Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Beställning av varningsmottagare

Om du bor, har fritidshus eller har verksamhet inom 25 kilometer från Forsmarks kärnkraftverk ska du ha en varningsmottagare för att kunna bli varnad vid en händelse på kärnkraftverket. Varningsmottagaren tillhör fastigheten eller bostaden.

Under hösten 2023 och under det första kvartalet 2024 har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickat ut nya varningsmottagare till alla hushåll och verksamheter inom den inre och yttre beredskapszonen runt Forsmark. Om du inte har fått någon varningsmottagare kan du beställa en i formuläret på den här sidan.

Om du bara har en äldre modell hemma, en svart radio, ska du beställa en ny i formuläret. Många varningsmottagare av den äldre modellen fungerar fortfarande men det nyss genomförda utskicket syftar till att byta ut de gamla varningsmottagarna så att alla har den nya modellen.

Mellan 14 juni och 19 augusti pausas utskicken. Du kan fortfarande beställa en varningsmottagare men får ingen avi om uthämtning förrän efter sommaruppehållet.Ligger leveransadressen i beredskapszonen? * (obligatorisk)
Ligger leveransadressen i beredskapszonen?Anledning till din beställning
Anledning till din beställningHar du fått ett gult vykort med texten "Snart kommer din varningsmottagare" * (obligatorisk)
Har du fått ett gult vykort med texten "Snart kommer din varningsmottagare"


Om ditt företag eller verksamhet ligger i beredskapszonen runt Forsmarks kärnkraftverk och saknar varningsmottagare eller av andra skäl behöver beställa varningsmottagare kan du göra det via formuläret nedan. Om ni behöver fler varningsmottagare ska skäl till detta anges.
Ligger leveransadressen i beredskapszonen? * (obligatorisk)
Ligger leveransadressen i beredskapszonen?Anledning till er beställning * (obligatorisk)
Anledning till er beställning


Avisering via PostNords app eller SMS

Det är många som beställer varningsmottagare så det kan dröja innan du kan hämta ut ditt paket hos ditt postombud. Om du har PostNords app får du notis från den, annars kommer avviseringen som ett SMS. I avviseringen står det att paketet är från MSB.

Varning för falska SMS och e-post

Under utdelningen av varningsmottagare har det förekommit falska SMS och e-post-meddelanden. Vi vill varna för att klicka på länkar eller följa andra uppmaningar i SMS eller e-postmeddelanden. MSB skickar inga e.-postmeddelanden. Varningsmottagaren är gratis och det tillkommer inga kostnader för frakt eller något annat.

Bild på en varningsmottagare tillsammans med en vas med blommor och en ljusstake.

Så här ser varningsmottagaren ut. Den fungerar som en radio och varnar om det finns risk för en olycka eller om det har inträffat en olycka i kärnkraftverket som finns i närheten.

Vad är en varningsmottagare?

Varningsmottagaren är en radio som är framtagen för att varna om det finns risk för en olycka eller om det har inträffat en olycka i kärnkraftverket som finns i närheten.

Alla hushåll och verksamheter i beredskapszonerna runt Forsmark ska ha en egen varningsmottagare. Det ingår i de skyddsåtgärder som regeringen har beslutat ska finnas kring de svenska kärnkraftverken.

Varningsmottagaren tillhör fastigheten eller bostaden. Flyttar du ska den lämnas kvar.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som delar ut varningsmottagarna i samverkan med Länsstyrelsen i Uppsala län.

Hur fungerar en varningsmottagare?

  • Vid larm från Forsmarks kärnkraftverk startar mottagaren automatiskt.
  • En signal hörs och den röda LED-lampan börjar blinka.
  • Displayen visar en larmtext och tid när larmet aktiverades.
  • Sveriges Radio P4 informerar om händelsen.
  • Lyssna på P4 för att få information om vad som har inträffat på kärnkraftverket och hur du ska göra för att skydda dig och andra.

Testas fyra gånger per år

Varningsmottagaren testas klockan 19.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Då sänds ett provlarm och Sveriges Radio läser en text.

Vanliga frågor och svar

När vi tar emot din beställning skickar vi vidare beställningen till MSB:s lager. Därifrån skickas din varningsmottagare via postombud hem till dig. Om du har PostNord-appen får du en notis från appen, annars kommer aviseringen som SMS. I meddelandet står det att paketet är från MSB.

Du behåller din gamla mottagare tills du får en ny. När du fått en ny kan du lämna in den gamla på elektronikåtervinning.

Alla fastigheter i beredskapszonerna ska ha en varningsmottagare. Den tillhör fastigheten och ska lämnas kvar när du flyttar. Om det inte finns någon varningsmottagare kan du beställa en ny genom att fylla i formuläret på denna sida.

Paketet ligger kvar på postutlämningsstället en vecka. Om du missade att hämta ut det får du göra en ny beställning genom att fylla i formuläret på den här sidan.

Paketet ligger kvar i en vecka. Hämta ut ditt paket så fort som möjligt.

Det går inte köpa varningsmottagare. Varningsmottagare delas ut till de som bor eller har verksamhet i en beredskapszon. Den delas ut av MSB i samarbete med Länsstyrelserna. Varningsmottagaren tillhör fastigheten och ska lämnas kvar om man flyttar.

Läs först bruksanvisningen och följ de instruktioner som finns i den. Om de åtgärderna inte hjälper, kontakta länsstyrelsen.

Bruksanvisning för varningsmottagare vid kärnkraftslarm (pdf) Pdf, 1.9 MB.

Högst upp till höger i displayen finns staplar som visar signalstyrkan. Det ska vara minst tre streck. Om det är färre eller inga streck alls, prova med att justera antennen. Om inte det fungerar flytta mottagaren till en annan plats. Om de åtgärderna inte hjälper, kontakta länsstyrelsen.

Ja, hos SOS Alarm finns två tjänster som hörselnedsatta kan använda sig av. Antingen genom att ladda ner 112-appen eller anmäla sig till SMS112. Mer information finns på SOS Alarms webbplats www.sosalarm.se Länk till annan webbplats. under rubriken 112 och andra viktiga nummer samt SMS112.

Tjänsten SMS112 är endast öppen för personer som är döva, tal- eller hörselskadade. För att kunna använda tjänsten måste personen registrera sig i förväg via SOS Alarms webbplats.

Varningsmottagaren har ett batteri som klarar 72 timmar. Via USB-kontakten kan man strömförsörja mottagaren med till exempel en 12 volts powerbank. Om du har solceller kan du använda en solcellsladdare 5 volt till mobiltelefon.

Bruksanvisning som PDF-fil

En bruksanvisning följer med paketet med varningsmottagaren. Bruksanvisningen finns också som digital version.

Bruksanvisning för varningsmottagare vid kärnkraftslarm (pdf) Pdf, 1.9 MB.

Kontakt

Kontakt för beredskapsfrågor

Telefon: 010-22 33 000

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss