Naturum Stendörren

Naturum är ett centrum för besökare i ett naturområde. I Sverige finns i dag ett trettiotal olika naturum. I Södermanlands län finns naturum i Stendörrens naturreservat. Varje sommar anordnar naturum aktiviteter för stora och små. Välkommen ut!

Vägen ner till Stendörren kommer att vara avstängd på tisdag den 15 oktober 2019 klockan 9-13 på grund av vägarbete. Under arbetet kommer man inte kunna ta sig in eller ut ur reservatet med bil och det går inte att parkera på reservatets parkeringsplatser. Arbetet utförs precis vid reservatsgränsen, på kartan nedan markerad med en röd fyrkant. Tack för visat överseende!

Naturum entre

Välkommen till naturum

Sommar på Stendörren

Länsstyrelsen i Södermanlands län förvaltar naturum Stendörren som ligger i Stendörrens naturreservat vid Östersjöns strand. I naturum kan du lära dig mer om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria genom utställningar, guidningar och andra aktiviteter. Under sommaren arrangerar naturum flera olika aktiviteter.

Vi tar också emot skolklasser och grupper för guidning i reservatet. Kontakta oss för bokning.

Läs mer om Stendörrens naturreservatöppnas i nytt fönster.

Sommarprogrammet 2019

Foto omslag: Henrik Lysell

Nu finns vårt sommarprogram med guidningar, aktiviteter, utställningar och öppettider för naturum. Välkommen!

Ladda ner vårt sommarprogram!PDF


Öppettider

Naturum öppnar för säsongen 1 maj 2019. Fri entré.

Maj: Vardagar klockan 12–16, helger klockan 10–17
Juni till augusti: Dagligen klockan 10–18
September: Vardagar klockan 12–16, helger klockan 10–17
1 till 4 oktober: klockan 12–16, 5 oktober och 6 oktober: klockan 10–17

Övrig tid kan vi öppna för grupper efter överenskommelse.

Följ oss gärna på Facebook!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Där uppdaterar vi regelbundet om våra aktiviteter och händelser under sommaren.

Hitta till naturum

Naturum Stendörren ligger i Stendörrens naturreservat vid kusten mellan Nyköping och Trosa. Buss 554 från Nyköping eller Trosa stannar vid Stendörren. Efter en promenad på ca 4 km är du framme i reservatet. Om du kommer med bil är det skyltat från E4 och från väg 219 mot Stendörren.

Naturum ligger längst ut mot havet och för att komma dit behöver du promenera knappt en kilometer från parkeringen som ligger längst in i reservatet. Om du har svårt att gå och vill besöka naturum så finns handikappparkering vid naturum. Ring eller mejla oss för bomkod och information, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Utställning i naturum

I vår utställning får du bekanta dig med det hemlighetsfulla livet under ytan i Östersjön. Här utmanas du i din kunskap om Östersjön och i din roll i Östersjöns ekosystem.

Skyltad vandringsled

Det finns en skyltad vandringsled, Upplevelseleden, länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönstersom bjuder på både intressanta kunskaper och spännande upplevelser! Leden ingår i Sörmlands museums utställning "Historien i Sörmland".

Hyra stuga

Via naturum kan du hyra två små stugor på Ekholmen i Stendörrens naturreservat. Stugorna ligger vackert beläget på en ö vid farleden bara några hundra meter från fastlandet.

Boka eller anmäl intresse för att hyra stuga

Mer information stugornas standard finns sammanställd i ett dokumentPDF.


Hitta till fler naturum

Det finns många naturum att upptäcka runt om i Sverige. Läs mer på Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping