Friluftsliv

Länet ska ha ett rikt friluftsliv och naturen ska vara tillgänglig för alla. Länsstyrelsen arbetar för att utveckla friluftslivet i länet och göra natur- och kulturmiljöer tillgängliga.

Naturkontakt och friluftsliv är bra för både den fysiska och psykiska hälsan. I naturen kan du finna avkoppling från vardagsstressen, lugn och ro och en källa för återhämtning. Du rör på dig, träffar andra människor eller njuter ensam av naturen.

Vandring längs Sörmlandsleden på Simonberget.

Friluftslivet i Södermanland

I vårt län finns mycket bra förutsättningar för friluftsliv. På och vid stora sjöar och sjösystem, åar, i skogsmarkerna och odlingslandskapet, vid Mälaren och i skärgården vid kusten. Det finns fina möjligheter att promenera eller motionera i naturen, plocka svamp och bär, fiska, vandra på vandringsleder, paddla kajak och kanot, bada, fika på en vacker plats eller grilla på iordningställda platser. Vintertid finns bra möjligheter att åka skidor när vädret vill eller skridskor på naturis när förhållandena är de rätta.

Besöksmål

Sök bland alla våra besöksvärda områden under Besöksmålöppnas i nytt fönster. Du kan t.ex. filtrera på tillgängliggjorda områden, naturtyp eller om det finns kollektivtrafik.

Arbete med att utveckla friluftslivet

Länsstyrelsen arbetar med att utveckla friluftslivetöppnas i nytt fönster i länet med utgångspunkt i tio nationella mål.

Kontakt

Maria Rolf

Friluftslivssamordnare

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping