Åtgärd i naturmiljön
Ska du utföra en åtgärd som riskerar att väsentligt ändra naturmiljön? Då måste du först samråda med Länsstyrelsen. Det gäller även områden som inte är skyddade.
När ska du anmäla om samråd?
Om du vill utföra en åtgärd i landskapet som kan väsentligt ändra naturmiljön ska du först samråda med Länsstyrelsen enligt miljöbalken tolfte kapitlet, sjätte paragrafen. Det gäller åtgärder som inte kräver anmälan eller tillstånd enligt någon annan del i miljöbalken.
Ibland kan det vara svårt att bedöma i hur stor omfattning åtgärden kan komma att ändra naturmiljön. Även i tveksamma fall bör du göra en anmälan. Om du inte anmäler åtgärden, måste du som har utfört åtgärden kunna bevisa att naturmiljön inte har ändrats.
Vid dessa tillfällen är det vanligtvis lämpligt att anmäla om samråd:
- anordning av större evenemang inom friluftsliv, till exempel orienterings- eller cykeltävlingar
- arbete med ledningar
- husbehovstäkter
- vindkraftverk lägre än 50 meter, mast/torn
- åtgärder på särskilt skyddsvärda träd
- anläggning eller ändring av enskilda vägar i känsliga naturmiljöer
- eller vid andra prospekteringar.
Miljösamverkan Sverige har tagit fram vägledningar som kan hjälpa dig att ta fram ett korrekt och fullständigt underlag:
Anmälan om samråd krävs alltid vid anläggande av allmänna skoterleder.
Anmäl samråd i våra e-tjänster
Samråd för husbehovstäkter
Om åtgärden gäller husbehovstäkt av naturgrus, berg, matjord, morän, torv, sand, lera med mera.
Samråd för ledningar
Om åtgärden gäller att dra nya eller byta ut luft- och markledningar, rasera, underhållsröja, trädsäkra/kantträdsavverka och bredda befintliga ledningsgator med mera.
Samråd för mast, torn eller vindkraftverk
Om åtgärden gäller uppförande av mast eller torn oavsett höjd, eller vindkraftverk lägre än 50 meter.
Samråd för prospekteringsarbeten
Om åtgärden gäller geofysiska mätningar, geokemisk provtagning, moränprovtagning, diamantborrning, karteringsdiken med mera.
Samråd för uppförande av solcellsanläggning
Om åtgärden gäller att bygga en solcellsanläggning på marken.
Samråd för övriga verksamheter
Om åtgärden till exempel gäller att schakta i större omfattning, bygga vägar, tippa och lägga upp rivningsmassor om det inte är anmälningspliktigt enligt kapitel 9 i miljöbalken, anlägga leder för vandring, ridning och skoteråkning, genomföra större friluftsaktiviteter, friluftstävlingar med många deltagare eller rennäringsanläggningar.
Anvisningar till hjälp vid anmälan om samråd
Ibland kan det vara svårt att bedöma i hur stor omfattning åtgärden kan komma att ändra naturmiljön. Även i tveksamma fall bör en anmälan göras.
- Du ska anmäla om samråd enligt 12 kap 6§ miljöbalken.
- Anmäl minst sex veckor innan du planerar att genomföra åtgärden.
- För alla anmälningar är det viktigt att du som söker först har tagit reda på vilka natur- och kulturvärden som finns i området.
- Om risken finns för påverkan av natur- och kulturvärden ska du ange vilka försiktighetsåtgärder som vidtagits för att minimera påverkan.
- Om markområdet berörs av områdesskydd, till exempel strandskydd, krävs oftast tillstånd eller dispens, vilket i vissa fall ersätter 12:6-samrådet.
Behövs tillstånd eller dispens för ingrepp i skyddad natur?
Om solcellsanläggningen berör skyddad natur, som naturreservat, strandskydd, generellt biotopskydd, skogliga områdesskydd, eller om den planeras i eller i närheten av ett Natura 2000-område kan det krävas särskilt tillstånd eller dispens.
Finns det fornlämningar som berörs?
Redogör för eventuella fornlämningar som finns i området och även i närområdet. Vill du schakta och påla i ett område med fornlämningar kan det behövas tillstånd och ibland arkeologiska utredningar. Vid större markingrepp kan det krävas utredningar även om det inte finns idag kända fornlämningar i området.
Behövs dispens från terrängkörningslagen?
Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens för terrängkörning.
Hålls tillräckligt avstånd till närliggande väg?
Om solcellsanläggningen placeras inom en vägs skyddsområde kan det krävas tillstånd enligt väglagen. Skyddsområdet är oftast tolv meter från vägområdet, men kan vara upp till 50 meter.
Den som utför en åtgärd eller verksamhet i naturmiljön måste följa de allmänna hänsynsreglerna. Det innebär att den som utför åtgärderna ska visa att lagstiftningen följs och att de har tillräckliga kunskaper om hur miljön och människors hälsa påverkas och skyddas. Det innebär också att det finns en skyldighet att vidta åtgärder mot risken för skador och olägenheter för miljön. Platsen för åtgärden ska väljas så att ändamålet kan uppnås med minsta intrång och besvär.
Inom länet kan det finnas regionala föreskrifter om särskild anmälningsskyldighet gällande preciserade verksamheter eller åtgärder. I de flesta fall gäller detta mindre områden än hela länet och benämns oftast samrådsområden. De lokala föreskrifterna kungörs i länens författningssamlingar och lättillgänglig information ska finnas på respektive läns webbplats.
Begreppet naturmiljö är mycket omfattande och innefattar exempelvis berggrunden, jordlagren, yt- och grundvattnet, luften, naturmiljöer både på land och i vatten, växter och djur. Även landskapsbilden och kulturlandskapet omfattas, liksom naturmiljön i tätortsnära områden.
Enligt lagstiftningen ska en anmälan göras om en verksamhet eller åtgärd som inte omfattas av andra bestämmelser i miljöbalken kan komma att väsentligt ändra naturmiljön. En väsentlig ändring sker främst genom ett fysiskt ingrepp eller en förändrad användning av mark eller vatten. Exempel på detta är grävning, utfyllnad, avverkning eller avbaning av vegetation och uppförande av byggnader och anläggningar. Påverkan på naturmiljön kan också vara störningar på djurlivet eller slitage på naturen.
För alla anmälningar är det viktigt att den som söker har tagit reda på information om vilka natur- och kulturvärden som finns i området och som eventuellt kan påverkas. Om risken finns för påverkan ska ni ange vilka försiktighetsåtgärder som vidtagits för att minimera påverkan.
Verksamheten eller åtgärder får inte påbörjas förrän tidigast sex veckor efter det att anmälan lämnats in till länsstyrelsen, om inte länsstyrelsen har meddelat något annat.
Anmälan kan göras av verksamhetsutövaren (företag, privatpersoner) eller dennes ombud och en anmälan om samråd kostar ingenting.
Du kan skicka in din anmälan elektroniskt och får då också möjlighet att bifoga ett eller flera dokument elektroniskt om de har filformaten PDF, TIF eller JPG. Länsstyrelsen har en begränsning i hur stora filer som vi kan ta emot. Vid bilagor över 10 megabyte ta kontakt med mottagande länsstyrelse för att komma överens om på vilket sätt bilagornas kan levereras digitalt.
Ett annat alternativ är att skriva ut din anmälan i PDF och skicka in den i pappersform med bifogade dokument.
Om åtgärder på särskilt skyddsvärda träd
Enligt miljöbalken 12 kap 6 §, ska den som utför en åtgärd på ett särskilt skyddsvärt träd och där åtgärden kan komma att väsentligt ändra naturmiljön ska den som planerar att vidta åtgärden lämna in en anmälan för samråd. Exempel på åtgärder som kan komma att väsentligt ändra naturmiljön är; avverkning, toppkapning eller annan kraftig beskärning.
Ett särskilt skyddsvärt träd är:
Jätteträd
Träd grövre än 1 meter i diameter i brösthöjd (1,3 m över marken).
Mycket gamla träd
Ek, bok, gran och tall, äldre än 200 år. Övriga trädslag äldre än 140 år.
Hålträd
Träd grövre än 40 cm i diameter i brösthöjd (1,3 m över marken) med hål i stammen.
Länsstyrelsen Värmland bedömer att även träd över 70 cm i diameter ska samrådas. Detta är för att bevara de träd som är ”nästa generation” och som kan behöva ett visst skydd för att uppnå särskilt skyddsvärt träd på 1 meter i stamdiameter. Även åtgärder på rödlistade träd så som exempelvis Alm och Ask kan kräva ett samråd.
Detta gäller både levande och döda träd.
Du använder e-tjänsten Anmäl samråd för övriga verksamheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mer om särskilt skyddsvärda träd finner du under vår faktasida om hotade djur och växter.
Underhållsröjning i kraftledningsgator - gör så här för att inte behöva samråd
Det är alltid du som verksamhetsutövare som ansvarar för bedömningen om åtgärden riskerar att väsentligt ändra naturmiljön. Naturmiljön omfattar all natur, även enskilda träd kan ses som en naturmiljö. Du kan vidta försiktighetsåtgärder för att minimera risken för skada på naturvärden.
Om du gör bedömningen att du uppfyller kraven nedan och underhållsröjningen inte medför en väsentlig förändring av natur- och kulturmiljön behöver du inte lämna in en anmälan om samråd enligt 12 kap 6 § miljöbalken.
Observera att detta inte gäller kantträdsavverkning av riskträd utanför den öppna ledningsgatan. Om enstaka träd behöver fällas utanför den öppna ledningsgatan i samband med en underhållsröjning ska en samrådsanmälan lämnas in för de berörda träden/sträckan.
Det är viktigt att de som utför underhållsröjningsarbetet har kunskap om vilka träd och buskar som behöver avverkas och vilka som kan stå kvar utan att hota ledningen.
- Körskador ska undvikas. Detta är särskilt viktigt vid körning inom ängs- och betesmarker, skogliga nyckelbiotoper, våtmarker, vid vattendrag och i anslutning till fornlämningar. Att bedöma körskada kan vara svårt, här är några exempel på vad en skada kan vara.
- Med körskada avses till exempel:
- Alla typer av spår som inte återställs av sig självt inom 1–2 år, på så vis att det inte längre går att se att någon kört på marken.
- Blöt mark – alla typer av spår som leder till att vatten tar en annan väg, risk för grumling och förändrat djup/läge av vatten räknas som en körskada.
- Gräsmarker – alla typer av spår som förstör grässvålen, skapar upptryckta kanter runt hjulspåret som i sin tur ligger lägre än omgivande mark. Spår som endast syns som en ”ruggning” i markytan räknas inte som en skada.
- Om alléträd som omfattas av biotopskyddsbestämmelserna eller träd som klassas som särskilt skyddsvärda berörs av åtgärden kan den behöva anmälas för samråd. Döda grenar kan beskäras utan att anmälan för samråd behövs. Kan åtgärden skada träden och en samrådsanmälan behövs ska en avvägning göras om det finns alternativa åtgärder som innebär ett mindre ingrepp.
- Som särskilt skyddsvärda träd räknas:
- Jätteträd: Levande eller döda träd som är grövre än 1 meter i diameter på det smalaste stället under brösthöjd.
- Mycket gamla träd: Levande eller död gran, tall, ek och bok som är äldre än 200 år. Övriga trädslag som är äldre än 140 år.
- Grova lövträd, hålträd eller träd präglade av jordbrukshävd får endast beskäras eller topphuggas på högsta, ur elsäkerhetssynpunkt, möjliga höjd. Certifierad arborist, eller person med likvärdig kompetens, ska användas vid beskärning och topphuggning.
- Länsstyrelsen Värmland bedömer att även träd över 70 cm i diameter ska samrådas. Detta är för att bevara de träd som är ”nästa generation” och som kan behöva ett visst skydd för att uppnå särskilt skyddsvärt träd på 1 meter i stamdiameter.
- Åtgärder på rödlistade träd så som exempelvis Alm och Ask kan kräva ett samråd.
- De fornlämningar som ligger i ledningsgatan bör märkas med tydliga markeringar i fält innan arbetet påbörjas, så att de inte riskerar att skadas.
- Inga körskador eller andra markskador får förekomma på fornlämningar eller inom fornlämningsområdet.
- Avverkningsavfall får inte läggas på fornlämning eller i fornlämningsområdet
- Uppläggning av material, virke eller grot eller uppställning av eventuella maskiner och arbetsbodar får inte ske på fornlämning eller i fornlämningsområdet.
- Vid motormanuell röjning där riset sprids ut och inte placeras på fornlämningar samt där ingen körning sker med tyngre fordon krävs inget vidare samråd.
- Vad säger lagen om fornlämningar? Läs mer på Fornlämningar och fornfynd | Länsstyrelsen Värmland (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.
- Röjningsavfall får inte läggas på fornlämningar, i vatten eller våtmarker eller på skyddade småbiotoper som stenmurar, odlingsrösen med flera. Röjningsavfall ska samlas ihop i högar på ängs- och betesmark och ska sedan transporteras bort. Röjningsavfall bör inte heller läggas på stigar eller vandringsleder.
- Vid passage förbi vattendrag och diken får inga arbeten ske i vattenområdet utan en anmälan om vattenverksamhet. Läs mer på Anmälan om vattenverksamhet | Länsstyrelsen Värmland (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.
- Inom skyddade områden gäller särskilda föreskrifter. Kontakta Länsstyrelsen för vad som gäller i aktuellt område, se kontaktuppgifter nedan.
- Om fridlysta eller rödlistade arter (VU, EN, CR) berörs behöver en anmälan för samråd göras, vissa åtgärder kan också kräva dispens från fridlysningsbestämmelserna.
- I områden med värden kopplande till rikt fågelliv (till exempel nyckelbiotoper, strandängar, våtmarker) och där artportalen ger observationer på artskyddade och rödlistade fåglar, får arbete inte utföras under vissa perioder för att undvika störning under fåglarnas häckningsperiod. Kontakta Länsstyrelsen Värmland för att få reda på vilka datum som gäller.
Anmälan till andra myndigheter
För vissa åtgärder i naturen ska anmälan göras till andra myndigheter.
Åtgärder i skog
Om åtgärden eller verksamheten gäller skogsbruksåtgärder ska samrådsanmälan göras till Skogsstyrelsen. Men om samrådsområdet är 50 meter från en forn- och/eller kulturlämning (gäller bebyggelselämningar och gruvhål/områden) ska du samråda med Länsstyrelsen om du planerar verksamhet närmare än 50 meter från dessa lämningar.
Samråd vid skogsbruksåtgärder som berör forn- och/eller kulturlämningar
Åtgärder inom militära områden
Om åtgärden eller verksamheten gäller åtgärder inom Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Försvarets materielverk och Försvarets radioanstalt ska samrådsanmälan göras till Generalläkaren.
Kommunens roll
Om Länsstyrelsen har överlåtit tillsynsansvaret till kommunen ska samrådsanmälan göras till kommunen.