Livsmedelsstrategi
Det övergripande målet med den svenska livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja och ökad produktion av livsmedel i Sverige. Länsstyrelsen samarbetar med regionala aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.
Sveriges livsmedelsstrategi
Den svenska livsmedelsstrategin som antogs 2017 omfattar hela livsmedelskedjan, och gäller fram till år 2030. Det övergripande målet med strategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen av livsmedel ökar, samtidigt som vi når relevanta miljömål.
Livsmedelsstrategin ska bidra till:
- hållbar utveckling i hela landet
- att skapa tillväxt och sysselsättning
- att både konventionell och ekologisk produktionsökning stämmer överens med konsumenternas efterfrågan
- att sårbarheten i livsmedelskedjan minskar
- ökad självförsörjningsgrad av livsmedel.
Dalarnas regionala livsmedelsstrategi mot 2030
Vad gör Länsstyrelsen?
Länsstyrelsen arbetar systematiskt för att integrera livsmedelsstrategins mål i vår verksamhet. Vi samarbetar också med berörda aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.
Stärkt livsmedelskedja i Dalarna
Projektet startade under 2019 och pågår till februari 2025 och är finansierat av Europeiska jordbruksfonden. Det fokuserar på två av livsmedelsstrategins mål, ett starkt livsmedelsnätverk och etablera ett kompetenscenter.
Projektet ska samordna och stötta livsmedelsaktörer i länet genom att lyfta den offentliga gastronomin och starta ett matnätverk i länet. För att lyckas med detta startade vi två delprojekt, som nu är avslutade;
- Offentlig gastronomi
- FRODA.
Under tiden för projektet har ett nätverk för livsmedelsarbetet i länet formats. Nätverket tog samma namn som ett av delprojekten, FRODA, där deltagare från ett tiotal olika organisationer samlas.
Ytterligare ett delprojekt som vi har startat är Mat från Dalarna. Läs mer om projektet:

Projektet startades under 2019 och pågår till 2024 och är finansierat av Europeiska jordbruksfonden. Projektet riktar in sig på två av livsmedelsstrategins mervärden, ett starkt livsmedelskluster och etablera ett kompetenscentrum. Detta ska göras genom att samordna och stötta livsmedelsaktörer i länet samt genom att lyfta den offentliga gastronomin och initiera ett matkluster i länet.
Matklusterinitiativet FRODA, Dalarna Science Park. Sök på Offentlig gastronomi på kommunens webbplats
