Kjugekull

Urbergskullen Kjugekull reser sig vid Ivösjöns södra strand. Denna topp stack en gång upp som en ö i ett tropiskt hav. Havsdjurens skal och skelett från denna tid har blivit till kritakalkstenen i området. Titta särskilt efter kritakalk i rundade gropar (jättegrytor) i urberget. Dagens natur är omväxlande mede både enbuskklädda betesmarker och bokskog. Från toppen väntar fina utsikter över Ivösjön och Oppmannasjön, men Kjugekull bjuder också på blomrika betesmarker, gamla kulturlämningar och stora klippblock som lockar till klättring (bouldering). Flera leder tar dig runt i området. Utemuseum och intilliggande hembygdsgård bjuder på fördjupning om områdets natur och kulturhistoria, och sommartid även fika.

Urbergstopp i tidigare tropiskt hav

Det 1 400 miljoner år gamla urberget Kjugekull sticker upp som en topp i den betydligt yngre kritaberggrunden i området. Berggrunden från kritatiden är ”bara” 75 miljoner år och består av förstenade skal och skelettdelar från plankton och andra havslevande djur. För under kritaperioden var stora delar av Skåne täckt av ett grunt tropiskt hav med korallrev, hajar och vattenlevande dinosaurier. I jättegrytor och andra håligheter i urberget kan du därför hitta kritakalksten. På Kjugekull finns ca 50 sådana jättegrytor med kalk från gamla havsdjur. Om du vill hitta hela hajtänder får du i stället söka dig till grannreservatet Ivö klack ute på Ivön.

Höjd med utsikt, stora stenblock och bouldering

Området är kuperat med höjdskillnad på cirka 60 meter mellan höjdryggen och de lägst liggande delarna. Från toppen har du en fantastisk utsikt över Ivösjön och Oppmannasjön. Här uppe finns dessutom en fornlämning som tros vara resterna av en borg eller gravhög. Runt höjdryggen finns många stora stenblock. Länge trodde man att de brutits loss och formats under istiden för mindre än 100 000 år sedan, men kritaavlagringar visar att de är minst 75 miljoner år gamla. Dessa stenbumlingar gör området särskilt attraktivt för klippblocksklättring (bouldering). Redan på vägen upp mot hembygdsgården syns ett par stora stenblock. Väl inne i reservatet blir de allt fler och ligger spridda runt hela höjden.

Utmark med backsippor, fägator och unik fjäril

Naturen är omväxlande med såväl öppna som skogklädda sluttningar. Den stora naturbetesmarken norr om höjdryggen är en mycket gammal skog- och betesallmänning, så kallad utmark, till Kjuge by. Uppe på den betade kullen växer backsippa och exklusiva arter som sandnejlikan och luddfingerörten. Du kan även se den lilafärgade fältvädden som blommar först på sensommaren. Denna blomma är särskilt viktig för fjärilen rosenmott som är unik för området, den finns bara här i hela landet. I betesmarken finns dessutom många kulturhistoriska lämningar i form av domarringar från järnåldern men också stenmurar och fägator från senare tid.

Friluftsliv

Kjugekull ligger ca tre mil nordost om Kristianstad och är ett av nordöstra Skånes mest besökta friluftsområden. Många kommer hit för att vandra, skåda fågel och njuta av utsikten. Kjugekull är också känt som ett av Sveriges bästa område för bouldering (klippblocksklättring). Det finns en kortare rödmarkerad slinga som går i skog med block och jättegrytor. Den kan knytas ihop med den längre blå leden som tar dig genom enbeklädda naturbetesmarker, strandskog och höjder med fina utsikter över såväl Ivösjön som Oppmannasjön. Även på denna led finns partier med mäktiga klippblock. Det finns en förbindelseled (1,7 km) mellan reservatet och besöksmålet Bäckaskog slott. Mer information om reservatet får du genom att besöka utemuseet som drivs av Regionmuseet Skåne och Villands härads hembygdsmuseum med café som gränsar till reservatet.

Stora stenblock. Foto: Per Carlsson

Stora stenblock. Foto: Per Carlsson

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.

Till exempel är det förbjudet att:

  • ha okopplad hund
  • klättra på vissa utpekade stenblock och berghällar
  • ställa upp husvagn/husbil utanför anvisad plats
  • placera ut geocachar
  • sätta upp t.ex. tipsrunda

Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.

Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:

  1. gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten, stenmurar och andra naturföremål eller kulturlämningar,
  2. klättra på av förvaltaren markerade stenblock och berghällar med knotterytor samt på av förvaltaren markerade jättegrytor med kalkrester,
  3. bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada eller föra bort levande eller döda träd och buskar,
  4. medföra hund (eller annat sällskapsdjur) som inte hålls i fysiskt koppel,
  5. ställa upp husvagn, campingbil eller motsvarande annat än på anvisade parkeringsplatser,
  6. uppföra någon form av anläggning eller placera ut för reservatet främmande föremål (t ex geocachar eller dylikt)
  7. sätta upp fasta främmande föremål så som tavla, skylt, affisch eller liknande
  8. anordna och organisera tävling, orientering, lägerverksamhet, tipsrunda eller liknande arrangemang

    Vidare är det förbjudet att utan länsstyrelsens tillstånd:
  9. fånga insekter, spindlar, snäckor eller andra ryggradslösa djur annat än genom håvning, handplockning, eller annan selektiv metod med efterföljande återutsättning inom naturreservatet. Kravet på återutsättning gäller inte enstaka beläggsexemplar av varje art under förutsättning att fynden rapporteras i Artportalen, eller motsvarande nationell databas för hotade arter, och att insamlandet inte bryter mot bestämmelserna i artskyddsförordningen,

  10. samla in mossor, lavar eller vedlevande svampar med undantag av enstaka beläggsexemplar under förutsättning att fynden rapporteras i Artportalen, eller motsvarande nationell databas för hotade arter, och att insamlandet inte bryter mot bestämmelserna i artskyddförordningen.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förStig Stig
  • Ikon förTorrdass Torrdass
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Bildat: 2019 (2024)

Storlek: 66 hektar

Kommun: Kristianstad

Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne

Skyddstyp: Naturreservat och Natura 2000

Hitta hit

Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. Karta och vägbeskrivning via Google maps eller koordinater (WGS84).

Parkering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
N 56.073472, E 14.359694

Hitta mig

Backsippa.

Illustration: Katarina Månsson


Backsippan växer huvudsakligen i torra backar och är ganska sällsynt. Arten är fridlyst i hela Sverige samt i flera andra europeiska länder.

Kontakt

Naturvårdsenheten

För frågor om områdesskötsel och kontakt med förvaltaren.

Naturprövningsenheten

För åtgärder och aktiviteter som kräver tillstånd eller dispens.

Telefon 010-224 16 30 - måndag och fredag kl. 13-15, tisdag och onsdag kl. 9.30-11.30.

Felanmälan i naturreservatet





Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss