna intressen skadas av verksamheten behövs varken tillstånd eller anmälan. Det är verksamhetsutövaren som ska visa att undantagsbestämmelserna kan användas.
Bilagor du ska skicka med när du anmäler
Skicka med följande bilagor:
- Karta där våtmarken är inritad i förhållande till sjöar, vattendrag, diken och så vidare. Inlopp, utlopp och eventuella schaktmassors placering ska vara inritade på kartan.
- Gärna fotografier över området.
Anmäl vattenverksamhet i vår e-tjänst
Använd e-tjänsten för att göra en anmälan om vattenverksamhet.
Blankett för nedladdning
Anmälan om vattenverksamhet, anläggande av våtmark eller damm Pdf, 146.5 kB.
Ansök om stöd
Det finns olika bidrag att söka beroende på om du är privatperson, företagare, kommun eller förening. Syftet med anläggningen eller restaureringen av din våtmark samt placeringen av våtmarken styr vilket bidrag som du kan söka.
Investeringsstöd för vattenvårdsåtgärder 2023-2027
Stöd för våtmarker via Skogsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stöd via Naturskyddsföreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stöd via våtmarksfonden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Våtmarkens historia
Under 1800-talet och 1900-talets första hälft dikades en stor andel våtmarker ut för att skapa ny åker- och betesmark. Behovet av att öka livsmedelsproduktionen var orsaken till torrläggningen som innebar att många av de miljönyttor som våtmarker bidrar med har försvunnit.
Miljömålen och vattendirektivet styr Länsstyrelsens arbete med att fler och bättre våtmarker anläggs i landskapet. Att anlägga rätt typ av våtmarker på rätt plats är ett av många bra verktyg för att minska näringsläckaget till havet. För att återskapa en del av de miljönyttor som gått förlorade finns det möjligheter till ersättning för anläggande och skötsel av våtmarker.