Friluftsliv i skolan
Genom projektet Ung i naturen arbetar vi för att ge fler barn möjlighet att utveckla en relation till friluftsliv och natur. Utevistelse i skolans närmiljö främjar rörelse, välbefinnande och förståelse för allemansrätten. I de friluftslådor vi lånar ut finns praktiska verktyg för utomhuspedagogik, vilket stärker gemenskap och inkludering i skolan.
Projektet Ung i naturen handlar om att ge alla barn möjlighet att utveckla en relation till friluftsliv, utevistelse och naturen.
- Att vistas ute och ägna sig åt friluftsliv bidrar både till ökad rörelse och välbefinnande, vilket i sin tur förbättrar den fysiska och psykiska hälsan.
- Barnen får även en djupare kontakt och förståelse för naturen, för det vi uppskattar och värdesätter - det värnar vi om.
- Samtidigt utvecklas barnens förmåga inom krisberedskapens grunder som att hålla sig varm, torr och mätt.
- Genom utomhuspedagogik lär sig barnen också att praktisera allemansrätten och utevistelsen kan underlätta deras lärande.
- Friluftsliv i skolan bidrar även till att stärka deras gemenskap och sammanhållning, vilket bidrar till ökad inkludering och tillit till samhället.
Allt samtidigt som det sker på ett roligt och engagerande sätt.
Mer friluftsliv i skolan – Låna låda med utrustning
%20Information%20Ung%20i%20naturen.jpg)
Inom projektet "Ung i naturen" erbjuder Länsstyrelsen 20 friluftslådor för utlåning till skolor. Dessa lådor är utformade för att uppmuntra till mer friluftsliv, utevistelse och utomhuspedagogik i vardagen i skolans närmiljö.
Skolan är en viktig arena för att skapa jämlika förutsättningar, här möjliggör vi friluftsliv för alla barn oavsett bakgrund, boendemiljö, föräldrars erfarenheter och ekonomiska förutsättningar.
Friluftslådan innehåller material för att skapa en samlingsplats utomhus i form av en enkel lägerplats, samt enklare utrustning för matlagning. Det finns också material kopplat till säkerhet, naturupplevelser och grundläggande friluftskunskap. Materialet är tänkt att möjliggöra att ta med sig en klass ut, samt inspirera att använda sådant som kanske redan finns i skolan, tex kompass etc.
I lådan finns även material om allemansrätten samt tips på var man hittar information om närliggande naturområden, aktiviteter och lektionsplanering.
Lägerplats:
- Tarp
- Hängmatta, 2 st
- Sittunderlag, 30st
Säkerhet:
- Första hjälpen-väska
- Brandfilt
Matlagning:
- Stormkök m gas, 2 st
- Stekspade
- Vattendunk
- Kåsa, 30st
- Spork, 30 st
Hitta & Uppleva:
- Kompass, 2 st
- Eldstål, 3 st
- Lupp 5x förstoring, 2st
- Lupp 10x förstoring, 2st
Informationsmaterial:
- Vardagsnära natur är bra för folkhälsan
- Hitta din plats
- Tips på länkar
Allemansrätten:
- Vägledning
- Handbok
- Tipsrunda
- Samtalskort
- Tips och länkar
Så lånar du friluftslådan
Friluftslådorna kommer initialt att lånas ut till skolor vars pedagoger har genomgått utbildning i Friluftsfrämjandet Region Syds projekt "Må bra i naturen" och "Skogshjältarna " eller motsvarande.
- För att låna en friluftslåda krävs ett engagemang och en vilja att inkludera utevistelse och friluftsliv i skolan.
- En ansvarig kontaktperson, godkänd av rektorn, måste utses för att hantera lådan.
- Lånet gäller i ett år, med möjlighet till förlängning om lådan används regelbundet och bidrar till att främja friluftsliv i skolan.
- Om lådan inte används lämnas den tillbaka för att lånas ut till en annan skola.
Genom att stötta engagerade pedagoger, som har fått verktyg för att ta med sig elever ut i naturen, hoppas Länsstyrelsen kunna sprida goda exempel och inspirera fler skolor.
Intresseanmälan
Kontakta Länsstyrelsens friluftslivssamordnare för mer information och intresseanmälan:
Malin Andersson telefon 010-224 13 27 eller e-post malin.andersson@lansstyrelsen.se
Krav på årlig återkoppling från skolan
Det är gratis att låna friluftslådan men som motprestation förväntas skolan svara på en årlig enkät. Enkäten innehåller frågor kring hur friluftslådan har använts, om och hur den har inspirerat till ökad utevistelse samt eventuella effekter som observerats hos elever, lärare eller familjer. Länsstyrelsen är också intresserad av att få in synpunkter och förslag på hur friluftslådan kan utvecklas eller andra behov av insatser som kan bidra till att utveckla arbetet med friluftsliv i skolan.
Skolan uppmuntras även att dela berättelser, bilder, recept etc från sina aktiviteter som kan användas för att sprida goda exempel och inspirera till friluftsliv, utevistelse eller utomhuspedagogik i andra skolor.
Om projektet ung i naturen
Projektet unge i naturen jobbar för mer friluftsliv och utevistelse i skolans närmiljö för ökad rörelse, upptäckarglädje, naturkontakt, stärkt beredskap samt kunskap om allemansrätten.
Vad vill vi uppnå?
- Skapa jämlika förutsättningar för alla barn att få kontakt med naturen
- Ökad fysisk och psykisk hälsa genom mer rörelse
- Bidra till ett robust samhälle genom att stärka barnens förmåga inom krisberedskapens grunder genom upptäckarglädje på ett lustfyllt sätt, utan att fokusera på kris eller krig.
Målsättning med projektet
- Inspirera och stötta pedagoger, lärare och rektorer i att få in mer utevistelse i skolans vardag.
- Lyfta fram och sprida goda exempel för att inspirera andra skolor
- Stärka samverkan mellan aktörer
Friluftslådan bidrar till jämlika förutsättningar
Filborna anpassade gymnasieskola i Helsingborg har under läsåret 2023/2024 haft friluftsliv på schemat varje vecka i samverkan med Friluftsfrämjandet region Syd. För att stimulera fortsatta friluftslivsaktiviteter på egen hand har skolan fått låna en friluftslåda av Länsstyrelsen Skåne.
”Det är en boost, med friluftslådan har vi fått en utgångspunkt för att göra mycket med eleverna” säger rektor Mirjam Wallin. Se filmen och inspireras av Filbornaskolan i Helsingborg.
Samarbetspartners
Projektet genomförs i samarbete med Friluftsfrämjandets initiativ "Må bra i naturen" och "Skogshjältarna", som stöds av Region Skånes satsning "Sätt Skåne i rörelse". På så sätt når Länsstyrelsen ut till skolor och kommuner.