Utbildning och stöd
Länsstyrelsen erbjuder utbildning och övning för dem som arbetar med krisberedskap och skydd mot olyckor i länet.
Länsstyrelsen utbildar och övar med ansvariga aktörer inom krisberedskap och skydd mot olyckor i länet. Det gör vi för att samhället ska ha en god förmåga att hantera stora olyckor och kriser i länet.
Övningarna och utbildningarna kan ske inom länet, men även aktörer utanför länet kan delta. Ibland deltar vi även i utbildningar som anordnas av andra.
Digital föreläsning om kommunalt krisstöd – exempel från Malmö stad
Inom ramen för det regionala krisstödsnätverket i Skåne anordnades den 13 juni 2024 en digital föreläsning om krisstöd ur ett kommunalt perspektiv. Malmö stad delade med sig av sina erfarenheter och föreläsningen består av följande delar:
Del 1: Att bygga en krisstödsorganisation
Passet beskriver hur krisstöd kan organiseras utifrån kommunens behov, från uppbyggnad till aktivering, myndighetssamverkan och kriskommunikation
Del 2: Social respons och krisstöd (startar ca 01:04:00 in i sändningen)
Passet fokuserar på insatser vid allvarliga händelser, från bedömning till uppstart av träffsäkra insatser och samverkan med övriga aktörer
Utbildning om höjd beredskap för kommuner
Länsstyrelsen Skåne har tagit fram en samtalsserie i fem delar om kommuners ansvar inför och vid höjd beredskap. I serien diskuterar fyra representanter från Länsstyrelsen Skåne, alla med kompetens inom beredskapsfrågor. Serien kan ses som ett komplement till det underlag som skickats ut till de kommunala beredskapshandläggarna. Syftet med samtalsserien är att öka kunskapen hos kommunens tjänstepersoner och beslutsfattare om kommuners ansvar inför och vid höjd beredskap.
”Höjd beredskap för kommuner” börjar med ett introducerande avsnitt om ämnet för att sedan gå igenom och diskutera begreppen: normalläge, överenskommelsen, kris och höjd beredskap.