Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Carl Larsson-gården

Röd byggnad.

Carl Larsson-gården i Sundborn. Foto: Lars Dahlström.

Carl Larsson-gården i Sundborn är ett av Dalarnas mest populära besöksmål, tillika ett byggnadsminne sedan 1966. Följ med till paret Carl och Karin Larssons hem, som vittnar om deras liv och konstnärskap.

Välbevarat konstnärshem

Carl Larsson-gården är Sveriges mest kända konstnärshem. Gården har bevarats så som det såg ut på den tid då makarna Larsson levde här med sina barn, från att familjen flyttade in 1888. Miljöerna kan kännas igen från många av Carl Larssons målningar. Samtidigt gör gårdens orörda skick att den är intressant inte bara på grund av kopplingen till makarna Larsson.

Historia

Lilla Hyttnäs, fastigheten som Carl Larsson-gården ligger på, ägdes ursprungligen av Karins far Adolf Bergöö. 1888 fick Karin och svärsonen Carl Larsson fastigheten som gåva. Då var den endast bebyggd med en timrad envåningsstuga på två rum och kök. Mellan åren 1890 och 1900 gjorde makarna Larsson flertalet om- och utbyggnader på stugan, som växte med familjen och förbättrad ekonomi. Carl och Karin fick i snabb följd åtta barn. 1901 flyttade familjen permanent till Sundborn.

Arkitektur

Carl Larsson-gården utgör för många sinnebilden av den svenska nationalromantiken. Husets alla tillbyggnader ger upplevelsen av att det slingrar sig fram i vinklar och vrår, enligt tidens rådande engelska influenser. Det sägs att bysnickare Arnbom ständigt var i farten på gården. Den senaste utbyggnaden av gården skedde 1912, då man fogade en bergsmansstuga från Aspeboda med vackra målningar till ateljén.

Ett hem präglat av konstnärer

Carl Larsson-gårdens särprägel grundar sig naturligtvis i makarna Larssons konstnärliga sätt att inreda hemmet. Karin, som utbildats till konstnär i både Stockholm och Paris, tillförde hemmet vackra textilier av egen design genom vävning och sömnad. Hon är till stor del ansvarig för de djärva inredningsvalen i huset och designade flera möbler själv. Carl målade blomslingor och tänkespråk på listverk, dekorerade med familjemedlemmarnas porträtt på skåp och dörrspeglar och satte glasmålningar på fönstren.

Guidade visningar

Inför besök på gården kan besökare boka in sig på guidade visningar ledda av kompetenta guider. I museibutiken finns bland annat reproduktioner av makarna Larssons alster.

Upptäck trädgården

Sundborns trädgård är flitigt avbildad i Carl Larssons konst. Den nuvarande trädgården återskapades 2014 för att ge en bild av hur trädgården såg ut när makarna Larsson bodde här.

Vandra Carl Larsson-leden

Mellan Falun och Sundborn sträcker sig vandringsleden uppkallad efter den kände konstnären. Totalt utgör sträckningen 8,5 kilometer.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förBad/badplats Bad/badplats
  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förKollektivtrafik Kollektivtrafik
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förServering Servering
  • Ikon förToalett Toalett
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss