Avhoppare från organiserad brottslighet
Du som arbetar på en kommun, region eller annan verksamhet med insatser för avhoppare från organiserad brottslighet kan få stöd från Länsstyrelsen. Länsstyrelsen samordnar och stödjer arbetet i länet för att personer ska kunna lämna organiserad brottslighet på ett säkert sätt.
Alla som vill lämna organiserad brottslighet ska kunna göra det. Personer som väljer att hoppa av ska få det skydd, stöd och insatser som de behöver. Länsstyrelsens insatser för avhopparverksamhet är en central del av det övergripande brottsförebyggande arbetet där målet är att bidra till ökad trygghet och minskad kriminalitet.
Länsstyrelsens stöd och samordning
Vi ger stöd och samordnar arbetet för avhoppare i länet genom att:
- skapa samverkan och dialog inom länet. Vi främjar samarbetet mellan kommuner, regioner, myndigheter och andra aktörer. Genom att samla och sprida goda exempel och arbetssätt kan fler lära av varandra.
- sprida kunskap och verktyg. Vi ser till att nationella metoder, kunskapsstöd och verktyg når ut till dem som arbetar nära avhoppare – till exempel socialtjänst, frivård och ideella organisationer.
- vara en länk mellan nationell och lokal nivå. Vi förmedlar information från nationella myndigheter och lyfter lokala behov vidare till nationell nivå.
- informera om stöd. Tillsammans med andra aktörer sprider vi information om vilket stöd som finns för den som funderar på att hoppa av – eller redan är på väg att lämna en kriminell gruppering.
Så definieras organiserad brottslighet inom uppdraget
Uppdraget utgår från en bred definition av organiserad brottslighet. Det innebär att även personer som vill lämna våldsbejakande extremism eller hedersrelaterade miljöer kan få stöd. Både barn och vuxna kan behöva insatser för att på ett hållbart sätt bryta med kriminalitet.
Mer om uppdraget
Uppdraget pågår till den 1 mars 2026 och sker i nära samverkan med Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen.