Linnés bröllopsstuga
Linnés bröllopsstuga är en mycket välbevarad högreståndsmiljö från tidigt 1700-tal. Här gifte sig Carl von Linné 1739 med Sara Elisabeth Moraea. Idag kan besökare beskåda autentiska väggmålningar från 1700-talet i bröllopssalen, och lära sig mer om stugans historia under guidade visningar. Även den tidstypiska trädgården är väl värd ett besök.
En del av världsarvet Falun
Linnés bröllopsstuga ligger på Svedens gård, en bergsmansgård utanför Falun. Stugan ingår i Världsarvet Falun och byggnadsminnesförklarades 1968. Under guidade visningar kan du lära dig om stugans historia, och om flera historiskt intressanta personer med koppling till stugan.
Historia
Svedens gård nämns i historiska källor första gången under tidigt 1500-tal. Gården ligger i kanten av det öppna odlingslandskapet kring Hosjön, som har rötter i medeltiden. I slutet av 1500-talet blev gården en bergsmansgård, med koppling till bergslaget i Falun. Tidigare har gården varit kringbyggd, men den äldre mangårdsbyggnaden revs när det nuvarande boningshuset på gården uppfördes. Själva bröllopsstugan var en gäststuga som inrymde bland annat festsal och arbetsrum.
Utöver Carl von Linné har flera historiskt betydelsefulla personer kopplingar till stugan. 1653 föddes Jesper Svedberg, präst och psalmförfattare, på gården. Hans son Emmanuel Swedenborg kom att göra sig känd som en kontroversiell filosof och vetenskapsman. Även arkitekt Ferdinand Boberg är uppvuxen på gården.
Tidstypisk trädgård
Inför Linnéjubileet 2007 återskapades en trädgård bakom bröllopsstugan, baserad på avbildningar och äldre kartmaterial över den trädgård som tidigare funnits på platsen. Det finns möjlighet att boka guidade visningar av trädgården, som alltid är öppen för besökare.
Linné och Dalarna
Carl von Linné är Sveriges mest kända naturforskare. Han lade grunden för nomenklaturen och den moderna systematiken inom biologin, det vill säga hur vi klassificerar djur och växter idag. Han var utbildad läkare, botaniker, geolog och zoolog och studerade vid Uppsala universitet samt i Haderwijk i Nederländerna. Senare kom han att adlas för sina framgångar som vetenskapsman. Han kallas ofta för den moderna taxonomins fader.
Linné reste mycket i Sverige i sitt arbete med att klassificera växter och djur. 1734 hade han fått i uppdrag av landshövdingen att beskriva både natur och kultur i Dalarna. Så kom han att ge sig ut på den kända Dalaresan. I Falun träffade Linné stadsläkaren Johan Moraeus dotter Sara Elisabeth och tycke uppstod.
Sara Elisabeth Moraeas barndomshem
Sara Elisabeth Moraea föddes 1716 och växte upp på Svedens gård. Hon var dotter till stadsläkare Johan Moraeus och Elisabeth Hansdotter. Fadern var systerson till den ovan nämnda Jesper Svedberg. Carl von Linné och Sara Elisabeth Moraea förlovade sig 1735. Sara Elisabeths far ville dock att Linné skulle ta sin doktorsexamen innan giftermålet. Först den 26 juni 1739 firades därför bröllopet i det som idag är känt som Linnés bröllopsstuga.
Byggnadens välbevarade 1700-talskaraktär
Linnés bröllopsstuga är en rödfärgad timrad byggnad i en och en halv våning. De djärvt spiralvridna kolonnerna på den rikt profilerade förstukvisten är typiska för barocken. Stugans rikt smyckade interiör utgör ett välbevarat exempel på hur 1700-talets högreståndsmiljöer kunde se ut i Kopparbergslagen.
I bröllopssalen kan besökare ta del av ståtliga barockmålningar på väv. Samtliga sju motiv är bibliska, och utgör tolkningar ur kung Davids historia. Salens listverk, dörr- och fönsterfoder har en utpräglad barockkaraktär med kraftiga profiler. På övervåningen finner besökaren Jesper Svedbergs studerkammare.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Serviceinformation
Fakta
Lagskydd: Byggnadsminne 3 kap. KML
Byggnadsminnesförklarad år: 1968. Ingår i Världsarvet Falun.