Avfallsbrottslighet

Länsstyrelsen ska driva arbetet mot avfallsbrottslighet i länet. Det gör vi till exempel genom att arbeta för att kommuner, statliga myndigheter och andra aktörer i länet samverkar och tillsammans utvecklar arbetet mot avfallsbrottslighet. Om du misstänker illegal avfallshantering ska du vända dig till kommunen. Misstänker du illegal gränsöverskridande avfallstransport kontaktar du Länsstyrelsen.

Avfallsbrottslighet är en uppmärksammad typ av miljöbrott som ofta kopplas till andra brott som exempelvis penningtvätt, skattebrott, arbetsmiljöbrott, människoexploatering och smugglingsbrott. Drivkraften är framför allt stora ekonomiska vinster, låg upptäcktsrisk och låga straff.

En illegal avfallshantering kan ske på

  • en plats som kan vara en avfallsverksamhet
  • en plats för tippning eller dumpning av avfall i naturen eller i vattnet
  • en väg, till exempel genom nationella eller gränsöverskridande avfallstransporter.

Hur tjänar man pengar på avfallet?

Avfallet kan delas upp i

  • avfall som har ett marknadsvärde och därmed kan säljas illegalt (till exempel metallskrot såsom järn, koppar, aluminium, stål)
  • avfall som det kostar pengar att ta om hand på ett lagligt sätt (till exempel bygg- och rivningsavfall).

Betydande summor går att tjäna genom att ta betalt av avfallsproducenten för korrekt behandling, och sedan behandla avfallet på olagligt sätt, såsom att gräva ned, bränna, tippa det i terrängen eller exportera det. Oseriösa aktörer kan på så sätt ge ett lågt anbud på avfallshanteringen men ändå tjäna mycket pengar.

I den illegala avfallshanteringen förekommer olika aktörer som medvetet eller omedvetet medverkar till brottsuppläggen, till exempel så kallade målvakter eller oseriösa miljökonsulter som lämnar oriktiga intyg från till exempel provtagning.

Konsekvenser av avfallsbrottslighet

Avfallsbrottslighet orsakar stora negativa konsekvenser för miljö, skattemedel och förtroende för offentliga aktörer. Mark och vatten kan förorenas, farliga ämnen släppas ut till luft, och biologisk mångfald gå förlorad. Offentliga aktörers kostnader för att ta hand om och återställa de skador som uppstått kan bli höga. Brottsligheten bidrar till en osund konkurrens och minskar tilltron till samhällets förmåga att hantera brottsligheten. De offentliga aktörerna misstänker att mörkertalet kan vara stort då många brott inte upptäckts.

Illegal avfallshantering i Stockholms län

Flera kommuner i länet har drabbats av illegal avfallshantering. De mest kända fallen handlar om osorterat och förorenat bygg- och rivningsavfall som tippats på flera fastigheter i länet.

Fusk med användning av massor är en annan uppmärksammad företeelse. Massor genereras vid exploatering, nybyggnation och underhåll av infrastruktur, och kan bestå av jord, asfalt, krossat berg, muddermassor med mera. Massor kan ibland betraktas som avfall, till exempel när de innehåller stora mängder föroreningar. Det förekommer fusk med provresultat gällande förorenade massor och ibland används massor utan något tydligt syfte, till exempel anläggning av skogsbilvägar som inte leder någonstans, bullervallar som inte behövs, med mera.

I länet finns också många aktörer som handlar med och exporterar begagnade varor såsom fordon, bildelar, elektronik, däck, möbler och kläder till utlandet. I vissa fall kan sådana varor anses vara avfall och gränsöverskridande transporter av dessa kan vara olagliga.

Det förekommer även stölder från återvinningsanläggningar av bland annat bilbatterier och frityrolja.

Lägesbilden avseende avfallsbrottslighet i länet är svår att uppskatta eftersom mycket av det illegala kan vara oupptäckt. Vår kunskap om läget hämtar vi från kommuner i länet som upptäcker felaktigheter vid tillsyn eller genom tips och klagomål från allmänheten.

Vad gör Länsstyrelsen i Stockholms län?

Länsstyrelsen stärker sedan 2022 arbetet mot avfallsbrottslighet. Ett av målen är att delta och samordna tillsynskampanjer i länet. Ett annat mål är att utveckla stöd och vägledning till kommunerna avseende illegal hantering av avfall. Länsstyrelsens roll är också att främja samverkan mellan kommuner, statliga myndigheter, regioner och andra relevanta aktörer i länet.

Länsstyrelsen medverkar i nationella regeringsuppdrag och projekt för att komma åt avfallsbrottslighet.

Vad gör kommuner i länet?

Flera kommuner i länet har de senaste åren förstärkt budgetposten för att hitta och bekämpa illegal avfallshantering. Den stärkta satsningen ger bättre möjligheter till att arbeta mer uppsökande och förbättra samarbetet mellan kommunens avdelningar, andra kommuner och myndigheter.

Vad kan du som privatperson göra?

Om du misstänker att en privatperson eller ett företag bedriver illegal avfallshantering kan du tipsa kommunen där det misstänkta brottet sker. Mer information om hur du tipsar finns på kommunernas hemsidor.

Bra att tänka på när du lämnar tips:

  • Ange platsen, gärna en specifik adress.
  • Namn på inblandade aktörer (till exempel åkerier, företag, enskilda).
  • Vad är det för avfall?
  • Varför misstänker du att det kan handla om illegal avfallshantering?

Ta gärna fotografier och bifoga dem med ditt tips.

Om du vill vara anonym är det viktigt att ditt namn inte framgår av din e-postadress, e-postmeddelandet eller någon annanstans i tipset.

Tipsa myndigheter

Tipsa Länsstyrelsen om du misstänker en olaglig gränsöverskridande avfallstransport:

Gränsöverskridande transport av avfall

Tipsa om arbetslivskriminalitet:

Arbetslivskriminalitet – tipsa polisen, Polismyndigheten Länk till annan webbplats.

Tipsa om misstänkt skattefusk:

Tipsa om misstänkt fusk, Skatteverket Länk till annan webbplats.

Anmäl ekonomisk brottslighet:

Tipsa om ekobrott, Ekobrottsmyndigheten Länk till annan webbplats.

Läs mer om relevanta regeringsuppdrag och utredningar inom området

Förstärkta insatser mot brottslighet inom avfallsområdet, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Minska risken att systemet med anmälningsplikt utnyttjas för avfallsbrottslighet, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Kriteriet yrkesmässig och om kriterier vid prövning av tillstånd för avfallstransport, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Resursbehov för att förebygga, upptäcka och stävja avfallsbrottslighet, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot avfallsbrottslighet, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

En skärpt miljöstraffrätt och en stärkt miljöbrottsbekämpning, Regeringen Länk till annan webbplats.

Kontakt

Enheten för miljöskydd

Dela sidan:

Landshövding

Claes Lindgren (vikarierande)

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss