Energi- och klimatomställning

Länsstyrelsen leder det regionala arbetet med energiomställningen och minskad klimatpåverkan. Vi samordnar arbetet och ger stöd till näringsliv, kommuner och myndigheter i dessa frågor. Det handlar till exempel om regional energi- och klimatstrategi, handlingsplaner, ekonomiska stöd och arenor för samverkan och kunskap.

För att vi ska nå uppsatta energi- och klimatmål behöver näringsliv, kommuner och myndigheter samarbeta. Länsstyrelsen leder och samordnar det regionala arbetet med att utveckla den regionala energiplaneringen och arbetar för att minska utsläppen av växthusgaser.

Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning (LEKS) stödjer, effektiviserar och bidrar till att utveckla länsstyrelsernas arbete.

Vad gör Länsstyrelsen?

  • Ansvarar för att tillsammans med andra aktörer uppdatera och genomföra regionala energi- och klimatstrategier med utgångspunkt i riksdagens energi- och klimatmål.
  • Arbetar med att förmedla kunskap, ge inspiration och vägleda om ekonomiska stöd för att bidra till målen.
  • Arbetar för att energi och klimat ska bli en integrerad del i alla verksamhetsområden.
  • Främjar samverkan mellan kommuner och andra lokala och regionala aktörer i arbetet med energiplanering och klimatåtgärder. Syftet är att bidra till stärkt näringslivsutveckling, minskad klimatpåverkan, förbättrad energiberedskap och trygg energiförsörjning.

Klimat- och energistrategi för Blekinge

Den globala uppvärmningen måste begränsas till under två grader, och helst inte överstiga 1,5 grader. En klimat- och energistrategi har tagits fram som ett underlag för klimatarbetet i länet. Blekinges klimatmål utgår från nationella klimat- och energimål och länets beskärda del av det globala utsläppsutrymmet, Blekinges koldioxidbudget.

Regionala klimatmål

  • Blekinges koldioxidutsläpp halveras vart fjärde år.
  • Blekinge bidrar till Sveriges mål om 50 procent effektivare energianvändning till år 2030 (jämfört med år 2005).
  • Blekinge bidrar till att Sveriges mål om en fossilfri fordonsflotta uppnås till år 2030.
  • Blekinges elproduktion är 100 procent förnybar år 2040.
  • De konsumtionsbaserade utsläppen minskar stadigt i Blekinge.
    År 2045 är utsläppen mindre än två ton per invånare.

Klimat- och energistrategi för Blekinge - Med sikte mot ett klimatneutralt Blekinge Länk till annan webbplats.

Åtgärdsprogram

Ett hållbart Blekinge är ett regionalt åtgärdsprogram för miljömålen, där Klimat & Energi ingår som ett av tre temaområden. I programmet beskrivs länets utmaningar och möjligheter tillsammans med prioriterade områden där insatser behöver genomföras. Insatserna inom temaområde Klimat & Energi syftar till att nå det övergripande målet i klimat- och energistrategin; Blekinges koldioxidutsläpp ska halveras vart fjärde år från år 2020.

Åtgärderna i programmet riktar sig till Blekinges alla aktörer och invånare.

Ett hållbart Blekinge - regionalt åtgärdsprogram för miljömål 2022-2025

Kortversion med åtgärder för tema Energi och klimat

Koldioxidbudgeten för Blekinge ger stöd för att sikta framåt och formulera nya långsiktiga mål. För att undvika katastrofala effekter på planeten och för kommande generationer har världens länder enats om Parisavtalet som innebär att den globala uppvärmningen ska begränsas till två grader. Målet ger ett maximalt framtida utsläppsutrymme av koldioxid som sedan kan fördelas över tid och ner på lokal nivå.

Koldioxidbudgeten för Blekinge visar att det krävs en minskningstakt på 16 procent per år för att hålla oss till vår beskärda del av det kvarvarande utsläppsutrymmet.

Rapporten Koldioxidbudget 2020-2040, Blekinge län Länk till annan webbplats.

Klimatsamverkan Blekinge

Att ställa om till ett klimatneutralt och robust Blekinge är en utmaning, samtidigt som det skapar möjligheter till ett långsiktigt hållbart och attraktivt Blekinge. För att nå dit krävs engagemang på alla nivåer och samverkan i länet.

Klimatsamverkan är en plattform för samverkan och samordning mellan olika aktörer inom offentlig verksamhet, näringsliv och andra organisationer. Inom Klimatsamverkan Blekinge arbetar vi aktivt både med utsläppsminskning av växthusgaser och anpassning av samhället till ett förändrat klimat.

Klimatsamverkan Blekinges webbplats Länk till annan webbplats.

Klimatanpassning på länsstyrelsens webbplats

Underlag för ett fossilfritt Blekinge

Solkusten Blekinge

Blekinge har bra förutsättningar för produktion av solel och det finns stora utvecklingsmöjligheter. Om vi tog vara på solenergin som strålar in mot Blekinges byggnadstak skulle det täcka så mycket som 75 procent av länets totala elanvändning och samtidigt ge många nya arbetstillfällen.

Länsstyrelsen arbetar aktivt med att öka andelen solenergi i länet. Mellan 2015 och 2018 ökade den installerade effekten kraftigt i Blekinge, från 2 till 7,6 megawatt. Målet för Blekinge är att solelen ska stå för cirka 5 procent av elanvändningen senast år 2030, vilket motsvarar 110 MW installerad effekt.

Genom att använda solkartan kan du se hur mycket solen strålar på ditt tak, vilka delar av taket som passar bäst för en solcellsanläggning och hur mycket el du kan producera under ett år.

Så använder du solkartan

Öppna via länken till din kommun:

Karlshamn Länk till annan webbplats.

Karlskrona Länk till annan webbplats.

Ronneby Länk till annan webbplats.

Olofström Länk till annan webbplats.

Sölvesborg Länk till annan webbplats.

Analys av solenergipotential på tak (2D)

Zooma in på kartan och klicka på det hus du är intresserad av. Takytan är indelad i tre färger. Färgerna representerar olika energiklasser som visar hur stor solinstrålningen är på olika delar av taket. Skuggning från andra byggnader, vegetation och skorstenar är medräknade i kalkylen.

  • För att få fram den uppskattade elproduktionen fyller du i systemverkningsgraden för det solcellssystem som du vill investera i. Du kan ange 1–20 procent. Normal systemverkningsgrad är cirka 13 procent.
  • Ange också hur många kvadratmeter solpaneler du tänker installera. Tänk på att till exempel sotningsstegar och snörasskydd minskar ytan du kan använda till solpaneler.
  • I diagrammet ser du energiklasserna för de takytor som du kan använda till solcellspaneler. Du ser också hur många kvadratmeter solceller det blir för respektive energiklass. Klicka och dra i den gråmarkerade delen för att öka eller minska ytan för ditt solcellssystem.

Analys av solinstrålning på tak och fasader (3D)

I solkartan kan du också uppskatta hur mycket solenergi som når fasader under ett representativt år. Genom att klicka på knappen i nedre vänstra hörnet på dialogrutan som beskrivs ovan får du tillgång till denna information:

  • När du klickar på knappen öppnas en interaktiv 3D-vy för vald byggnad. Du kan vrida vyn och zooma in på olika delar av byggnaden.
  • I 3D-vyn finns uppgifter om total potentiell solinstrålning på byggnadens tak respektive fasader. Det finns även diagram som beskriver hur stora ytor (vertikal y-axel) som uppfyller olika energiklasser (horisontell x-axel). Uppgifter om solinstrålning på tak för vald byggnad är identisk med den som presenteras i den första dialogrutan (2D).
  • Det är samma energiklasser på både tak och fasader, tänk på att angivna siffror beskriver årlig solinstrålning på tak och fasader och inte möjlig solelproduktion. Solinstrålningen redovisas individuellt för varje byggnadskropp även om det finns flera fastigheter i samma byggnad, exempelvis radhus.

3D-vyn på byggnader fungerar i Chrome, Firefox och senaste versionen av Explorer. 2D-vyn fungerar i alla webbläsare.

Spara uträkningen som pdf

Spara uträkningen som en pdf-fil. Ta med kartan till en leverantör för att få hjälp med att ta fram ett solcellssystem som passar för ditt tak.

Din Kommunala Energi & Klimatrådgivare hjälper gärna till om du vill veta mer om solenergi.

Om kartan ger en missvisande bild av huset så kan det bero på följande:

Solkartan Blekinge baseras på NH-laserdata från Lantmäteriverket. Denna datatyp har lokalt låg kvalitet, dvs. det finns för få punkter för att skapa en rättvisande takkonstruktion. Detta kan exempelvis bero på ytmaterialets egenskaper så att takets reflektans blir dåligt. För vissa tak saknas därför verklig data, så i förekommande fall har dessa ersatts med en förhöjd plan takyta som solenergipotentialen har beräknats på.

Solkartan är finansierad av Energimyndigheten och har tagits fram av Tyréns AB. Den är en del i ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Energikontor Sydost och länets kommuner för att öka andelen solceller i Blekinge.

Statistik för planering och uppföljning

Länsstyrelsen analyserar energi- och klimatstatistik för planering och uppföljning. Kommunal och regional energistatistik kan till exempel sammanställas i en energibalans, som syftar till att ge en samlad redovisning av tillförsel, omvandling och användning av energi.

Kommunal och regional energistatistik, Statistikmyndigheten Länk till annan webbplats.

Hos SMHI, i den nationella emissionsdatabasen, hittar du nationell och regional statistik för utsläpp av växthusgaser.

Nationella emissionsdatabasen, SMHI Länk till annan webbplats.

Vägledningar och stöd

Länsstyrelsens energi- och klimatsamordning (LEKS) driver utvecklingsprojekt inom energi och klimat både på egen hand och tillsammans med andra aktörer. Inom projekten tar vi ibland fram olika vägledningar och handläggarstöd. De är till för dig som arbetar med energi- och klimatfrågor inom till exempel miljöprövning, energitillsyn och översiktsplanering.

Var finns pengarna för energi- och klimatinsatser?

LEKS har tagit fram sammanställningen ”Var finns pengarna för energi- och klimatinsatser?” för att underlätta för dig som vill bidra till den gröna omställningen. I sammanställningen hittar du information om vilka stöd och bidrag som finns att söka för energi- och klimatrelaterade investeringar. Kontakta gärna Länsstyrelsen för ytterligare vägledning.

Hållbar regional tillväxt, LEKS Länk till annan webbplats.

Omvärldsbevakning inom energi och klimat

LEKS Omvärldsbevakning är ett nyhetsbrev för dig som arbetar med frågor inom energi och klimat. I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om:

  • budgetsatsningar
  • nya uppdrag
  • utlysningar om finansiering
  • nya rapporter och webbinarium.

Nyhetsbrevet utkommer tre gånger om året och publiceras på LEKS webbplats.

Länsstyrelsernas energi-och klimatsamordning, LEKS Länk till annan webbplats.

Energieffektivisering

Energieffektivisering har en viktig roll i elektrifieringen av samhället. Det är ett av de främsta sätten att minska utsläppen av växthusgaser. Länsstyrelsen vägleder kommunerna i energieffektivisering och energitillsyn.

Alla verksamhetsutövare har en skyldighet att hushålla med el. För att förenkla för företag och andra verksamheter som vill bli mer energieffektiva har Länsstyrelserna i samarbete ned Energimyndigheten tagit fram en rad hjälpmedel. På Energimyndighetens webbplats finns dessa stöd samlade:

Företagsguiden, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.

Metodstöd för energieffektivisering, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.

Vägledning kring energitillsyn till verksamhetsutövare och tillsynsmyndigheter, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.

Vägledning för energi i miljöprövningar

Länsstyrelsen har tagit fram en vägledning till hur energiaspekten kan inkluderas i miljöprövningar. Den gäller hela vägen från samråd till beslut. Vägledningen vänder sig till de parter som behöver samverka för en god och snabb prövningsprocess:

  • miljöprövningsdelegationerna
  • länsstyrelserna
  • verksamhetsutövarna.

Vägledning - Energi i miljöprövning Länk till annan webbplats.

Vägledning för hållbar fysisk planering

Du som arbetar som planhandläggare har en viktig roll i att integrera energi- och klimatfrågor i översiktsplaner och detaljplaner. Länsstyrelsen har sammanställt en checklista som innehåller exempel på hur energi- och klimataspekten kan lyftas in i den fysiska planeringen. Checklistan är tänkt att vara ett stöd inom både översikts- och detaljplanering.

Checklista för begränsad klimatpåverkan, RUS Länk till annan webbplats.

Rapporten ”Hur kan vi göra länstransportplanerna mer klimatsmarta?” är ett kunskapsunderlag för dig som arbetar med samhällsplanering eller upprättande av länstransportplaner.

Klimatsmart fysisk planering, LEKS Länk till annan webbplats.

Planeringsunderlag från Länsstyrelsen och andra statliga myndigheter finns samlade i Planeringskatalogen. Där kan du söka planeringsunderlag nationellt, avgränsat efter län eller kommun samt inom ett flertal ämnesområden. I Planeringskatalogen kan du exempelvis hitta vägledningar och handböcker inom sakområde klimat och energi.

Vägledningar och handböcker inom sakområde energi och klimat, Planeringskatalogen Länk till annan webbplats.

Omställning till fossilfria transporter

Det finns en översikt där du kan hitta var laddstationer och tankstationer med fossilfria bränslen finns tillgängliga idag. Där ingår även vilka utbyggnadsplaner som finns för framtiden. Du kan även se hur många fordon som är registrerade i länet eller kommunen och vilket drivmedel som de använder.

Det finns även en samarbetsfunktion med målet att förenkla för aktörer. Här kan du hitta samarbetsparnters för att arbeta med omställningen till fossilfria transporter.

Tillsammans banar vi väg för framtidens fordonsflotta, Drivmedla.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Klimat och energi

E-post till klimatochenergi.blekinge@lansstyrelsen.se
010-224 00 00 (växel)

Växeln är öppen mån-fre kl. 08.00-16.30

Dela sidan:

Landshövding

Ulrica Messing

Besöksadress

Skeppsbrokajen 4

Postadress

371 86 Karlskrona

Organisationsnummer

202100-2320

Följ oss