Livsmedelsstrategi

Det övergripande målet med den svenska livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja och ökad produktion av livsmedel i Sverige. Länsstyrelsen samarbetar med regionala aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.

Sveriges livsmedelsstrategi

Den svenska livsmedelsstrategin omfattar hela livsmedelskedjan, och gäller fram till år 2030. Det övergripande målet är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen av livsmedel ökar, samtidigt som vi når relevanta miljömål.

Livsmedelsstrategin ska bidra till:

  • hållbar utveckling i hela landet
  • att skapa tillväxt och sysselsättning
  • att både konventionell och ekologisk produktionsökning stämmer överens med konsumenternas efterfrågan
  • minskad sårbarhet och öka robusthet i livsmedelskedjan
  • ökad självförsörjningsgrad av livsmedel
  • främja export av svenska livsmedel
  • främja svensk kvalitet och gastronomi.

Den nationella livsmedelsstrategin antogs 2017 och uppdaterades 2025 (Livsmedelsstrategin 2.0).

En livsmedelsstrategi för jobb och hållbar tillväxt i hela landet, regeringen Länk till annan webbplats.

Vad gör Länsstyrelsen?

Länsstyrelsen arbetar systematiskt för att integrera livsmedelsstrategins mål i vår verksamhet. Vi samarbetar också med berörda aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.

Dalarnas regionala livsmedelsstrategi mot 2030

Dalarnas regionala livsmedelsstrategi mot 2030 pdf, 2.9 MB.

Pågående projekt

Samverkan för lokal livsmedelsförsörjning, projektperiod 2025-2027

Länsstyrelsen i Dalarnas län startar under hösten 2025 ett tvåårigt samverkansprojekt för fortsatt utveckling och implementering av den nationella Livsmedelsstrategin 2.0. En central del av projektet är en kommunturné, där målet är att genomföra 1-2 dialogmöten per kommun, syftet är att öka kännedomen om livsmedelsstrategin med fokus på attraktivitet och beredskap

Syftet är att stärka kompetensförsörjning och öka produktionen

Med ett strategiskt fokus på beredskap och attraktionskraft, är projektets syfte att stärka kompetensförsörjning och ökad produktion inom livsmedelskedjan.

Planerade aktiviteter

En central del av projektet är en kommunturné, där målet är att genomföra 1-2 dialogmöten per kommun. Dialogmötena kommer att genomföras tillsammans med representanter för kommunerna, lokala livsmedelsproducenter, företagsfrämjare och projektets samverkansparter.

Projektet kommer också att genomföra en konferens med fokus på lokal livsmedelsförsörjning, attraktivitet och beredskap. Syftet är att den ska vara en plattform för kunskapsutbyte, där både utmaningar och möjligheter i regionen lyfts fram. Vi ser också att konferensen ger förutsättningar för nya samarbeten och initiativ mellan olika aktörer.

Vi samverkar med fler viktiga aktörer

En av projektets samverkansparter är 2047 Science center. Vi vill stärka attraktionskraften för näringen bland unga. 2047 Science center deltar i projektet med inspel hur man kan lyfta livsmedelsproduktionen i länet, både med hjälp av utbildningsmaterial och via experimentytor.

Den andra samverkansparten är Dalarnas kompetenscenter för livsmedelskedjan (DKL) genom Rättviks kommun. Genom att samverka med DKL kan vi skapa en dialog med kommuner och näringsliv i länet om kompetensförsörjning och utbildningsbehov, som kan bidra till att fler utbildar sig inom livsmedelskedjan.

Målet med våra planerade aktiviteter

Målsättningen med kommunturnén är att utifrån varje kommuns specifika förutsättningar, identifiera styrkor och utmaningar, skapa engagemang, synergieffekter mellan aktörer och sektorer. Kommunturnén innebär också att samla idéer som kommunerna kan arbeta vidare med i Dalarnas implementering av Livsmedelsstrategin 2.0.

Målsättningen med konferensen är att skapa en plattform för kunskapsutbyte och möjlighet för nya samarbeten mellan kommuner, lokala livsmedelsproducenter och företagsfrämjare.

Genom att samverka inom länet för stärkt kompetensförsörjning och ökad produktion inom livsmedelskedjan bidrar projektet till såväl utveckling som implementering av den nationella Livsmedelsstrategin 2.0.

EU flagga med europeiska jordbruksfonden

Mat från Dalarna, projektperiod 2025–2027

För att nå målet i livsmedelsstrategin om att öka länets livsmedelsproduktion är det viktigt att konsumenter i länet efterfrågar och köper lokal mat.

Mat från Dalarna togs fram i ett tidigare projekt och används för att skylta upp mat producerad i Dalarna i länets livsmedelsbutiker. Nu kommer Länsstyrelsen i Dalarnas län, tillsammans med föreningen Lokal mat och föreningen Matmasarna introducera Mat från Dalarna i fler butiker i länet. Det blir butiksaktiviteter med lokala livsmedelsföretag för att visa upp deras produkter för att skapa en ökad efterfrågan.

Mat från Dalarna

Biopro Regions, projektperiod 2025–2029

Projektet Biopro Regions syfte är att utveckla det lokala och regionala strategiska arbetet kring den Europeiska unionens "från jord till bord"-strategi (”Farm to Fork”). För Länsstyrelsen i Dalarnas län innebär projekt Biopro Regions att utveckla den regionala livsmedelsstrategins genomförande i Dalarna.

Lokala och regionala förvaltningar är nyckelaktörer för att främja ett genomförande av en hållbar politik på grund av deras närhet till aktörer och medborgare, finansieringsmöjligheter och specialiserade tjänster.

Mål och bakgrund

Det övergripande projektmålet är att utbyta goda erfarenheter och metoder mellan olika regioner i Europa och arbeta tillsammans för att stärka resurser och kompetenser för att främja mer hållbara produktions- och konsumtionspolicys och strategier.

Inom projektet kommer vi genomföra en serie digitala och fysiska workshops, seminarier och studiebesök. Deltagarna utbyter och överför goda exempel, styrningsmetoder och initiativ för att förbättra sina lokala policys för att stödja en mer hållbar värdekedja för mat. Halvvägs in i projektperioden är målet att främja en lokal ekonomi baserad på innovation, cirkularitet och resurseffektivitet samt att bidra till utveckling, underhåll och hållbar tillväxt.

Finasiering

Projekt är finansierat av INTERREG EUROPE och pågår från 1 maj 2025 till 31 juli 2029.

Samverkan

Projektet har bildat ett partnerskap bestående av en grupp offentliga organisationer med kompletterande erfarenheter och kompetenser:

  • Tre lokala eller regionala myndigheter (CIM do AVE, en förening av kommuner i norra Portugal, Länsstyrelsen i Dalarnas län i Sverige och kommunen Tetovo i Nordmakedonien)
  • Tre regionala och innovationsutvecklingsbyråer (ANEL från Cypern, CTRIA från Ungern och Regional Development Agency of Backa från Serbien)
  • En representant för primärsektorn (Chambre d'Agriculture de Dordogne i Frankrike)
  • En organisation som förvaltar ett skyddat område (ALMPA i Litauen).

Mer information

BIOPRO Regions - Bio & Proximity Products Regions, Interreg Europe Länk till annan webbplats.

Webbplats Interreg, Europe Länk till annan webbplats.

EU flagga med europeiska jordbruksfonden

Avslutade projekt som var medfinansierade av EU

Projektet startade under 2019 och pågår till februari 2025 och är finansierat av Europeiska jordbruksfonden. Projektet riktar in sig på två av livsmedelsstrategins mervärden:

  • ett starkt livsmedelskluster
  • etablera ett kompetenscentrum.

Detta ska göras genom att samordna och stötta livsmedelsaktörer i länet samt genom att lyfta den offentliga gastronomin och initiera ett matkluster i länet.

För att lyckas med detta startade vi två delprojekt, som nu är avslutade;

  • Offentlig gastronomi
  • FRODA.

Under tiden för projektet har ett nätverk för livsmedelsarbetet i länet formats. Nätverket tog samma namn som ett av delprojekten, FRODA, där deltagare från ett tiotal olika organisationer samlas.

Ytterligare ett delprojekt som vi har startat är Mat från Dalarna. Läs mer om projektet:

Mat från Dalarna

EU flagga med europeiska jordbruksfonden

Mat från Dalarna – ett delprojekt inom Stärkt Livsmedelskedja i Dalarna

Mat från Dalarna är det sista delprojektet inom Stärkt Livsmedelskedja i Dalarna. Projektet har tagit fram ett marknadsföringsmaterial som ska underlätta för livsmedelsbutiker att skylta och framhäva mat från Dalarna.

Mat från Dalarna

Logotyp mat från Dalarna.

Marknadsföringsmaterial för att underlätta för livsmedelsbutiker att skylta och framhäva den lokala maten från Dalarna.

Eko September Dalarna

Projektet Eko September Dalarna genomförs i samverkan mellan Organic Sweden, Ekologiska lantbrukarna Dalarna och Länsstyrelsen i Dalarnas län med det tydliga syftet att öka försäljning av ekologiska produkter från Dalarna. Syftet ska uppnås genom att genomföra dialogmöten inom livsmedelsbranschen, utbildning av Eko-ambassadörer, gårdsvandringar, bonde i butik, produktdemonstrationer och kampanjstöd bland annat via sociala medier.

Kampanjen genomförs med stöd från EU genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Projektet avslutas 2025.

EU flagga med europeiska jordbruksfonden
EU flagga med europeiska jordbruksfonden

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss